Federer na Roland Garros skončil, proti Wawrinkovi nezískal ani set

Stan Wawrinka nedal vo štvrťfinále Rogerovi Federerovi šancu.
Stan Wawrinka nedal vo štvrťfinále Rogerovi Federerovi šancu. (Autor: TASR/AP)
TASR|2. jún 2015 o 18:53

Stan Wawrinka sa v zápase o postup do finále stretne s Jo-Wilfriedom Tsongom. Francúz v päťsetovej bitke vyradil Japonca Keia Nišikoriho.

Roland Garros - štvrťfinále:

/dotácia 28 028 600 eur, antuka/

Stanislas Wawrinka (9-Švajč.) - Roger Federer (2-Švajč.) 6:4, 6:3, 7:6 (4)

Jo-Wilfried Tsonga (14-Fr.) - Kei Nišikori (5-Jap.) 6:1, 6:4, 4:6, 3:6, 6:3

PARÍŽ. Švajčiarsky tenista Stanislas Wawrinka je v semifinále grandslamového turnaja Roland Garros. Vo štvrťfinále si ôsmy nasadený hráč poradil so svojim krajanom a turnajovou dvojkou Rogerom Federerom.

Za 2:12 h ho zdolal hladko v troch setoch 6:4, 6:3 a 7:6 (4).

Federer zostal tretíkrát za sebou na Roland Garros pred bránami semifinále.

So svojim súperom pritom vyhral šestnásť z predchádzajúcich osemnástich vzájomných duelov. Tentoraz však od začiatku zaostával. A s určitosťou nerozšíri svoju zbierku sedemnástich grandslamových titulov.

Najlepší grandslamový turnaj na antuke

"Bol to pre mňa neuveriteľný zápas. Dokázal som sa vyrovnať s vetrom, v dôležitých momentoch ma podržalo podanie," povedal vlaňajší šampión Australian Open v prvom interview priamo na kurte.

"Dnes jednoducho všetko klaplo. Vždy je veľmi ťažké hrať proti Rogerovi, ktorý je mojím dobrým priateľom a človekom, ktorého si vážim. Toto je môj najlepší grandslamový turnaj na antuke," dodal.

Wawrinka sa v Paríži dostal najďalej do štvrťfinále edície 2013 - v ňom prehral so Španielom Rafaelom Nadalom. Minulý rok zaváhal už v 1. kole proti Španielovi Guillermovi Garcíovi-Lópezovi.

Do najlepšie štvorky sa vo francúzskej metropole prebojoval až na jedenásty pokus.

Na jedenásty pokus

Tridsaťtriročný bazilejský rodák Federer bol vo štvrťfinále na medzinárodných otvorených majstrovstvách Francúzska jedenásty raz v kariére. Je to miestne maximum Open Ery. Nasleduje Nadal (10).

"Myslím na to, čo budem robiť v najbližších dňoch. Mojím veľkým cieľom v tejto sezóne je uspieť na wimbledonskej tráve. V All England Clube chcem predviesť svoj najlepší tenis. Už sa teším na túto časť sezóny," vravel Federer.

"Dnešná prehra je pozitívna snáď iba v tom, že sa môžem teraz viac venovať svojej rodine a budem mať viac času na regeneráciu," dodal.

roger_tasrap.jpg

V súboji proti Wawrinkovi sa Rogerovi Federerovi príliš nedarilo. FOTO - TASR/AP.

Federer štartoval v Paríži 17. raz - je to rekord medzi aktívnymi tenistami. Absolútne maximum držia domáci Fabrice Santoro a Francois Jauffret s dvadsiatimi účasťami.

Minulý rok prehral v osemfinále s Lotyšom Ernestsom Gulbisom. Teraz 62. štartom za sebou na podujatí veľkej štvorky vyrovnal rekord otvorenej éry v podaní už neaktívnej Japonky Ai Sugijamovej.

Päťsetová dráma

Wawrinka sa v zápase o postup do finále stretne s Jo-Wilfriedom Tsongom. Francúz v päťsetovej bitke vyradil Japonca Keia Nišikoriho.

Premrhal pritom vedenie 2:0 na sety. V rozhodujúcom dejstve však po rýchlom brejku zlomil odpor húževnatého súpera. Pre vlaňajšieho finalistu US Open to bola iba tretia prehra v päťsetovom maratóne.

"Chcel by som sa poďakovať fanúšikom, boli skvelí. Dnes som si skomplikoval situáciu, v piatom sete som si však dokázal zachovať chladnú hlavu," povedal po stretnutí Tsonga.

"Už sa teším na semifinále so Stanom Wawrinkom. Určite to bude pekný zápas."

Nachádzate sa tu:
Domov»Tenis»Federer na Roland Garros skončil, proti Wawrinkovi nezískal ani set