Chceme Jardu na bankovce, skandovali ľudia. Jágr prekonal rekord. Je to príbeh pre Netflix

Jaromír Jágr v drese tímu Rytíři Kladno.
Jaromír Jágr v drese tímu Rytíři Kladno. (Autor: TASR/AP)
Miloslav Šebela|19. apr 2024 o 11:25

Je neuveriteľné, aká je v ňom hokejová vášeň, vraví manažér Kladna.

BRATISLAVA. Keď ho roku 2016 fanúšikovia v hlasovaní dostali až do Zápasu hviezd, stal sa centrom mnohých MEME obrázkov a vtipov.

Jeden z nich zobrazoval doktora Browna v aute, s ktorým sa dá cestovať v čase, ako Martymu McFlyovi vraví: „Marty, práve som sa vrátil z roku 2033 a Jágr stále hrá hokej.“

Už to prestáva byť žart. Prešlo 8 rokov a Jaromír Járg stále hrá hokej. Je na ňom vidno ako ho napĺňa a baví. Vo štvrtok sa nečakane objavil v drese Kladna v barážovom zápase českej extraligy. 

Nastúpil na poslednú chvíľu. Ako záskok za zraneného hráča a proti Vsetínu strelil v prvej tretine dôležitý vedúci gól. Pridal aj asistenciu.

Vo veku 52 rokov a 63 dní je najstarším hráčom, ktorý dokázal streliť gól v profesionálnej súťaži. 

Skandovali: Chceme Jardu na bankovce

Kladno zvíťazilo nad Vsetínom 7:2 a v baráži vedie 2:0 na zápasy. 

Pritom pred zápasom vôbec nebolo jasné, že by mohol Jágr hrať. V predzápasovej zostave nefiguroval. 

Pred zápasom sa však šiel sám rozkorčuľovať. 

Na otázku, či nastúpi aj Jágr, odvetil asistent trénera Jakub Voráček pre isport.cz: „To sa rozhodne až v čase 17:59 minúty pred zápasom.“ Myslel to ako žart. 

Keď šiel Jágr z ľadu s Voráčkom sa krátko rozprával a zamieril do šatne. Podľa informácií českého denníka Sport sa naozaj v tíme riešilo, či Jágr bude hrať až v minútach pred zápasom. 

V zostave nastúpil miesto zraneného Jakuba Klepiša. Pôvodne Jágr neplánoval, že by do baráže zasiahol, ale pripravoval sa s tímom a sám sa pasoval do pozície akejsi poistky. 

Keď sa objavil na rozkorčuľovaní celého tímu pred zápasom, vítal ho obrovský potlesk. A ľudia skandovali, že chcú mať Jágra aj na bankovke. 

V druhej minúte zápasu sa hneď pri prvom striedaní uvoľnil, nakorčuľoval si pred bránku a využil prihrávku od Jakuba Strnada. 

Štadión jasal. 

VIDEO: Gól Jaromíra Jágra

Je to príbeh pre Netflix

Jágr prekonal rekord Gordieho Howa, ktorý strelil gól vo veku 52 rokov a 11 dní. A stále to nevyzerá, že by s hokejom končil. V zápase ukázal, že stále je platným hráčom. 

Nastupoval vo štvrtom útoku s Antonínom Melkou a Strnadom. Bolo na ňom vidno, že fyzicky je pripravený dobre a v zápase nezaostával. Dostával sa aj do šancí. Zápas ho pohltil a na striedačke často burcoval spoluhráčov. 

V druhej tretine si pripísal asistenciu pri góle Melku a v zápase mal ďalšie šance. Štvrtý útok s Jágrom v zápase strelil 3 zo 7 gólov. 

„Je neuveriteľné, aká je v ňom hokejová vášeň. Ako stále na sebe pracuje,“ reagoval pre isport športový manažér Kladna Jiří Burger. Pred pár týždňami ho v Pittsburghu zaradili medzi legendy a jeho dres vyvesili na štadióne.

Jágr sa viac venuje manažérskej práci. Je majiteľom Kladna a v prvom rade zabezpečuje podmienky v klube. Okrem toho sa zúčastňuje rôznych akcií.

Nedávno sa prezliekol za maskota na tréningu Školy hokejových talentov. Malí hokejisti však netušili, že v kostýme je jeden z najslávnejších hokejistov sveta. Na konci spoločného tréningu si Jágr masku zložil.

"Možno už viem, čo budem robiť po kariére. Ako lev som bol najskôr nemotorný a nešlo mi to, aby bolo prekvapenie čo najlepšie," opisoval Jágr.

Napriek povinnostiam stále aktívne hráva.

V tejto sezóne odohral za Kladno v základnej časti 15 zápasov a pripísal si 4 gólové asistencie. Na gól čakal celý rok. Naposledy skóroval vlani. 

„Jágrovi sme to všetci priali. Na toto budem spomínať do konca života,“ komentoval zápas Martin Procházka.

„Gól na začiatku zápasu bol dôležitý. Keď ho dá Džegr, striedačku to povzbudí. Vidia to ľudia a hneď tým žijú. Preňho je to len dobre, pretože tu makal a strelil gól. Máte zase príbeh pre Netflix,“ smial sa kapitán Kladna Radek Smoleňák. 

Séria pokračuje v Brne, kde bude hrať Vsetín domáce zápasy pretože ich domáci štadión nespĺňa požiadavky. Podľa denníku Sport sa dá očakávať, že Jágr bude znovu hrať. 

Hrajúci majiteľ Kladna robí všetko pre to, aby sa jeho mužstvo v extralige udržalo aj v budúcej sezóne.

Súvisiaci obsah

Nachádzate sa tu:
Domov»Hokej»Česko»Česká hokejová extraliga»Chceme Jardu na bankovce, skandovali ľudia. Jágr prekonal rekord. Je to príbeh pre Netflix