Federer prehral na exhibícii s Murrayom

SITA|2. jan 2009 o 16:26

Švajčiarsky tenista Roger Federer vstúpil do novej sezóny rovnako ako sa lúčil s tou predchádzajúcou.

ABÚ ZABÍ. V sobotňajšom finále na vynikajúco obsadenom exhibičnom tenisovom turnaji Capitala World Tennis Championship v Abú Zabí v Spojených arabských emirátoch (tvrdý povrch Plexipave vonku v areáli Zayed Sports City) sa o 14.00 h SEČ stretnú Španiel Rafael Nadal a Brit Andy Murray. Víťaz si odnesie 250 000 USD.

Líder svetového rebríčka Nadal, ktorý vo štvrtkovom štvrťfinále mal voľný žreb, zdolal v piatkovom semifinále Rusa Nikolaja Davydenka, piateho v renkingu, bez vážnejších problémov 6:2, 6:3. Štvrtý hráč počítačového poradia Murray si poradil s dvojkou hodnotenia ATP Rogerom Federerom tesne 4:6, 6:2, 7:6 (6). Švajčiar nastupoval bez rozcvičky. Brit vo štvrtok vo štvrťfinále vyradil Američana Jamesa Blaka 6:2, 6:2. Predtým Davydenko zvíťazil nad ďalším zástupcom USA Andym Roddickom 6:4, 6:4.

Pre Nadala i Federera sa v piatok v SAE symbolicky "uzavrel kruh". Španiel, ktorý vlani triumfoval na Roland Garros, Wimbledone i pekinských OH, totiž predtým naposledy hral práve proti Davydenkovi. Vo štvrťfinále jesenného halového turnaja ATP Masters Series v Paríži Nadal odstúpil po úvodnom sete (1:6) pre zranenie pravého kolena, ktoré 22-ročného ľaváka napokon nepustilo na "výberový" Tennis Masters Cup do Šanghaja i finále Davisovho pohára proti Argentíne. Celkovo vedie v bilancii z oficiálnych duelov nad 27-ročným rodákom z ukrajinského Severodonecka Davydenkom 3:2.

Federer vstúpil do novej sezóny rovnako ako sa lúčil s predchádzajúcou: prehrou s Murrayom. Trinásťnásobný grandslamový šampión vyrovnal v rozhodujúcom sete z 1:4 s dvoma brejkmi na 4:4 a v tajbrejku zvládol stav 3:6 s dvoma podaniami 21-ročného rodáka zo škótskeho Dunblane, potom však pri skóre 6:6 urobil dve nevynútené chyby z forhendu. Najprv poslal loptičku do siete a vzápätí mimo. Zápas bol reprízou septembrového finále newyorských grandslamových US Open. Vtedy síce Švajčiar triumfoval 6:2, 7:5, 6:2, ale medzičasom utrpel dve prehry, vrátane neúspechu vo svojom napokon záverečnom vystúpení v základnej skupine na novembrovom Tennis Masters Cupe v Šanghaji (6:4, 6:7 /3/, 5:7), keď ho trápili problémy s chrbtom. Proti Murrayovi má zo súbojov na okruhu negatívnu bilanciu 2:4. Trikrát v rade, vrátane piatka, pritom prehral s Britom po zisku vstupného setu.

Nadal síce má proti Murrayovi skóre 5:1, podľahol mu však v ich najčerstvejšom súperení v semifinále US Open 2008, a to 2:6, 6:7 (5), 6:4, 4:6.

Rafael Nadal (1-Šp.) - Nikolaj Davydenko (4-Rus.) 6:2, 6:3

Andy Murray (3-V. Brit.) - Roger Federer (2-Švajč.) 4:6, 6:2, 7:6 (6)

Súvisiaci obsah

Nachádzate sa tu:
Domov»Tenis»Federer prehral na exhibícii s Murrayom