Slovensko a Rumunsko? Len chuťovky a predjedlo, znie posmech z Belgicka

Romelu Lukaku a Milan Škriniar boli spoluhráčmi v Interi Miláno.
Romelu Lukaku a Milan Škriniar boli spoluhráčmi v Interi Miláno. (Autor: TASR/AP)
Michal Šášky|4. dec 2023 o 13:10

Lukaku si z nich spraví sendviče, smejú sa novinári.

BRATISLAVA. Aj na Slovensku sa po žrebe skupín EURO 2024 objavili optimistické vyjadrenia, že spoločnosť Belgicka, Rumunska a víťaza druhej vetvy baráže, je priam ideálna.

Pokiaľ takéto názory panujú na Slovensku, predstavte si, čo si môžu myslieť v takom Belgicku, štvrtej najlepšej krajiny sveta podľa rebríčku FIFA?

Superfavorit skupiny E svoju rolu zjavne prijal všetkými desiatimi a z priaznivého žrebu sa náramne raduje.

„Toto je najľahšia skupina,“ vyhlásil bývalý belgický reprezentant a neskôr tréner Gert Verheyen pre televíziu Sporza ihneď po žrebe.

V priebehu nasledujúcich dní sa k podobným, ba až posmešným vyhláseniam pridávajú aj miestni novinári.

Súperov na európskom šampionáte podrobili rozboru aj redaktori najpopulárnejšieho denníka vo Flámsku a Belgicku - Het Laatste Nieuws.

Zhodli sa, že belgická futbalová reprezentácia sa ocitla v najľahšej možnej skupine a hviezdny útočník Romelu Lukaku si zo súperov „spraví sendviče“.

Takto bez rešpektu vnímajú nielen Slovensko, ale aj Rumunsko, ktoré vyhralo kvalifikačnú skupinu bez prehry, či štyri tímy v baráži - Bosnu a Hercegovinu, Island, Izrael a Ukrajinu.

„Všetko sú to reprezentácie, z ktorých si Lukaku spraví predjedlo. Pre útočníka AS Rím, ktorý sa blíži k magickej hranici 100 gólov v reprezentačnom drese, to budú len chuťovky,“ myslí si belgický Niels Poissonnier.

„Okrem Ukrajiny, ktorá je na 22. mieste, žiadny z ďalších tímov nefiguruje ani len v najlepšej štyridsiatke rebríčka FIFA. Žiadny z tímov nemá ani jedného hráča, ktorý by sa inštinktom, inteligenciou alebo inými atribútmi približoval k našim futbalistom,“ dodal Poissonnier.

Rumunský portál gsp.ro zaujala aj posmešná reakcia smerom na kapitána reprezentácie, ktorým je bývalý hráč pražskej Sparty či Slavie Nicolae Stanciu.

„Pamätáte si istého Nicolaeho Stanciua? V roku 2016 za neho Anderlecht zaplatil nie menej ako 10 miliónov eur. No, peniaze vyhodené von oknom. Teraz má 30 rokov a hrá za... Damac, priemerný klub zo Saudskej Arábie.“

Nicolae Stanciu (v strede) a James Maddison (vpravo) v zápase Slavia Praha - Leicester City vo februári 2021.
Nicolae Stanciu (v strede) a James Maddison (vpravo) v zápase Slavia Praha - Leicester City vo februári 2021. (Autor: TASR/AP)

Šampionát sa pre Belgičanov začne 17. júna vo Frankfurte, kde vyzvú práve slovenských futbalistov.

Partia okolo Milana Škriniara si následne o štyri dni neskôr v Düsseldorfe zmeria sily s víťazom baráže a skupinu zakončí opäť vo Frankfurte 26. júna proti Rumunsku.

Zo štvorčlennej skupiny postupujú do vyraďovacej fázy nielen prvé dva tímy, ale šancu má aj tretie mužstvo, ak sa v tabuľke tímov na tejto pozícii ocitne medzi štyrmi najlepšími.

Podľa redaktorov belgického Het Laatste Nieuws je však už víťaz tejto skupiny zjavne vopred istý.

„V tejto skupine neexistuje pre Belgicko žiadne ospravedlnenie,“ zhodli sa v redakcii.

Súvisiaci obsah

Nachádzate sa tu:
Domov»Futbal»Reprezentácie»Slovensko a Rumunsko? Len chuťovky a predjedlo, znie posmech z Belgicka