Grandslamový titul je viac ako post jednotky, tvrdí Kvitovej tréner

(Autor: SITA/AP)
Ondrej Gajdoš|31. okt 2011 o 13:00

V roku 2012 môžu dvaja slovenskí tréneri viesť svetové jednotky. Kondičný tréner Petry Kvitovej Jozef Ivanko: Bolo by to skvelé.

Po čerstvom titule na majstrovstvách sveta WTA Tour v Istanbule Kvitová postúpila na druhé miesto svetového rebríčka. Na Dánku Wozniacku stráca len 115 bodov. Zaútočí na začiatku budúcej sezóny na post jednotky?

"Prioritou Petry bude naďalej hrať dobrý tenis. Ak jej vydrží zdravie, bude mať chuť do tréningu tak ako doteraz a bude víťaziť, tak príde aj zlepšenie v rebríčku. Byť svetovou jednotkou by potešilo, ale nič nechceme siliť. Vyhrať grandslamový turnaj je viac ako byť týždeň hráčkou číslo jeden."

V skutočnosti bola už tohto roku najlepšou tenistkou sveta. Súhlasíte?

"Vyhrala Wimbledon, šampionát WTA i ďalšie štyri turnaje, tak by som povedal, že áno. Avšak na papieri je zatiaľ druhá."

Tento rok začala na 34. mieste WTA. V čom sa najviac zlepšila - v úderoch, v psychickej odolnosti, či v kondičnej pripravenosti?

"Vo všetkom. Jedno s druhým súvisí. Ak sú rýchle nohy, pracuje hlava, tak aj ruka je presná. Keď to v hlave nefunguje, tak ako má, potom sa aj pohyb spomalí a loptička letí kade - tade. Peťa je dnes silná fyzicky aj psychicky, dokáže vyhrávať ťažké zápasy, zvládnuť dôležité stavy. Je to šampiónka."

V júni vyhrala Wimbledon, potom sa pripravovala v Tatrách, ale v sérii turnajov v Amerike sa akoby zasekla. Čím si to vysvetľujete?

"Po triumfe na londýnskej tráve sa nahrnuli novinári, čakali ju rôzne prezentácie, návštevy, čím zrejme utrpel tréning, regenerácia. Našťastie zvládla to a po pár turnajoch sa dostala späť do formy."

Tento týždeň ju ešte čaká finále Pohára federácie Rusko - Česko v Moskve. Zostalo jej dosť síl?

"O to sa nebojím. Peťa je veľmi dobre pripravená a pôjde do súboja naplno."

Marián Vajda je trénerom lídra rebríčka ATP Novaka Djokoviča a vy máte po kondičnej stránke na starosti Kvitovú. Dočkáme sa, že na budúci rok povedú slovenskí tréneri obidve svetové jednotky?

"Bolo by to skvelé! S Marošom sa poznám, odvádza vynikajúcu prácu. Želám si len, aby sme aj v budúcej sezóne mali také výsledky ako tohto roku."

Súvisiaci obsah

Nachádzate sa tu:
Domov»Tenis»Grandslamový titul je viac ako post jednotky, tvrdí Kvitovej tréner