Chorváti nezvládli záver stretnutia. Waleský debutant ich obral o cenné body

Nathan Broadhead sa teší z gólu.
Nathan Broadhead sa teší z gólu. (Autor: TASR/AP)
TASR|26. mar 2023 o 10:02

Nathan Broadhead sa stal hrdinom stretnutia.

SPLIT. Futbalisti Chorvátska na domácom ihrisku iba remizovali v úvodnom stretnutí D-skupiny kvalifikácie ME s Walesom 1:1. Zverenci trénera Zlatka Daliča prišli o plný bodový zisk v záverečných sekundách.

Hrdinom Walesu sa stal striedajúci Nathan Broadhead, ktorý skóroval pri svojom debute. Chorváti dosiaľ nikdy neprehrali v žiadnom z 36 domácich zápasov kvalifikácie na EURO.

Chorváti mali počas stretnutia streleckú aj územnú prevahu. Prvýkrát sa diváci na vypredanom štadióne v Splite tešili v 26. minúte zbytočne, keď úspešnému zakončeniu Ivana Perišiča predchádzal útočný faul Marka Livaju.

Už o necelé dve minúty však otvoril skóre zápasu strelou spoza šestnástky útočník Andrej Kramarič. Krátko po zmene strán mohol upokojiť domácich gólom na 2:0 Mateo Kovačič, ktorý však po narážačke s Kramaričom mieril z hranice malého vápna vysoko nad bránu hostí.

"Začali sme dobre, dali sme gól a mali sme šance na to, aby sme skórovali znova," uviedol Kovačič pre oficiálnu stránku UEFA.

Walesania sa prvýkrát v zápase pripomenuli po hodine hry, ale Daniel James volej technicky nezvládol. Domáci svoje šance odskočiť súperovi na rozdiel gólu nevyužili a v závere pykali.

Dlhé autové vhadzovanie Connora Robertsa prepadlo v záverečných sekundách nadstavenia až na zadnú žrď, kde stál striedajúci debutant Nathan Broadhead.

VIDEO: Gól Nathana Broadheada

"Je to šok inkasovať v záverečných momentoch, ale taký je život. Niekedy vyhráte, inokedy nie. Mali sme situáciu, v ktorej sme mohli streliť druhý gól a vtedy sme to mali vyriešiť. Neurobili sme to a potom sme inkasovali gól," povedal tréner bronzových medailistov z minuloročného svetového šampionátu v Katare Zlatko Dalič.

Vzhľadom na priebeh hry vnímajú Walesania zisk bodu na pôde favorizovaného Chorvátska ako veľmi cenný.

"Pocit je taký, akoby sme vyhrali. Chlapci si to zaslúžili, pretože hrali proti veľmi dobrému tímu. Boli sme disciplinovaní a dodržiavali sme plán," poznamenal hlavný tréner Walesu Rob Page, na ktorého slová nadviazal stredopoliar Broadhead, ktorý sa strelecky presadil pri svojom prvom štarte v národnom tíme.

"Je to pre nás obrovský výsledok. Boli sme disciplinovaní a nikdy sme sa nevzdávali. Som veľmi šťastný, že som skóroval pri svojom medzinárodnom debute," povedal dvadsaťštyriročný útočník.

Chorvátsko čaká v utorok 28. marca náročný duel v Turecku. V ten istý deň vyzvú Walesania na domácej pôde Lotyšsko.

Tabuľka skupiny D

Súvisiaci obsah

Nachádzate sa tu:
Domov»Futbal»Reprezentácie»Chorváti nezvládli záver stretnutia. Waleský debutant ich obral o cenné body