Šéf hokeja v Žiline: Cudzinci si myslia, že druhá slovenská liga im pokazí životopis

Rastislav Chovanec.

Šéf hokeja v Žiline: Cudzinci si myslia, že druhá slovenská liga im pokazí životopis

Rastislav Chovanec. (Autor: Archív R.CH.)
Rastislav Chovanec.
Rastislav Chovanec. (Autor: Archív R.CH.)
Samuel Grega|9. jún 2023 o 09:25

Hlavný cieľ je nesplnený, vraví Chovanec.

Vytúžený postup sa opäť nekonal. Keď hokejový klub Žiliny kúpili noví majitelia, ambície boli jasné - návrat do extraligy.

Po troch rokoch ostáva cieľ nesplnený, pritom "vlci" boli stále blízko. V roku 2021 sa postupovalo priamo, Žilina ale finále prehrala so Spišskou Novou Vsou. O rok na to sa hrala baráž. Žilina dominantne vyhrala ligu, ale v súboji o najvyššiu súťaž podľahla Liptovskému Mikulášu 1:4.

V sezóne 2022/23 mal boj o extraligu uľahčiť priamy postup. Žilinčania vyhrali základnú časť, ale po finále boli opäť sklamaní. Senzácii z Humenného podľahli po nájazdoch v rozhodujúcom siedmom zápase.

RASTISLAV CHOVANEC prezradil názor na baráž a vysvetlil, prečo sa zo štátneho tajomníka ministerstva hospodárstva stal šéf a majiteľ hokejového klubu, ktorý bude chcieť na štvrtý pokus postúpiť.

V rozhovore sa dozviete:

  • ako hodnotí finálovú série s Humenným?
  • čím môže Žilina prilákať hráčov?
  • ako priviedli do klubu zámorského trénera a na čo si musel dlhšie zvykať?
  • ako vidí otázku baráže alebo priameho postupu do extraligy?
  • v čom je klub podobný Torontu Maple Leafs?
  • na čo budú klásť dôraz pri skladaní kádra na budúcu sezónu?
  • ako im pomohla Nela Lopušanová?

Nevyšiel vám ani tretí pokus postúpiť medzi elitu, neunavuje vás už táto negatívna séria?

Určite nás to neteší, ale v hokeji sa stávajú aj také situácie. Nie vždy sa všetko podarí na prvýkrát, alebo na druhý, alebo na tretí.  

Ako hodnotíte finálovú sériu s Humenným? Čo chýbalo, aby ste v nej uspeli?

To je ťažká, respektíve veľmi komplexná otázka. My si to aj analyzujeme. Koniec koncov, bolo to tak veľmi tesné, prehrali sme v piatej sérii nájazdov siedmeho zápasu. Ťažko určiť jeden faktor. Najjednoduchšie by bolo povedať, že šťastie. Jeden gól sme mohli dať my, dnes by sme boli v extralige a nikto by sa k tej sérii nevracal. Ja si myslím, že najväčší faktor bol psychický tlak a to, že to hráči nezvládli v hlavách.

Smútok hráčov Vlci Žilina po prehre vo finále SHL.
Smútok hráčov Vlci Žilina po prehre vo finále SHL. (Autor: TASR)

Minulý rok rozhodol výkonný výbor SZĽH, že namiesto baráže sa bude do extraligy postupovať priamo. Asi ste za takú šancu boli vďační.

My sme ju zobrali na vedomie. Môj názor je dlhodobo taký, že priamy postup je tá najšportovejšia cesta, ako sa dostať do extraligy, respektíve ako tej súťaži dodať napätie. V tejto sezóne to bolo dobre vidno, aj v extralige bolo o čo hrať až do posledného kola. V prvej lige išla kvalita hore, bolo to divácky atraktívne. Myslím si, že to je správny spôsob, ako by súťaže mali fungovať.

Práve minulý rok ste mali dominantný ročník, ale nevyšla vám baráž proti Liptovskému Mikulášu.

To práve ukazuje na neférovosť baráže. Prichádzajú mužstvá z dvoch rôznych líg, kde sú úplne iné finančné či hráčske možnosti.

Extralige ste vychovali hráčov ako Stanislav Škorvánek či Šimon Petráš. Po výbornej sezóne u vás odišli a tento rok zažiarili, dostali šancu aj v reprezentácii. Ako to vnímate?

Ja sa z toho veľmi teším, pretože to ukazuje, že prvá liga má zmysel pre extraligu. A to aj v príprave hráčov, ktorí nie sú len mladí, teda 21, 22-roční, ale aj hráčov, ktorí možno potrebujú dlhší čas dozrieť, viac sa vyhrať, získať sebavedomie a potom sa v extralige uplatnia. Od nás minulý rok odišiel aj Sebastián Šmída, ktorý hral celú sezónu v Mikuláši. Jakub Linet je starší hráč, ale tiež si zastal svoje miesto v Košiciach. Ukazuje to, že prvá liga nemusí byť len pre veľmi mladých hráčov, aby sa dostali do extraligy, ale v podstate aj pre strednú generáciu.

Stanislav Škorvánek patril na MS v hokeji 2023 k oporám slovenskej reprezentácie.
Stanislav Škorvánek patril na MS v hokeji 2023 k oporám slovenskej reprezentácie. (Autor: TASR)

Nemrzí vás, že je takmer isté, že dobrí hráči vám po vydarenej sezóne odídu?

Nemrzelo ma to, ja som im to doprial, lebo všetci tú úroveň prvej slovenskej hokejovej ligy preskočili a tým, že sa dokázali etablovať v extralige, slúžia aj ako dobrý príklad pre hráčov, ktorých tento rok chceme získať, aby videli, že po dobrej sezóne v SHL si ľahšie dokážu nájsť angažmán v extralige. To je cesta, ktorá je prirodzená, na nich sa nedá hnevať, nemôže ma to mrzieť. Práve naopak, ja im to prajem. Ukazuje to aj na to, že ten ich krok prísť do Žiliny hrať druhú najvyššiu súťaž, bol v konečnom dôsledku správny. Niekedy, keď spravíte krok späť, posunie vás to o dva kroky dopredu.

Ako sa vám darí prilákať hráčov hrať prvú ligu v Žiline? Ponúkate im na túto súťaž nadštandardné podmienky?

To si netrúfam povedať. Myslím si, že ponúkame trhové podmienky, určite nezmyselne nepreplácame hráčov. Samozrejme, keď niekoho chcete dostať do nižšej súťaže, alebo ho motivovať niečím iným, musí byť aj adekvátne zaplatený. Pri získavaní hráčov skôr využívame naše ambície, náš príbeh, že chceme Žilinu vrátiť do extraligy a sú hráči, ktorí to chcú dokázať s nami a popri tom kariérne pomôcť aj sebe.

Môžete naznačiť, v akých čiastkach sa pohybujú platy hráčov?

To je veľmi individuálne. Tá sadzba u nás je širokospektrálna, sú tam mladí hráči, ktorí majú nižšie platy a sú tam skúsení, ktorí prichádzajú z extraligy, kde tie platy sú oproti mladým výrazne vyššie, ale nevymyká sa to slovenskému priemeru.

Je náročné prilákať zahraničných hráčov na angažmán do Slovenskej hokejovej ligy?

Súvisiaci obsah

Nachádzate sa tu:
Domov»Hokej»Slovensko»Šéf hokeja v Žiline: Cudzinci si myslia, že druhá slovenská liga im pokazí životopis