Gajdošová postúpila: Hľadisko vytrysklo nadšením

Martin Kližan odvracia loptičku Japoncovi Itovi.
Martin Kližan odvracia loptičku Japoncovi Itovi. (Autor: SITA/AP)
Sportnet|19. jan 2015 o 11:54

Všetci štyria Slováci v pondelok postúpili do 2. kola, Čepelová odstúpila pre zápal pľúc.

Výsledky Slovákov:

Dvojhra mužov - 1. kolo:

Kližan (SR-32) - Ito (Jap.) 7:6 (6), 6:2, 6:4 za 129 minút

Lacko (SR) - González (Arg.) 4:6, 6:2, 7:5, 6:7 (4), 6:1 za 206 minút

Dvojhra žien - 1. kolo:

Rybáriková (SR) - Konjuhová (Chor.) 6:4, 6:4 za 74 minút

Schmiedlová (SR) - Scheepersová (JAR) 6:4, 4:6, 6:2 za 151 minút

MELBOURNE. Bolo živo, veselo a hlučno medzi dvorcami č. 8 až 11 v Melbourne Parku. Slovenské vlajky, tričká ba aj ľudové kroje viali, poskakovali a oslavovali stopercentnú úspešnosť. Zo štyroch slovenských tenistov v pondelok všetci postúpili do 2. kola Australian Open.

Obaja naši muži, Martin Kližan a Lukáš Lacko, i dve ženy, Magda Rybáriková a Karolína Schmiedlová, vyhrali a v utorok sa k nim môžu pridať Dominika Cibulková a Daniela Hantuchová.

Žiaľ, Jana Čepelová sa musela z turnaja odhlásiť pre nepríjemný zápal pľúc a leží v nemocnici. Jej miesto proti nasadenej Svitolinovej pridelili Putincevovej z kvalifikácie.

Gajdošová sa zbavila nočnej mory

Skupina slovenských fanúšikov nevedela od rána, kam skôr skočiť, lebo našich hráčov poslali organizátori na dvorce naraz na úvodné zápasy, a to ešte v Aréne Margaret Courtovej v rovnakom čase úspešne vybojovala prvé víťazstvo v Melbourne v živote Jarmila Gajdošová za Austráliu, ktorá tu mala doteraz bilanciu 0:9.

"Hľadisko vytrysklo nadšením, cítila som sa ako keby som získala trofej a celý svet mi patril. Vyhrala som tu mix, bola v semifinále štvorhry, ale tých 9 prehier v dvojhre ma mátalo, až teraz som sa zbavila nočnej mory. Proti Halepovej už nemám čo stratiť a na zápas sa teším,“ povedala nám bratislavská rodáčka, ktorá teraz žije v Texase v USA.

gggg_r6171_res.jpeg

Jarmila Gajdošová (vpravo) a Alexandra Dulgheru po zápase. FOTO - SITA/AP

Rybáriková s Pchengovou po 9 rokoch

Rybáriková vrátila Konjuhovej prehru z Istanbulu, kontrolovala vývoj (hoci v prvom sete bolo 4:1 a 4:4 a v druhom 4:1 a 5:4) a nastúpi proti nasadenej Číňanke Pchengovej. "Znie to neuveriteľne, ale jediný raz som s ňou hrala ete pred takmer 9 rokmi v Prahe na antuke,“ povedala Rybáriková.

"Mala som 17 a bol to môj prvý turnaj WTA v živote, dostala som voľnú kartu. Zdolala som v osemfinále Šafářovú, bol to skvelý úspech a s Číňankou som prehrala 5:7, 4:6. Pchengová je favoritkou, nedá nič zadarmo, ale môj zdravotný stav po chrípke sa zlepšuje, menej kašlem, lepšie spím a môžem naplno trénovať a Melbourne sa mi začína páčiť.“

"Predvlani som tu mala 0:5, minulý riok dosiahla prvé víťazstvo, a teraz druhé. S Konjuhovou sme hrali lepší tenis v Istanbule. Dnes som akurát urobila menej chýb než ona. V 2. kole musím podstatne pridať, dnešný výkon nebude stačiť, musím byť útočnejšia na príjme a presnejšia."

Lacko mal po maratóne dosť, teraz s Dimitrovom

Lukáš Lacko najskôr prijal výzvu na dlhé výmeny s antukárom Gonzalezom a musel doháňať stratu setu. Keď pritvrdil a zrýchlil, karta sa otočila a potom ešte šťastne vyhral aj 3. set.

Vo štvrtom mal zápas pod kontrolou, viedol 4:2, ale podanie si neudržal, a keď potom nepremenil dva mečbaly za stavu 5:4 (Argentínčan oba kvalitným útokom odvrátil), v tajbrejku ťahal psychicky za kratší koniec. V rozhodujúcom sete súpera uštval, González sa nechal za stavu 1:2 masírovať pre kŕče a odvtedy už žiadny gem nezískal).

"Aj ja som mal dosť. Čakal som náročný zápas. Od novembra som nič nevyhral, v tejto sezóne mám len dva prehraté zápasy, je to sused v rebríčku a grandslamový turnaj je vždy ťažký,“ priznal Lacko.

"Po prvom sete som už bol na dvorci tenisovo lepší a paradoxne som vyhral tretí, v ktorom som otočil z 3:5 a odvrátil 4 setbaly, namiesto štvrtého, ktorý som pokazil a mal som ho v rukách. V posledom som sa postavil na dvorec a povedal som si, že bolo dosť dlhých výmien a trápenia, načim prevziať iniciatívu a padalo mi to tam.“

lacko_r9343_res.jpeg

S Dimitrovom som nehral, je vynikajúci, mladý, rýchly, ale ak mi sadne deň, môže to byť tesné. S 98. miestom nie som spokojný, chcel by som sa na konci roka vidieť v päťdesiatke, povedal Lacko (na snímke SITA/AP).

Sústredený Kližan potvrdil nasadenie, čaká ho Sousa

Martin Kližan dlho lámal Japonca Ita, ktorý statočne dodržiaval pokyny svojho českého trénera Vacka a trpezlivo búšil do Bratislavčanovho bekhendu, ktorý je slabší než forhend.

"Ja som zasa vedel o jeho slabšom forhende, a tak naše krížne výmeny bo boli logickým vyústením taktickej vojny,“ zašpásoval si Kližan, ktorého zajtra čaká Sousa.

Po tajbrejku 1. setu, v ktorom bolo zo 4:1 nebezpečných 6:6, prvý získal súperovo podanie Kližan a nabudený hneď ušiel na 5:0. V 3. sete nečakane nepotvrdil vedenie 5:2 a musel sa pekelne sústrediť za stavu 5:4, aby sa to nenaťahovalo.

"Ten prvý set bol psychicky dôležitý, vzpruha. Rovnako prvý brejk. Druhý set som mu mohol dať kanára, ale ušla mi koncentrácia,“ komentoval Kližan.

"Na konci to bolo napínavé, lebo som nesmel dopustiť vyrovnanie na 5:5. Teší ma presvedčivé víťazstvo, postup i taktický výkon, ale nehral som ešte podľa mojich predstáv. Sousu poznám dobre z Davisovho pohára a antukových challengerov. Veľa sme sa spolu nacestovali, natrénovali, je to kamarát a teším sa na tento zápas.“

Súvisiaci obsah

Nachádzate sa tu:
Domov»Tenis»Gajdošová postúpila: Hľadisko vytrysklo nadšením