Mladý Slovák sa mu páči viac ako Slafkovský. Úplne ma uchvátil, vraví Fín

Juraj Slafkovský.

Mladý Slovák sa mu páči viac ako Slafkovský. Úplne ma uchvátil, vraví Fín

Juraj Slafkovský. (Autor: Twitter / Canadiens Montréal)
Juraj Slafkovský.
Juraj Slafkovský. (Autor: Twitter / Canadiens Montréal)
Patrik Fotta|26. nov 2022 o 08:00

Regenda v AHL? Tréner Anaheimu by sa mal báť o svoj džob, vraví Elmo Aittola.

"Ak sa podarí, aby Juraj Slafkovský, Dalibor Dvorský a Filip Mešár hrali v budúcnosti na MS v jednom útoku, som si istý, že pre Slovensko získajú zlato," vyhlásil v rozhovore pre Sportnet fínsky hokejový expert ELMO AITTOLA.

Obranca Samuel Kňažko má výborný štart do sezóny v zámorskej AHL. V 13 zápasoch má na konte 10 bodov. Podobne ako Juraj Slafkovský aj on odohral niekoľko sezón vo Fínsku v TPS Turku. Čím vás najviac zaujal?

Kňažka poznám veľmi dobre. Spomínam si, keď ho TPS podpísali. Bol som v tom čase športový manažér v tíme TuTo Hockey. Tréner juniorky v Turku mi vravel, že má mimoriadne výnimočného obrancu, ktorý by mohol hrať druhú najvyššiu fínsku súťaž Mestis. Keď som Kňažka videl hrať, bolo zrejmé, že na to ešte nie je pripravený. Vravel som mu, že mám mladého obrancu, ktorý je ešte lepší ako Kňažko. Samozrejme, neveril mi.

Kto bol tým hráčom?

Bol to odchovanec Zvolena Dávid Mudrák. Bol o rok starší než Kňažko. Ten na mňa však pôsobil, akoby mal minimálne o päť rokov menej. Osobne si myslím, že Samo spravil podobnú chybu, akú urobil aj Juraj Slafkovský.

Akú?

Z Fínska mal odísť o minimálne jeden až dva roky skôr. Väčšinu času hrávali v tíme do 20 rokov. Nedali im priestor, aby hrali skôr proti mužom. Z pohľadu vývoja hráča im to obom v určitom smere uškodilo. Som presvedčený, že ak by odišli z Fínska do zámoria skôr, bolo by to pre nich veľké plus.

Elmo Aittola.
Elmo Aittola. (Autor: facebook/HK Dukla Ingema Michalovce)

Čo sa týka Kňažka niet pochýb o tom, že je výnimočným hráčom. Má svoj vlastný štýl. Jeho hokejové IQ je odlišné od hráčov v jeho vekovej kategórii. Má výborný prehľad v hre a skvele zvláda prácu s pukom. Navyše, konečne začína pôsobiť ako muž. Nabral viac svalovej hmoty, pretože dokonca aj pred rokom ešte pôsobil ako 14 ročný chlapec.

Má aj vzhľadom na jeho súčasnú formu v AHL dostatočnú kvalitu, aby v blízkej dobe nakukol do NHL?

V prvom rade potrebuje odohrať kvalitnú sezónu v AHL. Som presvedčený o tom, že prvýkrát v kariére hrá na úrovni, ktorá je pre jeho rozvoj najideálnejšia. Myslím si, že ešte nie je pripravený na NHL. Hlavný dôvod je, že stratil dva roky rozvoja vo Fínsku, kde zanedbali prácu na jeho fyzickej stránke.

Vidím to skôr o rok. Dovtedy by mohol byť pripravený naskočiť do NHL. Neprekvapilo by ma ani, ak by to bolo až o dva roky. Pozitívom pre neho je, že momentálne Columbus nepatrí medzi silné tímy, takže je väčšia šanca sa tam presadiť. Ani v TPS nemal pred rokom takú šancu si zahrať medzi mužmi ako má teraz. Mali tam niekoľko mladých Fínov, ktorí boli od neho výrazne lepší.

Jedným zo Slovákov, ktorých ste mali možnosť počas vášho pôsobenia v Michalovciach trénovať je Pavol Regenda. Ten mal vynikajúci štart do NHL, no aktuálne má problém presadiť sa v zostave Anaheimu. Tréner Dallas Eakins ho navyše kritizoval, že sa nedokázal prispôsobiť vysokému tempu. Čo si o tom myslíte?

Súvisiaci obsah

Nachádzate sa tu:
Domov»Hokej»NHL»Mladý Slovák sa mu páči viac ako Slafkovský. Úplne ma uchvátil, vraví Fín