Fed Cup: Slovensko vedie zásluhou Rybárikovej 1:0

Magdaléna Rybáriková
Magdaléna Rybáriková (Autor: TASR)
SITA|26. apr 2008 o 18:19

V súboji o účasť v II. svetovej skupine Pohára federácie 2009 reprezentačných družstiev žien vedie Slovensko po prvej dvojhre nad Uzbekistanom 1:0. Postarala sa o to Magdaléna Rybáriková, ktorá si s Amanmuradovovou poradila v dvoch setoch.

BRATISLAVA 26. apríla (SITA) - Slovenské tenistky vedú nad Uzbečkami vo víkendovom bratislavskom stretnutí o účasť v II. svetovej skupine Pohára federácie 2009 reprezentačných družstiev žien 1:0.

Výhodnejšiu situáciu pre favorizované zverenkyne kapitána Mojmíra Mihala zabezpečila singlová rebríčková dvojka Magdaléna Rybáriková, ktorá v sobotňajšej úvodnej dvojhre zvíťazila nad jednotkou hostiek Akgul Amanmuradovovou za 94 minút 7:6 (4), 6:2.

Devätnásťročná z Ratnoviec pochádzajúca piešťanská rodáčka Rybáriková čelila vo vstupnej časti premiérového vzájomného duelu dvom setbalom v dvanástom geme. V druhom dejstve členka Národného tenisového centra proti renkingovo presne o 100 miest vyššie postavenej súperke (167. resp. 67. miesto) odvrátila za stavu 2:2 päť brejkbalov. Napokon si pripísala až štyri hry v rade. Premenila tretí

Rybáriková má po svojej jubilejnej desiatej fedcupovej dvojhre lichotivú bilanciu 7-3 (celkovo 9-4) a dala zabudnúť na svoju miestnu kliatbu spočívajúcu vo dvoch skrečoch (pred dvanástimi mesiacmi takisto v PF proti Češke Barbore Záhlavovej-Strýcovej pre natiahnuté slabiny a vo štvrťfinále na ITF Ritro Slovak Open 2007 pre virózu) či debakli 1:6, 2:6 od Švajčiarky Emmanuelle Gagliardiovej na "Ritre" 2006 po únovovej zlomenine priehlavku. Amanmuradovová sa v tejto súťaži zhoršila na stále pozitívnych 24-18 sumárne, z toho 16-11 vo dvojhre.

Na záverečnú druhú dvojhru otváracieho dňa programu na antuke pod zatiahnutou strechou v Sibamac aréne NTC nastúpia líderka tímu SR Dominika Cibulková (31. v hodnotení WTA Tour) proti dvojke ázijského družstva Irode Tuľaganovovej (327., v minulosti však aj 16. post).


SLOVENSKO - UZBEKISTAN 1:0 po I. sobotňajšej dvojhre

  • Magdaléna Rybáriková - Akgul Amanmuradovová 7:6 (4), 6:2 za 94 minút (55, 39)

Úvod bol obojstranne nesúrodý, postavený na podaniach a returnoch, dlhších výmen bolo málo. Rybáriková mala ľahšie nohy a presvedčivejšiu koordináciu ako zavalitá Amanmuradovová, nebola však nápaditejšia a istejšia. V piatom geme si Slovenka vypracovala na príjme dva brejkbaly a hneď prvý využila vďaka Uzbečkinmu krížnemu forhendu vedľa. Hostiteľka síce potvrdila únik, ale v ôsmom geme pri čelení prvej z dvoch hrozieb v rade poslala jednoducho pôsobiaci nabiehaný forhend do siete - 4:4. Ázijská výšava, majsterka kontinentu 2005, sa potom ujala vedenia a v desiatej hre dvakrát bola dva fiftíny od zisku setu. Finalistka predvlaňajšej wimbledonskej dvojhry dievčat Rybáriková situáciu - cez vôbec prvú zhodu tohto duelu - zvládla a vyrovnala sa aj s ešte kritickejšou za stavu 5:6. Odvrátila dva setbaly držiteľky ôsmich singlových titulov z úrovne ITF, ten druhý odvážnym stopbalom. V tajbrejku si ako prvá vypracovala minibrejk Amanmuradovová na 2:1, ale Rybáriková okamžite kontrovala, neskôr sama bekhendovým útočným čopom unikla na 5:4 a výhodu dvoch servisov zužitkovala - 7:6 (4) za 55 minút.

V druhej časti držiteľka tohtoročných titulov s hodnotou ITF z ruského Petrohradu-Vsevoložska a gréckej Patry Rybáriková v piatom geme eliminovala päť brejkbalov finalistky turnaja WTA Tour z Taškentu 2005 a takto povzbudená neodovzdala pred takmer 3000 divákmi už ani gem, hoci v ôsmej hre potrebovala pri podaní 23-ročnej Uzbečky tri mečbaly.

Magdaléna Rybáriková: "Bol to veľmi ťažký zápas, veď som nastúpila proti hráčke, ktorá je v rebríčku okolo šesťdesiatky a má dostatok skúseností. Amanmuradovová bola favoritkou a ja som rada, že som prekvapila a zvíťazila. Snažila som sa dobre returnovať - ona mala vynikajúci aj druhý servis. Súperka sa usilovala udržiavať loptičku vo výmenách, ja som musela tvoriť. Zdolala som ju aj vďaka skráteniam, ktoré jej robili problémy. Som veľmi rada, že Dominika môže nastúpiť za stavu 1:0 pre nás."

Akgul Amanmuradovová: "Pociťovala som, že to bol môj prvý zápas po dlhšej dobe na antuke, ktorá pre mňa nie je preferovaným povrchom. Magdaléna hrala veľmi dobre a jej hlavnými zbraňami boli forhend a dropšoty. Aj ja som mala príležitosti, vrátane dvoch setbalov, ale na rozdiel od súperky som ich nedokázala využiť."

Nachádzate sa tu:
Domov»Tenis»Billie Jean King Cup»Fed Cup: Slovensko vedie zásluhou Rybárikovej 1:0