Chuťovky z NHLky: Draft, aký mal Slafkovský, ďalšie supertalenty nezažijú

Juraj Slafkovský.

Chuťovky z NHLky: Draft, aký mal Slafkovský, ďalšie supertalenty nezažijú

Juraj Slafkovský. (Autor: SITA/AP)
Juraj Slafkovský.
Juraj Slafkovský. (Autor: SITA/AP)
Šimon Čop|2. nov 2023 o 11:20

Ovplyvní tragická smrť Adama Johnsona budúcnosť NHL?

NEW YORK. Na miestach väčšinou pokrytých ľadom je 32 stolov. Za nimi sedia generálni manažéri obklopení tímom odborníkov a rozhodujú o budúcnosti ich klubov. Z tribún hokejového štadióna sa na túto show upínajú zraky tisícok fanúšikov.

Každoročný pohľad na atmosféru, emócie a napätie, ktoré prinášal draft do NHL, ťahal ľudí k obrazovkám. Koľkokrát sa naňho dívali aj davy ľudí v Európe, hoci to znamenalo, že do práce pôjdu nevyspatí.

Čakajú nás však veľké zmeny. Šimon Nemec si po drafte potriasol rukou s Martinom Brodeurom. Keď “diabli” niekoho draftujú v roku 2025, potľapká sa maximálne s Garym Bettmanom – a to, pri všetkej úcte, bude omnoho menší zážitok.

Zmenu si odhlasovali kluby a talentom, novinárom i fanúšikom zostáva rešpektovať ju. Lenže z môjho pohľadu by nemalo ísť o jedinú zásadnú zmenu, ktorú NHL v týchto dňoch urobí.

Štvrtá epizóda podcastu Chuťovky z NHLky sa začína pochmúrne. Hokejový svet prudko zasiahla tragická udalosť, úmrtie bývalého útočníka Pittsburghu Penguins Adama Johnsona. 

Chuťovky z NHLky

Rubrika Chuťovky z NHLky je pravidelný štvrtkový seriál Šimona Čopa, ktorý v ňom každý týždeň ponúka novinky a zaujímavosti z NHL, zákulisné informácie aj vlastné postrehy o najlepšej hokejovej lige sveta.

Chuťovky z NHLky: Odber na e-mail jedným klikom

Podcast si môžete vypočuť aj na: Spotify Apple Google

Otázka, ktorá nasleduje, je jasná. Čo urobí NHL, a obzvlášť ďalšie ligy, ktoré zďaleka nemajú tak kvalitný prístup k okamžitej lekárskej starostlivosti, pri ochrane krku, azda najzraniteľnejšieho miesta na tele hokejistov? 

Po otázke prichádza obava a tiež je opodstatnená. Doterajšie informácie a vyjadrenia totiž navádzajú dojem, že nič...

Pozn. Podcast bol nahrávaný v stredu.

1. NHL zatiaľ na tragické úmrtie Adama Johnsona nezareagovala nijako radikálne. Vedúce osobnosti ligy a hráčskej asociácie NHLPA boli v kontakte a výsledok je zatiaľ taký, že sa na nebezpečenstvá zranení krku pozrú a hráčom “silno odporúčajú” nosiť nákrčníky. 

Osobne nie som príliš optimistický. Súťaži trvalo poriadne dlho už len to, kým zaviedla povinné helmy. V minulosti Američanov k striktnejšej ochrane krku nepresvedčili ani hororové zranenia Clinta Malarchuka a Richarda Zedníka. 

Navyše sa zdá, že aj samotní hráči hrajú radšej bez nákrčníkov. 

2. Adam Johnson odohral v NHL ako nikdy nedraftovaný hráč 13 zápasov. Pripísal si v nich gól a tri asistencie. 

V Pittsburghu, kde pôsobil, si jeho pamiatku uctili pred nedávnym duelom proti Anaheimu. 

VIDEO: Jediný gól Adama Johnsona v NHL

3. Počas nahrávania podcastu sme o tom ešte nevedeli. Až v stredu v noci vydala juniorská Western Hockey League vyhlásenie, že zavádza povinné nosenie chráničov krku. 

Múdre rozhodnutie. Pridáva sa ním k zvyšným dvom popredným kanadským juniorkám (OHL a QMJHL), v ktorých sú nákrčníky nutnosťou už dlhšie. Toto nariadenie sa bude týkať štyroch Slovákov - Samuela Honzeka, Viliama Kmeca, Samuela Barcíka a Andreja Tomašeca.

4. V NHL pôsobí momentálne 5 Slovákov a tí nazbierali k dnešnému dňu 9 kanadských bodov, z toho len 2 góly. 

Štatistiky hovoria jasnou a nepríjemnou rečou. Priemerný Slovák zbiera jeden bod za štyri stretnutia. 

Je namieste sa obávať, že toto môže skončiť ako najhoršia slovenská sezóna za dlhé obdobie, hoci zrejme bude konkurovať ročníku 2021/22, keď Slováci pozbierali dokopy 93 bodov. Pre porovnanie, len sám Peter Šťastný pozbieral viac bodov až sedemkrát. 

5. Juraj Slafkovský neboduje. Aktuálne ťahá osemzápasovú sériu sucha, jedinú asistenciu v doterajšom priebehu ročníka zaknihoval v úvodnom zápase sezóny. Je namieste sa báť?

Súvisiaci obsah

Nachádzate sa tu:
Domov»Hokej»NHL»Chuťovky z NHLky: Draft, aký mal Slafkovský, ďalšie supertalenty nezažijú