Federer vstúpil do World Tour Finals suverénne

Roger Federer
Roger Federer (Autor: SITA/AP)
SITA|21. nov 2010 o 16:45

Roger Federer a Andy Murray vstúpili jasnými výhrami do ATP World Tour Finals v Londýne.

LONDÝN. Švajčiarsky tenista Roger Federer zvíťazil v prvom zápase ATP World Tour Finals v Londýne (21. - 28. novembra, celková dotácia 5,07 milióna USD, tvrdý povrch v hale O2 Arena) nad Španielom Davidom Ferrerom suverénne 6:1, 6:4. S

V prvom sete Federer bleskovo odskočil na 4:0 a 40:0, a hoci v piatom geme ešte stratil podanie, keď jeho prejav miestami skĺzal až do exhibične laxnej podoby, Švajčiar okamžite dosiahol ďalší brejk (premenením štvrtej šance) a v siedmom geme sa dostal z 15:30. Pri setbale vyviedol Ferrera z konceptu dotyk loptičky s páskou.

V druhej časti nevyužil favorizovaný bazilejský rodák dva brejkbaly v tretej hre, ale pri jeho úvodnej možnosti v piatom geme poslal Ferrer obiehaný krížny forhend výrazne vedľa. Federer zužitkoval úvodný mečbal esom, šiestym v zápase.

Federer si po zápase prevzal cenu pre najpopulárnejšieho hráča sezóny medzi fanúšikmi (dostal 47% hlasov), ktorú získal ôsmy raz v rade, a skonštatoval: "Som hrdý, že sa mi podarilo zachovať si vašu priazeň. Ďakujem za ňu, ale musím podotknúť, že ja sa len snažím kdekoľvek na svete byť na kurte i mimo neho ´dobrým chlapíkom´ a počínať si fér."

Murray taktiež bez chyby

Britský tenista Andy Murray zaznamenal výborný vstup do šampionátu ATP World Tour Finals v Londýne (celková dotácia 5,07 milióna USD, tvrdý povrch v hale O2 Arena). V úvodnom súboji B-skupiny vo dvojhre v rámci prvého hracieho dňa piaty nasadený Murray zdolal štvorku turnaja Švéda Robina Söderlinga za 80 minút 6:2, 6:4.

Dvadsaťtriročný rodák zo škótskeho Dunblane bol od úvodu jasne lepší ako jeho o tri roky starší súper, o čom svedčí aj pomer víťazných úderov 27:16 v prospech päťky svetového renkingu. Víťaz pridal aj 10 es a tri úspešne zrealizované brejkové možnosti. V záverečnom geme zápasu mal za stavu 6:2 a 5:4 na rakete tri mečbaly, pričom premenil druhý v poradí. Return Söderlinga skončil ďaleko v aute. Finalista januárových grandslamových Australian Open Murray urobil v celom stretnutí o trinásť nevynútených chýb menej ako jeho súper (14:27).

"Hral som dnes veľmi dobre, takticky a rozumne. A keď som sa v druhom sete dostal do ťakostí a mali sme viacero dlhých výmen, dokázal som z toho vymanévrovať výbornou defenzívou. Zdolal som hráča, ktorý je v rebríčku nado mnou, čiže je to pre mňa veľmi cenné víťazstvo," pochválil sám seba Murray. Jeho zdolaný súper Söderling, nedávny halový šampión z turnaja ATP Masters 1000 v Paríži, k zápasu podotkol: "Súper sa dnes výborne bránil. Ja som sa snažil hrať tvrdo a agresívne, ale nevychádzalo mi to. Keď som bol pri sieti, on vždy prišiel s nejakým skvelým úderom."

Dvojhra - B-skupina:

Andy Murray (5-V. Brit.) - Robin Söderling (4-Švéd.) 6:2, 6:4 za 80 minút

Roger Federer (2-Švajč.) - David Ferrer (7-Šp.) 6:1, 6:4 za 88 minút

Súvisiaci obsah

Nachádzate sa tu:
Domov»Tenis»Federer vstúpil do World Tour Finals suverénne