Baráž či priamy zostup z extraligy? Play out by mohol byť kompromis

Hokejisti HC MV Transport Prešov priamo zostúpili z Tipos extraligy.
Hokejisti HC MV Transport Prešov priamo zostúpili z Tipos extraligy. (Autor: TASR)
Ondrej Rusnák|7. jún 2023 o 14:20

Ako vidia hokejovú dilemu Ondrej Rusnák a Richard Lintner.

BRATISLAVA. Slovenskému hokeju ešte stále hrozí rozkol. Časť extraligových klubov nesúhlasí, aby riadenie najvyššej súťaže a marketingové a vysielacie práva na ňu spadali pod Slovenský zväz ľadového hokeja.   

Aj laikovi musí byť jasné, že na päť a pol miliónovom Slovensku, by akékoľvek rozdelenie najvyššej súťaže na dve samostatné ligy znamenalo prehru pre všetkých. Hokej by stratil dôveru u fanúšikov, obchodných partnerov a prípadný návrat by trval dlho. 

Podľa informácií zo zákulisia to vyzerá tak, že päť minút pred dvanástou si to uvedomili všetci za rokovacím stolom, väčšinu ostrých hrán dokázali obrúsiť a dohodli sa na kompromisoch. 

Čo sa zatiaľ nepodarilo dohodnúť, je formát súťaže. Čiže spôsob, ako sa bude hrať o záchranu v extralige, resp. postup do nej zo Slovenskej hokejovej ligy.  

Väčšina extraligových klubov preferuje baráž, SZĽH, ktorý patrí k hlavným partnerom SHL, by chcel logicky zachovať možnosť priameho postupu pre víťaza do extraligy. 

V čom sú výhody a nevýhody jednotlivých spôsobov (ne)postupu medzi ligami. 

Priamy postup a zostup 

Výhody 

  • Kluby SHL majú silnú motiváciu. Oveľa ľahšie sa im v takomto prípade zháňajú reklamní partneri, kvalitnejší hráči, ak majú reálnu vidinu postupu do extraligy. 
  • Logické vyústenie záveru SHL. Víťaz nemusí po troch ťažkých sériách v play off ísť hrať baráž proti oddýchnutému extraligistovi. 
  • Nie je nutná zmena pravidiel, počtu cudzincov, mladých hráčov a pod. v oboch ligách. Extraliga ani SHL sa totiž neprelína ani v jedinom zápase počas celej sezóny (výnimkou je pohár, ktorý do aktuálneho problému nespadá). 
  • V prípade vyrovnanosti extraligy môže byť súboj o „čierneho Petra“ napínavý a divácky atraktívny. To isté platí o play off SHL. 

Nevýhody 

Súvisiaci obsah

Nachádzate sa tu:
Domov»Hokej»Slovensko»TIPOS extraliga»Baráž či priamy zostup z extraligy? Play out by mohol byť kompromis