Obušky chcel policajtom vytrhnúť aj brankár. Mohlo dôjsť k tragédii, vraví Messi

Lionel Messi opúšťa trávnik pre výtržnosti fanúšikov pred zápasom Brazília - Argentína.
Lionel Messi opúšťa trávnik pre výtržnosti fanúšikov pred zápasom Brazília - Argentína. (Autor: TASR/AP)
Miroslav Kováčik|22. nov 2023 o 15:25

Šláger juhoamerickej kvalifikácie narušila bitka fanúšikov.

BRATISLAVA. Policajti udierajúci obuškami, zakrvavený fanúšik Argentíny či kapitán tímu Lionel Messi snažiaci sa upokojiť napätú atmosféru. 

Tieto dramatické momenty predchádzali zápasu, ktorý zväčša býva ozdobou juhoamerickej kvalifikácie o postup na MS, teda súboju Brazília - Argentína. 

Dozneli štátne hymny, hráči sa pripravovali na tímové fotografie, keď sa fanúšikovia znepriatelených táborov začali na tribúne biť. Vzduchom lietali sedadlá, niektorí ľudia v panike vybehli na ihrisko.

"Boli tam rodiny hráčov a ľudia, ktorí nevedeli, čo majú robiť. To nás trápilo viac ako zápas. Ten bol v tom momente druhoradý," povedal Lionel Messi.

Druhý incident v priebehu mesiaca

Situácia sa ešte viac vyostrila po zásahu brazílskej polície, ktorá sa sústredila najmä na fanúšikov hostí. Messi s niekoľkými spoluhráčmi zamierili smerom k tribúne, kde sa odohrávali nepokoje. 

Najlepší brankár MS v Katare Emiliano Martínez sa dokonca snažil vytrhnúť policajtom obušok z rúk a vyzýval ich k tomu, aby bol ich zásah miernejší. 

VIDEO: Situácia, ktorá predchádzala začiatku zápasu

O niekoľko minút neskôr argentínsky tím opustil hraciu plochu. Brazílski fanúšikovia ho síce vypískali, no podľa Messiho to bol najlepší spôsob, ako upokojiť situáciu.

Išlo už o druhý incident medzi políciou a argentínskymi fanúšikmi za posledný mesiac. Polícia zasahovala, aj keď fanúšikovia Boca Juniors pricestovali do Ria de Janeiro na finále Pohára osloboditeľov. 

Troch ľudí vtedy zadržala a použila gumové projektily či slzný plyn. 

"Bolo to zlé, videli sme, ako policajti bijú ľudí. Opäť sa to stalo a mohlo sa to skončiť tragédiou," hovoril osemnásobný držiteľ Zlatej lopty.

Plukovník nesúhlasí s Messim

Spolu s argentínskymi futbalistami sa snažil upokojiť situáciu aj spoluhráč Milana Škriniara a kapitán brazílskej reprezentácie Marquinhos.

Priznal, že to nebolo pre neho ľahké a mal o fanúšikov obavy.

"Bola to desivá situácia. Báli sme sa o rodiny, ženy a deti, ktoré sme na tribúnach videli v panike," povedal novinárom 29-ročný obranca.

Argentínčania sa vyjadrili, že na zápas nastúpia len vtedy, keď sa situácia upokojí. Podľa agentúry AP boli v šatni 22 minút a po krátkej rozcvičke sa zápas s takmer polhodinovým oneskorením začal.

Fanúšikov hosťujúceho tímu následne obkľúčili desiatky policajtov, ktorí dohliadli na to, aby sa nepríjemnosti spred úvodu stretnutia neopakovali. 

Zásah polície pred zápasom Brazília - Argentína v kvalifikácii MS 2026.
Zásah polície pred zápasom Brazília - Argentína v kvalifikácii MS 2026. (Autor: TASR/AP)

Kým Messi kritizoval políciu za prehnane tvrdý zásah, plukovník Vagner Ferreira, najvyššie postavený policajt na štadióne, postup kolegov obhajoval. 

"Každá akcia vyvolá reakciu. V histórii týchto zápasov sme videli podobné konflikty. Najprv sme sa snažili s fanúšikmi hovoriť.

Až potom sme museli použiť obušky. Nepoužili sme však gumové projektily ani slzný plyn," povedal v rozhovore pre SporTV.

Scaloni mnohých prekvapil

Nervozita z tribún sa akoby preniesla aj do samotného zápasu.

Už v prvom polčase dostali domáci hráči tri žlté karty. Čilský rozhodca Piero Maza odpískal celkovo 42 faulov, musel riešiť niekoľko šarvátok a v 81. minúte predčasne poslal pod sprchy striedajúceho Joelintona.

Úradujúci majstri sveta napokon vyhrali zásluhou gólu Nicolása Otamendiho 1:0 a upevnili si prvé miesto v kvalifikácii o postup na MS 2026.

VIDEO: Zostrih z kvalifikačného zápasu Brazília - Argentína

"Myslím si, že toto víťazstvo je jedno z najdôležitejších, ktoré tento tím dosiahol," povedal Messi, ktorého v 78. minúte nahradil Ángel Di María.

Brazília prehrala vôbec prvý domáci kvalifikačný zápas v histórii a už v treťom zápase proti svojmu veľkému rivalovi nedokázala streliť ani gól.

Napriek historickému víťazstvu či nedávnemu triumfu na MS v Katare tréner Argentíny Lionel Scaloni povedal, že zvažuje odstúpenie z funkcie. 

"Ešte sa o tom porozprávam s predsedom zväzu a s hráčmi. Nie je to rozlúčka, ale musím si všetko premyslieť, pretože latka je nastavená veľmi vysoko a bude náročné ju udržať a stále vyhrávať," dodal 45-ročný tréner. 

Tabuľka kvalifikácie MS 2026

Súvisiaci obsah

Nachádzate sa tu:
Domov»Futbal»Reprezentácie»Obušky chcel policajtom vytrhnúť aj brankár. Mohlo dôjsť k tragédii, vraví Messi