Rossimu experiment so Szoboszlaiom nevyšiel. Maďari prehrmali šancu spečatiť postup

Marco Rossi
Marco Rossi (Autor: TASR/AP)
TASR|18. okt 2023 o 12:12

Maďari prehrávali v zápase 0:2.

KAUNAS. Maďarskí futbalisti nevyhrali nad Litvou prvýkrát od roku 2001 a nevyužili tak šancu na zisk miestenky na budúcoročné majstrovstvá Európy.

V zápase G-skupiny remizovali na pôde súpera 2:2 a nevytvorili si tak nedostihnuteľný osembodový náskok pred Čiernou Horou.

Na postup im však stačí už len bod v záverečných dvoch dueloch.

Rossi musel urobiť zmeny

Hosťujúci tím prehrával do 67. minúty o dva góly a hrozila mu tak prvá prehra s pobaltským súperom v histórii. Litovčanov poslal v 20. minúte do vedenia Fedor Černych a o zhruba štvrťhodinu pridal ďalší gól Pijus Širvys.

Maďarom pomohla zmena v zostave, ku ktorej pristúpil tréner Marco Rossi cez prestávku – univerzálneho stredopoliara Dominika Szoboszlaia postavil oproti prvému polčasu viac dopredu, na jeho tradičné miesto v národnom tíme.

"Chcel som, nech Szoboszlai hrá viac vzadu, ale nefungovalo to. Je to, akoby sme úplne prišli o prvý polčas. Súperovi sme nechali mnoho miesta a využil to.

Zmeny z prestávky fungovali, obraz zápasu sa úplne zmenil, viackrát sme zlomili defenzívu domácich a mali sme mnoho šancí. Litovský brankár Emilijus Zubas však predviedol brilantný výkon, takže sme nevyhrali," citovala Rossiho agentúra MTI.

Momentka zo zápasu Litva - Maďarsko
Momentka zo zápasu Litva - Maďarsko (Autor: TASR/AP)

Toto bola jediná zmena, ktorú kormidelník urobil oproti zápasu so Srbskom (2:1). Napriek tomu nepripísal prvý polčas len zmene ohľadom Szoboszlaia, ktorý znížil v 67. minúte z penalty a o niečo neskôr asistoval pri góle Barnabása Vargu.

"Nie sme šťastní, chceli sme vyhrať. Posúvame sa krok za krokom a sme na správnej ceste. Vývoj nie je nikdy hladký a priamy, vždy ho sprevádzajú komplikácie. Musíme pochopiť, že kým si matematicky nezaistíme postup, nie sme na majstrovstvách Európy," povedal ďalej kormidelník.

V polčase pristúpil k dvom striedaniam, no priznal, že najradšej by ich urobil oveľa viac. V kádri mu navyše chýbal Willi Orbán, ktorý má problémy s kolenom. Súperovi uznal aj telesnú prevahu a vyzdvihol jeho agresívny a kvalitný futbal.

Kouča Litvy teší spravodlivý výsledok

"Som spokojný, pretože sme hrali s najsilnejším tímom v skupine. V prvom polčase sme hrali skvelý futbal, viedli sme 2:0. Maďari však po prestávke urobili maximum, ukázali svoju silu a my sme nemohli zopakovať úvodnú trištvrtehodinu.

Z celkového hľadiska som spokojný s výkonom, zápas ukázal agresivitu v hre bez lopty. Zápas sa skončil spravodlivým výsledkom," povedal po stretnutí kouč domácich Edgaras Jankauskas.

Maďarom stačí na zaistenie miestenky na európsky šampionát už len jeden bod. V kvalifikácii ich čakajú ešte dva zápasy na pôde Bulharska (16.11.) a proti Čiernej Hore (19.11.).

Litovčania stratili remízou šancu na postup na prvý európsky šampionát v histórii. Kvalifikáciu uzavrú 16. novembra duelom v Čiernej Hore.

Tabuľka skupiny G

Súvisiaci obsah

Nachádzate sa tu:
Domov»Futbal»Reprezentácie»Rossimu experiment so Szoboszlaiom nevyšiel. Maďari prehrmali šancu spečatiť postup