Hantuchovej nový tréner je synonymom úspechu

Daniela Hantuchová sa chce vrátiť na stratené pozície.
Daniela Hantuchová sa chce vrátiť na stratené pozície. (Autor: SITA AP)
Sportnet|5. feb 2009 o 22:59

Daniela Hantuchová sa môže výrazne zlepšiť po fyzickej stránke, tvrdí svetoznámy tréner z Floridy.

Vo víkendovom zápase Pohára federácie s Belgickom bude nášmu tímu držať palce aj fitneskouč Etcheberry.

BRATISLAVA. Slovenská tenistka Daniela Hantuchová vlani po zdravotných problémoch vypadla z top 10 a na začiatku tohto roka sa po Australian Open prepadla až to štvrtej desiatky rebríčka WTA. S novými trénermi, Španielom Albertom Portasom (nahradil krajana Angela Gimeneza) i americkým fitneskoučom Patom Etcheberrym (za Taliana Marka Paniciho) sa v tejto sezóne chce medzi úzku svetovú špičku vrátiť.

„Má na to všetky predpoklady," vyhlásil o 25-ročnej Hantuchovej legendárny kondičný tréner Etcheberry. Jeho meno je v tenise synonymom úspechu.

Mal iba jednu otázku

„Danielu sledujem v tenise už dlhšie, zdravili sme sa. Vlani však prišla za mnou, aby som ju trénoval," priblížil prešedivený odborník z Floridy začiatok ich spolupráce. „Mal som na ňu len jednu otázku: Či má dostatočnú motiváciu? Ona odvetila: Mám najväčšiu motiváciu, ako sa len dá. Tak poďme do toho - odvetil som."

Prvý raz sa dvojica stretla v novembri v zimnej príprave v Orlande, teraz pricestoval Etcheberry na týždeň do Bratislavy. Každý deň sleduje Hantuchovú na kurte Sibamac arény v tréningu pred víkendovým zápasom Pohára federácie Slovensko - Belgicko a potom nasleduje príprava v susednom fitnescentre.

„Daniela je milá, inteligentná. Vie, čo chce v tenise dosiahnuť," charakterizoval terajšiu slovenskú dvojku. „V príprave sa nebojí tvrdej roboty. Bez rep〜tania plní svoje úlohy. Robí pokroky a dúfam, že sa to časom prejaví aj na jej výsledkoch. Sme trpezliví, nečakáme skoky už zajtra či pozajtra."

Hráčka s veľkým potenciálom

Etcheberry je vo svojom biznise u elitných športovcov mimoriadne žiadaný, v tenise v súčasnosti spolupracuje aj so svetovou trojkou Jelenou Jankovičovou zo Srbska a Američanom Robbym Gineprim. Aj preto môže byť s Hantuchovou len nakrátko.

„Na Slovensku som prvý raz. Chcel som vidieť, v akých podmienkach sa doma pripravuje. Môžem byť spokojný," hodnotil. „V pondelok sa rozlúčime a Daniela dostane na kondičný tréning moje týždňové plány. Vie, čo má robiť. Budeme spolu hovoriť po telefóne, sme v spojení aj cez počítač. A začiatkom marca sa opäť stretneme."

Nedávna svetová jednotka Jankovičová po zimnej príprave s Etcheberrym vyhlásila, že sa nikdy necítila v takej dobrej fyzickej kondícii. Herne sa však v Melbourne trochu trápila a v osemfinále podľahla Francúzke Bartoliovej. Hantuchovej by pri jej výške 181 cm prospel najmä lepší pohyb na kurte, rýchlosť, obratnosť.

„Aj na tom pracujeme," pritakal Etcheberry. „Daniela sa môže výrazne zlepšiť po fyzickej stránke, v tom jej môžem pomôcť. Úderovo je na tom veľmi dobre a po desiatich rokoch v profesionálnej kariére má obrovské skúsenosti. To predstavuje veľký potenciál."

Individuálny prístup

Etcheberry je v príprave zástancom individuálneho prístupu. „Každý športovec má svoju osobnosť, reaguje odlišne," vysvetľoval. „Preto som v tréningu inak viedol Peta Samprasa a inak Andreho Agassiho, to isté môžem povedať o Monike Selešovej či o Martine Hingisovej. Preto musím tenistov detailne poznať."

Hantuchová sa narodila v roku 1983 v Poprade ešte v bývalom Československu. V Etcheberryho zozname desiatok popredných športovcov je prvá zo Slovenska, ale americký tréner porovnal jej húževnatú náturu s českým tenistom Petrom Kordom či s hokejistom NHL Petrom Svobodom, s ktorými niekoľko rokov spolupracoval a dobre ich spoznal.

Rodák z hlavného mesta Santiaga reprezentoval Čile v hode oštepom na olympijských hrách 1964 v Tokiu, no ako vraví, od medaily bol ďaleko. Dostal štipendium na univerzite v Kentucky a už počas štúdií sa špecializoval na trénerstvo. „Od fachmanov som sa snažil pochytiť čo najviac a urobil som si vlastný názor," predostrel svoj recept. „Vždy som bol zástancom tvrdej práce, chcel som byť medzi najlepšími. A mal som aj šťastie."

Etcheberry zostal po štúdiách v Amerike, dlhé roky pôsobil v Tampe. Neskôr sa presunul do neďalekého Orlanda, kde od vlaňajška kooperuje s tenisovou akadémiou Justiny Heninovej. Aj bývalá svetová jednotka z Belgicka patrila medzi jeho prominentné hráčky.

Etcheberry je iná úroveň

„Pat je podľa mňa najlepší fitneskouč v tenise. Bola som rada, keď vlani prijal moju ponuku," vravela o spolupráci naša tenistka. „V príprave ide cez silu, čo je typicky americký prístup. Poznala som viacerých kondičných trénerov, a tak môžem porovnávať: Pat Etcheberry vyžaduje viac než všetci ostatní. Je to úplne iná úroveň."

Hantuchová je po Melbourne až na 33. mieste renkingu WTA, ale nerobí si ťažkú hlavu. S novými trénermi vo svojom tíme si tento rok trúfa vrátiť tam, kam patrí.

Súvisiaci obsah

Nachádzate sa tu:
Domov»Tenis»Hantuchovej nový tréner je synonymom úspechu