Gombos nevyužil šance, suverénny bol však Kližan

Slovenskí tenisti pózujú na spoločnej fotografii pred zápasom Davisovho pohára v Rumunsku - z pravej strany Martin Kližan, Andrej Martin, Norbert Gombos, Igor Zelenay a nehrajúci kapitán Miloslav Mečíř.
Slovenskí tenisti pózujú na spoločnej fotografii pred zápasom Davisovho pohára v Rumunsku - z pravej strany Martin Kližan, Andrej Martin, Norbert Gombos, Igor Zelenay a nehrajúci kapitán Miloslav Mečíř. (Autor: TASR/AGERPRES)
Sportnet|17. júl 2015 o 11:50

Slovákom nevyšiel plán prvého dňa daviscupového zápasu v Rumunsku, stav je 1:1 a v sobotňajšej štvorhre sú favoritmi domáci tenisti.

Žreb stretnutia 2. kola I. skupiny euro-africkej zóny Davisovho pohára:

Rumunsko - Slovensko

Piatok 12.00 SEČ:

Marius Copil - Norbert Gombos 7:6 (5), 6:7 (6), 6:4, 7:6

Adrian Ungur - Martin Kližan 4:6, 2:6, 0:6

KONSTANCA, BRATISLAVA. Zámer slovenského tímu viesť po prvom dni zápasu 2. kola I. skupiny euro-africkej zóny Davisovho pohára v Rumunsku 2:0 nevyšiel.

V úvodnom súboji Copil - Gombos na antuke v Konstanci slovenský tenista zaváhal, nevyužil svoje šance. Druhé stretnutie Ungur - Kližan už vyznelo jasne pre favorita.

V sobotu od 14.00 SELČ sa hrá štvorhra Tecau, Mergea - A. Martin, Zelenay, ale nie je vylúčené, že v slovenskej dvojici Martin Kližan nahradí pôvodne nominovaného Andreja Martina.

O postupujúcom tíme do baráže o účasť v elitnej svetovej skupine sa rozhodne v nedeľňajších dvojhrách.

Copil nastrieľal 26 es

Norbert Gombos (126. v ATP) v úvodnom singli nepotvrdil povesť, že v Davis Cupe hrá lepšie ako na turnajoch.

Hoci mal oproti Mariusovi Copilovi (180.) lepšie rebríčkové postavenie, na kurte sa v kľúčových momentoch vypol k lepšiemu výkonu domáci tenista.

Vo štvrtom sete (za stavu 1:2 na sety pre Rumuna) viedol Gombos 5:2, no ani to mu nestačilo. Rumunský tenista chytil druhý dych a vyrovnal na 5:5, potom sa hral tajbrejk.

V ňom Gombos znova vyhrával 5:2, no vzápätí prehrával 5:6. Nevyužil dva setbaly, Copil premenil štvrtý mečbal. Copil v rozhodujúcich chvíľach vytiahol výborné podanie, nastrieľal 26 es.

Kližan si robil, čo len chcel

V druhej dvojhre dovolil ľavák Kližan (38.) uhrať Ungurovi (199.) len šesť gemov, v treťom sete mu dal kanára.

Od stavu 4:4 v prvom sete získal slovenský tenista šesť gemov za sebou. O jeho víťazstve nebolo pochýb. Hral nátlakovo, dobre servoval, väčšinu víťazných fiftínov vybojoval tvrdým a presným forhendom. Robil si na dvorci, čo len chcel.

Kližan by v tejto forme mal zdolať aj Copila v nedeľňajšom súboji jednotiek oboch tímov. Neisté je, kto pridá tretí bod, aby sa Slovensko dostalo do septembrovej baráže o postup do svetovej skupiny.

Hlasy:

Marius Copil: "Teší ma, že sa mi podarilo pre Rumunsko vybojovať prvý bod. Vedel som, že to bude náročný zápas. Gombos sa od začiatku druhého setu zlepšil, ja som naopak začal kopiť chyby. Vo štvrtom dejstve bolo veľmi dôležité, že sa mi za stavu 3:5 podarilo odvrátiť setbal. V tajbrejku to bola veľká dráma. Ďakujem divákom, ktorí ma dnes aj v ťažkých momentoch vyrtvalo povzbudzovali."

Martin Kližan: "Z mojej strany to bol dnes super zápas. Trochu ťažšie som sa rozbiehal, kurt bol viac poliaty a odskoky loptičiek nepríjemnejšie. Keď som ho však brejkol za stavu 4:4, opadol zo mňa tlak. Gombi v úvodnej dvojhre prehral a nastupovať za stavu 0:1 nie je ľahké. Od stavu 5:4 som diktoval tempo, vnútil som mu svoju hru a Ungur nemal ani jediný brejkbal. Škoda Gombiho, ktorý mal v tajbrejkoch šance, nedotiahol ich však do konca. Ideme ďalej, stav 1:1 je viac-menej očakávaný. Zloženie nášho páru vo štvorhre je otvorené, sú tam tri varianty, musíme o tom dobre popremýšľať."

Martin Kližan (o prostredí v Konstance): "Celé prostredie je tu super. Páči sa nám tu všetko. Hotel je päť minút od kurtov a je tu aj celkom dobré jedlo."

Norbert Gombos (zdroj: stz.sk): "V úvode som cítil nervozitu, predsa len, hrať vonku je iné ako doma. Po čase som sa uvoľnil. Bol som prekvapený, že som súpera, ktorý dobre servoval, brejkol v prvom sete. Z mojej strany však bola chyba, že som brejk nepotvrdil a neustrážil si podanie. To ho nakoplo a išli sme do tajbrejku. Ten som dobre rozohral, no nedotiahol som to. Súper si pomohol servisom a ja som mu vždy daroval nejaké chyby. V tajbrejku som nezvládol detaily a prehral som ho. To ma nakoplo, vyhral som druhý set, odľahlo mi, ale to bola chyba. Lebo som hneď v treťom sete prehral servis a súper už set dopodával. Škoda štvrtého setu, Marius bol už nalomený, ale diváci ho vždy vrátili späť do hry. Súper už cítil únavu, ale ja som nevyužil setbaly, a tak sme nešli do piateho setu. Bol som sklamaný po zápase. V niektorých situáciách som viac potreboval prvý servis, na druhý si súper veril. V sobotu sa pokúsim vycibriť údery, vyladiť ich. Dúfam, že budem hrať v tretí deň a zabojujeme o postup do baráže."

Miloslav Mečíř: "Škoda, že to Norovi nevyšlo, bolo by to veselšie. Takto je to všetko otvorené. Prvý zápas bol veľmi vyrovnaný, tesný a dlhý. Noro s Copilom sa naťahovali o každý gem, o každú loptičku. Martin Kližan zahral proti Ungurovi výborne. Odkedy ho brejkol za stavu 4:4, nedal mu prakticky žiadnu šancu a jasne dominoval. Ukázal, že je hráčom svetovej päťdesiatky. Diktoval hru a zápas bol jasne v jeho réžii. Uvažujeme o tom, že ho postavíme aj do štvorhry, no musíme sa o tom ešte poradiť, ako sa cíti a či ho nešetriť radšej na singla. Copil dnes výborne podával, ťažko sa ho returnovalo. Nemôžeme vypustiť žiaden bod a musíme dať do toho všetko aj vo štvorhre."

Adrian Ungur - Martin Kližan

III. set

tenis-lopticka.jpg V treťom sete urobil Kližan so svojím súperom krátky proces a dokonca mu nadelil nepopulárneho "kanára". Po 93 minútach tak Kližan triumfoval jasne 0:3 na sety.

tenis-lopticka.jpg Už len jedna hra delí nášho tenistu od výhry v zápase. Ungur prehráva už 0:5 a bol by zázrak, ak by Kližan nevyhral takto rozohratý duel.

tenis-lopticka.jpg Kližan predvádza jeden z najlepších výkonov za posledné obdobie. Slovenský hráč dominuje vo všetkých herných činnostiach a tak nečudo, že pomerne rýchlo sa v treťom sete ujíma vedenia 0:4.

II. set

tenis-lopticka.jpg Ľavoruký tenista z Bratislavy sa aj naďalej prezentuje výborným výkonom. Ungur je evidentne slabším hráčom do týchto chvíľ. Aj preto neprekvapí, že druhý set získal opäť Kližan. Tentoraz ešte rýchlejšie ako ten prvý- vyhral ho pomerom 2:6.

tenis-lopticka.jpg Výborne! Martin Kližan pokračuje vo výbornom výkone z posledných minút a nielenže brejkol Ungura hneď v prvej hre druhého setu, no výhodu brejku potvrdil aj pri svojom podaní- 0:2. Kližan aktuálne získal päť hier po sebe.

I. set

tenis-lopticka.jpg Dôležitú deviatu hru získal pri podaní Ungura náš tenista, pričom súpera brejkol v najlepšom možnom čase. Keďže Kližan si následne podržal svoj servis, prvý set získal náš tenista 4:6.

tenis-lopticka.jpg Kližan si udržal podanie a vyrovnáva na 4:4.

tenis-lopticka.jpg Ako domáci tenista Ungur, tak aj Kližan si zatiaľ drží svoje podanie. Stav je 4:3, na podaní je Martin Kližan.

Marius Copil - Norbert Gombos

tenis-lopticka.jpg Slovenský tenista začal skrátenú hru výborne a razom sa dostal do vedenia 0:4, o chvíľu mal Gombos vo svoj prospech stav 2:5. Ani tento nádejný stav však nášmu tenistovi a z jasnej záležitosti sa stala dráma. Copil vyrovnal v tajbrejku na 6:6, pričom priebehom a dramatickosťou pripomína tento tajbrejk nedávny boj vo wimbledonskom finále medzi Djokovičom a Federerom. Aj tam sa obaja tenisti "doťahovali" o každý jeden bod a striedali sa v setbalovej výhode. Aktuálne je stav už 10:10 a dráma pokračuje! Nevynútená chyba Gombosa dáva domácemu tenistovi šancu uzavrieť zápas- 11:10.

Tentoraz sa už Copil nemýlil a v krásnom zápase získava aj rozhodujúci tretí set pomerom 7:6 a celý zápas pomerom 3:1 na sety.

tenis-lopticka.jpg Rumunský tenista sa nevzdal, ba naopak zdanlivo stratený set dotiahol do tajbrejku- 6:6.

tenis-lopticka.jpg Gombos mal brejkbal už pri podaní Copila za stavu 2:5, ale Rumun ho ešte dokázal odvrátiť. Znižuje na 3:5, ale slovenský tenista bude podávať na víťazstvo vo štvrtom sete.

tenis-lopticka.jpg Paráda! Norbert Gombos využil svoj druhý setbal a konečne prerazil Copilovi podanie. A vzápätí svoje rastúce sebavedomie potvrdil pri vlastnom servise - získal ho čistou hrou. Vyhráva 4:1 a štvrtý set má rozohraný vynikajúco.

davis_cup_slovakia_us_tennis303526183492_r5484_res.jpg

Norbert Gombos vo štvrtom sete bojuje. FOTO - Ilustračné TASR.

tenis-lopticka.jpg Norbert Gombos bude musieť nájsť nejaký recept na podaní Rumuna. Dôležité je však držať si aj svoj servis - a to sa mu zatiaľ darí - vedie 2:1.

III. set

tenis-lopticka.jpg Slovák si na podaní Copila ani poriadne neudrel a Rumun čistou hrou bez problémov doťahuje set do víťazného konca. Vyhráva 2:1.

tenis-lopticka.jpg Gombos robí, čo môže, doťahuje sa. Rumun si však drží servis a stále má miernu výhodu. Vyhráva 5:4 a bude podávať na víťazstvo v treťom sete.

tenis-lopticka.jpg Gombos bojuje, ale Copil je zatiaľ na svojom podaní veľmi silný, i keď občas sa dopúšťa chýb. V tomto dueli stratil servis len jediný raz v úvodnom sete. Teraz má stále brejk k dobru a vedie 4:2.

tenis-lopticka.jpg Gombos sa však v nastúpenom trende neudržal a hneď na začiatok prehráva svoje podanie. Copil vzápätí bez problémov brejk potvrdzuje a ujíma sa vedenia 2:0.

II. set

tenis-lopticka.jpg Opäť to chvíľu vyzeralo, že si Gombos tajbrejk pokazí sám, keď nevyužil dva setbaly. Našťastie za stavu 6:6 Copil pri vlastnom podaní zahral forhend do siete a následne Slovák priamym bodom získal set pre seba.

davis_cup_slovakia_us_tennis303531183493_r5411_res.jpg

V druhom sete Gombos zabojoval a vyhral ho v tajbrejku. FOTO - Ilustračné TASR.

tenis-lopticka.jpg V druhom sete ani jeden z hráčov podanie nestratil - 6:6. Rovnako ako v prvom sa bude rozhodovať v tajbrejku. Vtedy však každý z hráčov mal na konte jeden brejk.

tenis-lopticka.jpg Copil už v druhom sete nie je na podaní taký suverénny. Gombos dokáže využívať šance, ale stále mu chýba ten posledný krok. Za stavu 3:3 opäť nevyužil brejkbal. Hráči si teda stále držia servis. Stav je 4:4.

tenis-lopticka.jpg Obaja hráči si na začiatku druhého setu držia podanie. Copil sa síce trápil, Gombos mal dokonca brejkbal. Napokon neuspel. Ďalší svoj servis už Rumun získava čistou hrou a vedie 2:1.

I. set

tenis-lopticka.jpg Gombos si v tajbrejku vytvoril výbornú pozíciu, vyhrával už 4:1. Lenže potom Copil zabral. Slovák robil chyby, Rumun skvelo podával. Napokon vyhráva skrátenú hru 7:5.

tenis-lopticka.jpg Copil je na podaní veľmi silný a Gombosa nepúšťa k výraznejšej šanci získať tento set pre seba skôr. Opäť mu povolil uhrať iba jeden fiftín - 6:6. O víťazovi prvého setu rozhodne tajbrejk.

tenis-lopticka.jpg Prvý set bude zrejme veľmi dramatický, hráči si držia svoj servis. Copil podával na udržanie sa v prvom sete, ale tlak bez problémov ustál. Čistou hrou vyrovnáva na 5:5.

australian_open_tennis-5dc0e83838d54590b_r7897_res.jpeg

Marius Copil zatiaľ veľmi dobre podáva. FOTO - Ilustračné SITA/AP.

tenis-lopticka.jpg Lenže aj Gombos vzápätí prišiel o podanie. Copil svoj brejk potvrdil následne čistou hrou a vyrovnáva na 3:3. Začína sa prakticky odznova.

tenis-lopticka.jpg Obaja hráči si udržali svoje úvodné podania, lenže potom Copil chyboval pri svojom servise a Slovák využíva hneď prvý brejkbal v stretnutí - 1:3.

tenis-lopticka.jpg Slovák sa na úvod pri vlastnom podaní vytrápil, ale napokon sa mu podarilo cez zhodu získať úvodný bod - 0:1.

Pred zápasom

tenis-lopticka.jpg Náročnú úlohu bude mať Norbert Gombos - víťazný začiatok by bol pre Slovákom povzbudením. Obzvlášť pred sobotňajšou štvorhrou, v ktorej za súpera nastúpi wimbledonský víťaz Horia Tecau s Florianom Mergeom.

Gombos s Copilom ešte nehral. Pozná ho zo spoločných tréningov. "Má veľmi dobrý prvý servis aj útočnú hru, ale lepšie hrá na harde než na antuke. Verím, že získam pre Slovensko prvý bod," vyhlásil.

tenis_29_res.jpg

Gombos dokáže v Davisovom pohári predviesť výborné výkony. FOTO - SITA.

tenis-lopticka.jpg Slovenskí tenisti s Rumunskom už v daviscupovej histórii jeden raz hrali. V septembri roku 2002 v baráži o účasť vo svetovej skupine zvíťazil súper jednoznačne 4:1.

Významnú úlohu vtedy zohral súčasný kapitán rumunského výberu Andrei Pavel. Vyhral obe dvojhry a uspel aj vo štvorhre po boku svojho krajana Gabriela Trifua.

tenis-lopticka.jpg V elitnej šestnásťčlennej skupine hrali naposledy v roku 2006. Odvtedy sa márne pokúšajú o návrat. Aby sa to slovenským tenistom podarilo, musia dosiahnuť tri víťazstvá za sebou.

Vo februári vyhrali v Bratislave v 1. kole I. skupiny euro-africkej zóny nad Slovinskom 5:0. Ak zvládnu aj súboj v Rumunsku, dostanú sa do septembrovej baráže o postup do svetovej skupiny.

Nehrajúci kapitán Miloslav Mečíř nominoval do Rumunska štvoricu Martin Kližan, Norbert Gombos, Andrej Martin a Igor Zelenay. Duel odštartuje stretnutím rumunskej jednotky Mariusa Copila so slovenskou dvojkou Gombosom.

Predpokladaný začiatok je stanovený na 12. hodinu.

Súvisiaci obsah

Nachádzate sa tu:
Domov»Tenis»Gombos nevyužil šance, suverénny bol však Kližan