V NHL zažiaril Kanaďan s liptovským priezviskom. Na 21. narodeniny si dal najkrajší darček

Logan Stankoven.

V NHL zažiaril Kanaďan s liptovským priezviskom. Na 21. narodeniny si dal najkrajší darček

Logan Stankoven. (Autor: REUTERS)
Logan Stankoven.
Logan Stankoven. (Autor: REUTERS)
Šimon Čop|27. feb 2024 o 12:05

V celej Kanade žije jediná rodina Stankovenových. Z nej vzišiel jeden z najväčších hokejových talentov súčasnosti.

DALLAS. Ľudia oslavujú 21. narodeniny všelijako. Niekto doma s rodinou, iní s kamarátmi v bare, kde Američanom po prvýkrát môžu legálne naliať. 

Existuje hŕstka ľudí, ktorým sa pošťastí prežiť sen tisícov. Osláviť sviatok na ľade NHL, ba čo viac, rovno gólom a asistenciou. 

Medzi túto hŕstku patrí Logan Stankoven. Nováčik v službách Dallasu Stars dlho čakal na šancu v NHL a keď konečne prišla, zjavne si povedal, že ju len tak nepustí. 

V druhom stretnutí v profilige, presne v deň 21. narodenín, bol azda najdôležitejšou postavou tímu. Doviedol ho k bodu za prehru 2:3 po predĺžení proti New Yorku Islanders.

Zariadil oba góly 

“Hviezdy” začali duel horšie. Po prvej tretine prehrávali. V 28. minúte strelil ich prvý gól v stretnutí Matt Duchene aj vďaka sekundárnej asistencii Stankovena. 

Viac si ale iste bude pamätať na moment z 39. minúty. Stars opäť prehrávali, tentoraz 1:2, keď Stankovena našiel bojovný Wyatt Johnston. Mladík sa nerozpakoval, ihneď vystrelil a prekonal Iľju Sorokina, jedného z najlepších brankárov súčasnosti. 

VIDEO: Prvý gól Logana Stankovena v NHL

“Je krásne streliť prvý gól. Neskutočný pocit. Bolo to úžasné, chýbala tomu už len výhra,” vyjadril sa šťastný premiérový strelec. 

Vyslúžil si pochvalu aj od kouča Petera DeBoera: “Dnes večer bol všade. Určite patril k lepším hráčom v našom tíme.” 

Stankoven sa predstavil v treťom útoku na pravom krídle. Hral po boku centra Wyatta Johnstona a veterána a niekdajšieho najproduktívnejšieho hráča NHL Jamieho Benna. Odohral viac ako 15 minút a s 5 bodyčekmi bol najfyzickejším hráčom Texasanov. 

Išlo pritom len o jeho druhý zápas v NHL.

Jeho dedo bol vážený Slovák 

Po debute sme sa spojili s Loganovým otcom Wesom. Šlo len o neformálnu gratuláciu, keďže sa hrdí rodičia boli pozrieť na syna a podľa Wesových slov si tento veľký deň veľmi užili. 

VIDEO: Rodina Logana Stankovena oslavuje jeho prvý gól v NHL 

Priezvisko Stankoven môže byť mnohým povedomé. Je totiž slovenské. 

Práve Wes a jeho sestra Linda pred viac ako rokom porozprávali pre Sportnet príbeh o tom, ako z chudobnej rodinky, ktorá v roku 1933 odišla z malebnej dedinky Liptovské Revúce za more za lepším životom, vzišlo známe hokejové meno.

Keď sa pozorne zadívate do starých matrík z obce, padne vám pohľad aj na priezvisko Stankoven. V dedine ich dnes žije pomenej, no pred storočím to bolo pomerne frekventované meno.

Nachádzate sa tu:
Domov»Hokej»NHL»V NHL zažiaril Kanaďan s liptovským priezviskom. Na 21. narodeniny si dal najkrajší darček