Kúzelník Yzerman, partia supernováčikov. Detroit (opäť) udivuje NHL

Detroit je na vzostupe aj vďaka nováčikovi Moritzovi Seiderovi.
Detroit je na vzostupe aj vďaka nováčikovi Moritzovi Seiderovi. (Autor: TASR/AP)
Šimon Čop|11. dec 2021 o 17:40

V čom tkvie fazóna Detroitu Red Wings?

BRATISLAVA. Sú na pozíciách zaručujúcich postup do play-off, hoci pred sezónou sa s nimi veľmi nepočítalo. Detroit Red Wings už v tomto ročníku stihli zdolať Boston Bruins, Edmonton Oilers, Vegas Golden Knights či Washington Capitals.

Aktuálne sú v Atlantickej divízii štvrtí a patria medzi príjemné prekvapenia súťaže.

Detroitu sa zatiaľ vypláca taktika generálneho manažéra Stevea Yzermana. Už pred sezónou motivoval mladíkov vyhlásením, že im nič nedaruje zadarmo. A oni drú. Navyše, za sebou ťahajú celé mužstvo.

Čo stojí za doterajším úspechom Detroitu Red Wings?

Génius Yzerman

Jeho rukopis rezonuje v Tampe Bay až dodnes. Steve Yzerman ako generálny manažér nikdy nevyhral Stanley Cup. Ním budované mužstvo však áno.

To on do Lightning draftoval Nikitu Kučerova, Ondřeja Paláta, Andreja Vasilevského či Braydena Pointa. On získal Erika Černáka výmenou za Bena Bishopa, či Michaila Sergačova pri výmene za Jonathana Drouina.

Steve Yzerman získal v roku 2015 cenu pre najlepšieho generálneho manažéra NHL.
Steve Yzerman získal v roku 2015 cenu pre najlepšieho generálneho manažéra NHL. (Autor: TASR/AP)

Keď v apríli 2019 prišla ponuka viesť Detroit Red Wings, neváhal. Odišiel zo slnečnej Tampy tam, kde bol dvadsať rokov kapitánom. Mimochodom, dodnes drží zápis v Guinnesovej knihe rekordov ako najdlhšie slúžiaci kapitán v histórii NHL.

Fanúšikov v Hockeytowne naplnil po stagnácii pod Kenom Hollandom veľký optimizmus. Už prvé roky klubovej legendy na funkcionárskom poste ukázali progres.

Vlani získali menej bodov ako Red Wings len tri tímy. Predvlani, keď Yzerman ešte len začínal formovať klub, skončil Detroit beznádejne posledný, 23 bodov za predposlednou Ottawou.

Dnes? Detroit si získava fanúšikov sympatickou hrou. Stáva sa symbolom mladíckej dravosti a hrá atraktívny hokej.

Je až neuveriteľné, aký okamžitý dopad na tím má Yzerman. S tímom absolvoval dokopy tri drafty, medzi mladými nádejami boli aj dnešní lídri mužstva Moritz Seider a Lucas Raymond.

V lete zas do tímu doviedol Yzerman skúseného obrancu Nicka Leddyho z Islanders. Vymenil ho za slovenského útočníka Richarda Pánika, ktorý je za posledné roky len tieňom kvalitného hráča spred niekoľkých sezón.

Predsezónne ciele

Nicholas Cotsonika, redaktor NHL.com, vytýčil Detroitu pred sezónou tri hlavné ciele, na ktorých splnení bude záležať ich úspech.

Za najdôležitejší bod označil ofenzívnu produkciu.

Red Wings vlani strieľali v priemere 2,23 gólu na zápas. Horší boli len Anaheim Ducks. V tomto ohľade sa v doterajšom priebehu ročníka 2021/22 zlepšili na 2,75 gólu na zápas, patrí im 22. priečka v ligovej tabuľke.

Počet striel na jedno stretnutie však zvýšili len o zhruba jeden pokus na 28,9. Podarilo sa im teda zefektívniť hru ako takú.

Rovnako zdvihli efektivitu v presilovke – v sezóne 2020/21 premieňali len každú desiatu, teraz sú na úspešnosti 16,2%.

Súvisiaci obsah

Nachádzate sa tu:
Domov»Hokej»NHL»Kúzelník Yzerman, partia supernováčikov. Detroit (opäť) udivuje NHL