Chuťovky z NHLky: Slafkovský zarobil rozprávkový milión a pol. Vydrel si každý cent

Juraj Slafkovský.

Chuťovky z NHLky: Slafkovský zarobil rozprávkový milión a pol. Vydrel si každý cent

Juraj Slafkovský. (Autor: REUTERS)
Juraj Slafkovský.
Juraj Slafkovský. (Autor: REUTERS)
Šimon Čop|18. apr 2024 o 11:00

Slafkovský zrejme bude obľúbencom perfekcionistov. V poslednom zápase zaokrúhlil hneď tri štatistiky.

NEW YORK. Teč pred bránkou a po ňom veľká radosť. V poslednom zápase sezóny a po poslednom góle Canadiens v ročníku 2023/24 sa rozbehli spoluhráči k Jurajovi Slafkovskému. 

Nebol to gól ako každý iný. Bol okrúhly dvadsiaty. A neznamenal len pekný míľnik, ale aj štedrý bonus. 

"To je drahý gól. Áno, je to veľmi fajn a som zaň šťastný," uviedol s úsmevom pre zámorské média po zisku štvrťmiliónovej odmeny. A nedostal len jednu, ale rovno dve.

Chuťovky z NHLky

Rubrika Chuťovky z NHLky je pravidelný štvrtkový seriál Šimona Čopa, ktorý v ňom každý týždeň ponúka novinky a zaujímavosti z NHL, zákulisné informácie aj vlastné postrehy o najlepšej hokejovej lige sveta.

Chuťovky z NHLky: Odber na e-mail jedným klikom

Podcast si môžete vypočuť aj na: Spotify Apple Google

Slafkovského sezóna v NHL sa skončila a bude pokračovať na majstrovstvách sveta. Lepšiu polovicu tímov profiligy však až teraz čaká ozajstná výzva. 

Najlepšie to zhrnul kapitán New Yorku Rangers Jacob Trouba po výhre Prezidentskej trofeje za víťazstvo v základnej časti: “Je to pekný úspech. Ale teraz musíme rýchlo otočiť stranu a pripraviť sa na ozajstné boje.”

Tie sa začnú v sobotu. A rovno, predtým, ako sa zahĺbite do takmer 22 tisícov znakov mojich úvah o jednotlivých sériách a šanciach na Stanley Cup, vyhlásim, že mojím favoritom na výhru titulu sú tento rok Dallas Stars.

Pozn. Podcast bol nahrávaný v stredu.

1. Juraj Slafkovský si v sezóne 2023/24 zarobil dokopy 1 450 000 dolárov. 

Jeho základný plat činil 855 tisíc dolárov. Ten získal za plnú sezónu v NHL. Ak by ho načas poslali do AHL, čo bolo predmetom debát, dramaticky by mu klesol. 

V zmluve má zakomponovaný podpisový bonus. Každoročne mu zaručuje rovných 95 tisíc dolárov. 

To máme základných 950 tisíc za sezónu v NHL. Potom však prichádzajú na rad výkonnostné bonusy.

Slafkovský, ak by sa už v prvých rokoch zaradil k najväčším hviezdam súťaže, by mal možnosť dostať maximálne 4 450 000 dolárov za rok. Lenže bonusy za výkonnosť sú nastavené veľmi prísne, aby si mladíci museli každý dolár oddrieť výnimočnými výkonmi. Dosiahnuť plnú čiastku je až utópia.

Sú rozdelené do kategórií “A” a “B”. Slafkovského sa v sezóne 2023/24 týkala len prvá kategória. Druhá je ešte náročnejšia. 

Pri prvej kategórii je deväť podmienok, ktoré musí hráč splniť. Za splnenie každej z nich dostane 250-tisícový výkonnostný bonus, maximálne môže zinkasovať milión. 

Podmienky sú nasledovné:

  • Streliť 20 gólov
  • Zaznamenať 35 asistencií
  • Dokopy zaznamenať 60 bodov
  • Nominácia do zápasu hviezd NHL
  • Uvedenie do All-Rookie tímu sezóny
  • Zisk ocenenia pre najužitočnejšieho hráča v zápase hviezd
  • Byť v najlepšej šestici útočníkov Montrealu v priemernom čase na ľade
  • Byť v najlepšej trojici v štatistike +/- medzi útočníkmi Montrealu
  • Mať priemer aspoň 0,73 bodu na zápas

Slafkovskému sa podarilo v poslednom zápase sezóny streliť dvadsiaty gól, vďaka čomu mu na účte pribudne 250 tisíc. Rovnakú čiastku dostane aj za to, že patrí k šestici najvyťažovanejších útočníkov Habs. 

A tak si na výkonnostných bonusoch zarobí pol milióna. Ak k tomu prirátame základný plat, dokopy zinkasuje čiastku 1,45 mil. dolárov pred zdanením. 

Pripomíname, že si celú túto čiastku vydrel na ľade. Ak by hral v AHL, dostal by za sezónu v súčte platu a podpisového bonusu iba 177 500 dolárov, teda približne osemnásobne menej.

VIDEO: 20. gól Juraja Slafkovského v sezóne

2. Druhú sezónu v NHL zakončil vynikajúcimi číslami, ktorým pred ňou verili iba optimisti. Ja som mu v prvom podcaste Chuťovky z NHLky prial 45-bodovú hranicu a on ju ešte o päť bodov preliezol. 

Zaokrúhlil svoj bodový zisk na 20 gólov a 30 asistencií. Pozitívom je, že nevymeškal ani jediné stretnutie a netrápili ho vážnejšie zdravotné problémy. 

Z toho vyplýva, že by sme ho mali vidieť na blížiacich sa majstrovstvách sveta. Na sociálnej sieti X to potvrdil novinár Sportsnetu píšuci priamo z Montrealu Eric Engels a zelenú mu dali aj Montreal Canadiens. 

Slováci v NHL - kanadské bodovanie

Poradie

Meno

Klub

Zápasy

Góly

Asistencie

Body

+/-

1.

Juraj Slafkovský

Montreal

82

20

30

50

-19

2.

Tomáš Tatar

Seattle

70

9

15

24

+8

3.

Martin Pospíšil

Calgary

63

8

16

24

+14

3. Prísť chcú všetci. Generálny manažér reprezentácie Miroslav Šatan potvrdil, že okrem jediného mena všetci Slováci v zámorí vyjadrili vôľu reprezentovať, ak budú zdraví a nebudú mať klubové povinnosti.

Majstrovstvá sveta s istotou vynechá len Miloš Kelemen. Ospravedlnil sa z osobných dôvodov, keďže sa s manželkou čerstvo radujú z nového prírastku do rodiny.

4. Slafkovský je už ako dvadsaťročný milionárom. Keď spočítame aj minuloročné zárobky, v hrubom mu Canadiens vyplatili za prvé dva roky v NHL 2 400 000 dolárov. 

Podobnú situáciu kedysi zažil Jakub Voráček. Český hokejista pritom mohol o takýchto peniazoch v takom veku iba snívať. V nedávnom rozhovore pre český server Aktuálně.cz sa však vyjadril, že s ním v mladom veku poriadne zamával aj desaťtisícový plat a v podstate varoval mladíkov pred tým, čo ich čaká.

Súvisiaci obsah

Nachádzate sa tu:
Domov»Hokej»NHL»Chuťovky z NHLky: Slafkovský zarobil rozprávkový milión a pol. Vydrel si každý cent