Z tretieho centra až trinásty útočník. Dvorský po hororovom štarte zrejme opustí Švédsko

Dalibor Dvorský v drese slovenskej reprezentácie.
Dalibor Dvorský v drese slovenskej reprezentácie. (Autor: Puckfans/Andreas Robanser)
Šimon Čop|16. okt 2023 o 16:55

Vo švédskych médiách sa už špekuluje o jeho náhrade.

OSKARSHAMN. Ešte pred pár mesiacmi sa zdalo byť všetko v poriadku. Slovenský útočník Dalibor Dvorský sa stal desiatkou draftu a potom ohúril fanúšikov aj trénerov St. Louis pri zoznamovačke mladíkov. 

Manažment ho po vydarenom drafte poslal ešte na rok do Švédska. Tam pôsobí od žiackych kategórií - je to, akoby ho vrátili domov. 

Pre toto rozhodnutie neabsolvoval ani prípravný kemp “bluesmanov”. Chcel byť čo najlepšie pripravený na ročník v Oskarshamne, tíme z najvyššej súťaže, s ktorým toto leto podpísal kontrakt. 

Žiaľ, tento angažmán sa vôbec nevyvíja dobre. Ktovie, ako dlho Dvorský vo Švédsku ešte zotrvá - v hre je údajne aj jeho presun do Severnej Ameriky.

Neuchytil sa

Prvé stretnutia pritom z Dvorského perspektívy neboli až tak zlé. V príprave bodoval a v súťažných dueloch dokázal tvoriť hru a ťahať ofenzívu, ako sa od neho čaká. 

Lenže sa nechytil nijakým kanadským bodom. V bránke neskončila ani jedna z jeho 10 septembrových striel a nenašiel si chémiu so spoluhráčmi. 

Blues od neho očakávali, že po drafte zvládne prechod na vyšší level. Vlani hrával v druhej najvyššej súťaži, preto sa chcel posunúť ku kvalitnejšej konkurencii. Výber tímu v SHL bol pritom logický. 

Oskarshamn patrí v posledných rokoch k priemeru švédskej ligy. Neboli favoritmi na titul, ale zároveň ani fackovacím panákom. 

Významnejšie medziročné zmeny v zostave im však zrejme nepomohli. V doterajšom priebehu sezóny pozbierali len 5 bodov a aktuálne im patrí posledná priečka v tabuľke s päťbodovou stratou.

Mizéria celého tímu

Kríza tímu sa výrazne dotkla Dvorského. Mančaft ťahajú iní. Viac ako 5 bodov doposiaľ nazbierali štyria jeho spoluhráči - Viktor Lodin, Patrik Karlkvist, Lukáš Jašek a Logan Hutsko. 

Dvorskému svieti v štatistikách po 10 stretnutiach hrozivá nula. Rovnako sú na tom ďalší traja útočníci tímu - Johan Johnsson, Hampus Karlsson a Jonas Engström. 

Dalibor Dvorský (v strede) v drese IK Oskarshamn.
Dalibor Dvorský (v strede) v drese IK Oskarshamn. (Autor: Reprofoto SwehockeyGIFs)

Celkovo toto mužstvo nastrieľalo len 18 gólov. Najofenzívnejšie tímy - Frölunda či Färjestad - už ich majú na konte 36 resp. 35. 

Oskarshamn inkasoval už 37-krát. Ich gólový diferenciál na hodnote -19 je suverénne najhorší. Žiaden z ostatných tímov ho nemá negatívnejší než -10. 

V zostave preto nenájdete jediného hráča v plusových hodnotách v štatistike +/-. Konkrétne Dvorský, považovaný za na svoj vek veľmi vyspelého two-way hráča, je momentálne na hodnote -6.

Padol do roly náhradníka

Namieste je otázka, či s ním vedenie ešte vôbec počíta. 

Sľubovali mu, že mu dajú priestor v prvých dvoch útokoch. Začal v strede tretej formácie. Potom sa z neho po troch zápasoch stal krídelník druhej a tretej lajny. 

V posledných dvoch zápasoch však odohral veľmi málo. Ako trinásty útočník nastúpil proti Färjestadu na približne minútu a pol. V sobotu proti Malmö odohral len 44 sekúnd. V posledných troch vystúpeniach si nevypracoval ani jednu strelu na bránku.

Tabuľka: Štatistiky Dalibora Dvorského v jednotlivých zápasoch SHL

Dátum

Súper

Body

Strely na bránku

Čas na ľade

Rola

14. september

Lulea

0

1

14:25

3. center

16. september

Linköping

0

2

11:20

3. center

21. september

Växjö

0

2

9:16

3. center

23. september

HV 71

0

2

14:07

3. pravé krídlo

28. september

Timra

0

1

15:22

2. pravé krídlo

30. september

Örebro

0

2

9:00

3. pravé krídlo

5. október

Skellefteå

0

1

13:42

3. pravé krídlo

7. október

Rögle

0

0

12:11

3. ľavé krídlo

12. október

Färjestad

0

0

1:35

13. útočník

14. október

Malmö

0

0

0:44

13. útočník

Takáto pozícia je pre jeho vývoj z logických dôvodov zlá. Nehrá na svojom prirodzenom poste centra a stratil stabilné miesto v základe. 

A keďže kluby z NHL dookola opakujú, že je pre tínedžerov najdôležitejšie veľa hrať a naberať sebavedomie, zrejme bude v záujme St. Louis dostať Dvorského inam.

Ďalšia zastávka Kanada?

Jeho dni v Oskarshamne sú podľa webu Aftonbladet spočítané. Mladíkovo pôsobenie v klube nazvali sklamaním a označili ho za posilu, ktorá nenaplnila očakávania. 

Viacerí reportéri zo Švédska píšu, že organizácia čoskoro oznámi ukončenie vzájomnej spolupráce. Podľa Aftonbladetu by náhradou za Dvorského mohol byť veterán Tomáš Zohorna, ktorý by si zahral s bratom Hynkom. 

Smutná story nezaujala len švédske a slovenské médiá. O Dvorského nepodarenom vstupe do sezóny píše dokonca frankofónny kanadský web toutsurlehockey.com. Autor článku Mathieu Paradis jasne tvrdí, že Dvorský môže byť lepší, lebo návyky z profesionálneho hokeja, v ktorom hral už vlani, nemôže stratiť zo dňa na deň.

Ako najreálnejšia alternatíva sa momentálne spomína kanadská juniorka. 

Práva na Dvorského vlastnia Sudbury Wolves z Ontario Hockey League. Kluby z tejto súťaže však môžu mať vo svojich radoch nanajvýš dvoch Európanov hrajúcich v jednom zápase.

V prípade príchodu Dvorského by to mohlo znamenať komplikácie vzhľadom na to, že v tíme už je obranca Jakub Chromiak a český brankár Jakub Vondraš. 

Blues mu teda možno vybavia výmenu do lepšieho klubu s ambíciami na Memorial Cup. Takto by mohli zabiť dve muchy jednou ranou – pomohli by Dvorskému k zvýšeniu sebavedomia a mali by ho bližšie k St. Louis.

Tabuľka švédskej SHL

Nachádzate sa tu:
Domov»Hokej»Ďalšie súťaže»Švédsko»Z tretieho centra až trinásty útočník. Dvorský po hororovom štarte zrejme opustí Švédsko