Túžba po dieťati je z roka na rok väčšia, hovorí Hantuchová

Daniela Hantuchová ešte končiť s tenisom nehodlá.
Daniela Hantuchová ešte končiť s tenisom nehodlá. (Autor: TASR/AP)
Ondrej Gajdoš|28. nov 2016 o 15:19

Tridsaťtriročná slovenská tenistka Daniela Hantuchová sa v tejto sezóne v rebríčku WTA prepadla z 83. až na 226. miesto, ale chuť do tenisu má rovnakú, ako keď bola kedysi svetovou päťkou.

Aká bola pre vás sezóna 2016? Ako ju hodnotíte?

„Každý turnaj a každý zápas už beriem ako bonus. Určite ju nehodnotím podľa toho, aký mám rebríček, ale čo nové som sa naučila - hlavne o sebe. Toho je veľmi veľa, takže som vďačná aj za túto sezónu."

Z vašej generácie už nezostalo v kolotoči WTA veľa hráčok - sestry Williamsové, Vinciová, Schiavoneová a zopár ďalších. Čo vás ešte drží na kurte?

„Láska k tenisu. Stále ma napĺňa a baví. Dokonca viac, ako keď som bola v top 10. Konečne si to užívam tak, ako keď som bola mladá. A či som v renkingu dvestá, päťstá alebo dvadsiata, vôbec to neriešim. Keď to už tak jedného dňa nebude, vtedy skončím. Ale kým som relatívne zdravá, tak prečo prestať s niečím, čo mi robí stále radosť?"

Stále máte chuť do prípravy ako kedysi?

„Chuť je ešte väčšia, hlavne v tréningoch a príprave. S cestovaním je to už horšie. Tým, že mám veľa natrénované z mladosti a skúsenosti s tým, čo mi vyhovuje a čo nie, tak mám pocit, že robím veci oveľa lepšie ako pred desiatimi rokmi. Už viem rýchlejšie akceptovať veci, prehry a zároveň vylúčiť to nepotrebné. Jednoducho páči sa mi byť už aj sebe samej trénerkou a s nadhľadom si povedať - tak toto bola hlúposť alebo naopak - to bolo super. Myslím si, že sa o sebe učím viac ako kedykoľvek predtým. A veľmi si užívam túto časť kariéry, keď už nemusím nikomu nič dokazovať a naozaj si to môžem vychutnávať. Mám veľké šťastie, že finančne nemusím nič riešiť a môžem si hrať len pre radosť. Dá mi to veľmi veľa do života po tenise. Nemyslela som si, že budem hrať tak dlho."

Čo dosiahla Hantuchová

- V januári 2003 sa dostala na 5. miesto svetového rebríčka, v sezóne 2007 sa vrátila do top 10

- Vyhrala 7 turnajov WTA v dvojhre a 9 turnajov vo štvorhre

- So štyrmi rôznymi partnermi vyhrala všetky grandslamové turnaje v miešanej štvorhre

- Tím Slovenska potiahla k prvenstvu v Pohári federácie 2002, s Dominikom Hrbatým triumfovala v Hopmanovom pohári 2005

- V kariére zarobila 10,4 milióna dolárov

Spolupracujete ešte s Carlosom Rodriguezom, bývalým trénerom Justine Heninovej a Na Li?

„Nie. S Carlosom sme prestali hneď po tohtoročnom Australian Open, keďže vôbec nemohol cestovať. Samozrejme, vždy je čo zlepšovať a tréner vám dá nadhľad, ukáže veci, ktoré sama nevidím. Určite však už nepotrebujem niekoho nastálo. Po osemnástich rokoch na okruhu WTA by som už aj sama mala vedieť, čo treba robiť."

Ako sa zmenil tenis za ten čas, čo sa pohybujete na turnajoch? Aká je dnešná mladá generácia hráčok v porovnaní s vašou?

„Fú, tenis sa zmenil neuveriteľne.

Súvisiaci obsah

Nachádzate sa tu:
Domov»Tenis»Túžba po dieťati je z roka na rok väčšia, hovorí Hantuchová