Famózny Djokovič zdolal Nadala aj na antuke

Novak Djokovič
Novak Djokovič (Autor: SITA/AP)
TASR|8. máj 2011 o 21:10

Rafael Nadal prehral prvý zápas na antuke po dvoch rokoch. Novak Djokovič neprehral už v 37. zápasoch za sebou.

MADRID. Srbský tenista Novak Djokovič sa stal víťazom prestížneho turnaja ATP Masters 1000 v Madride. Zverenec slovenského trénera Mariána Vajdu zdolal vo finále vôbec prvýkrát na antuke svetovú jednotku

Španiela Rafaela Nadala v dvoch setoch 7:5, 6:4 a ukončil jeho takmer dvojročnú neporazenosť na "červenom piesku", ktorá trvala od osemfinále Roland Garros 2009. Djokovič natiahol svoju víťaznú sériu vo dvojhre na 37 zápasov a pripísal si na konto už šiesty tohtoročný titul. Nadala pokoril aj vo finále prestížnych turnajov na americkom harde v Indian Wells a Miami.

Tretí raz bez prerušenia si Djokovič poradil aj s Nadalom. O rok staršieho ľavorukého Malorčana prekonal aj vo finále na tvrdom povrchu v marci v kalifornskom Indian Wells a v apríli v Miami na Floride. Celkovo má proti Španielovi bilanciu 10:16, na najpomalšom podklade 1:9.

Priamo v španielskej metropole sa rivalovi revanšoval za frustrujúcu predvlaňajšiu semifinálovú prehru 6:3, 6:7 (5), 6:7 (9). Zápas trval 4:03 h a Srb nevyužil 3 mečbaly. Teraz si odnáša 1000 bodov do hodnotenia a šek na 590 000 eur, zdolanému obhajcovi titulu patrí 600 bodov a 275 000 eur. Nadal sa v Madride radoval aj v sezóne 2005, ale vtedy ešte išlo o jesenný turnaj na tvrdom povrchu v hale.

"Proti Nadalovi som v nedeľu odohral najlepší zápas na antuke v mojej doterajšej kariére. Zdolať Rafu na najpomalšom povrchu je takmer nemožné, no mne sa to na desiaty pokus konečne podarilo, pretože som hral od prvej do poslednej loptičky maximálne koncentrovane s potrebnou dávkou agresivity," povedal Djokovič pre médiá.

Zverenec slovenského trénera Mariána Vajdu chce korunovať skvelý úvod sezóny ziskom titulu na druhom grandslamovom turnaji roka.

"Mojím cieľom je vyhrať Roland Garros. Dobyť Paríž nebude jednoduché, veď Rafa tam prehral doposiaľ iba jediný zápas a na antuke je stále o krok pred ostatnými. Posledné víťazstvá mi však dodali veľa sebavedomie, cítim sa v životnej forme. Nemám žiadne tajné recepty na úspech, všetko jednoducho klape. Dozrel som ako tenista i ako človek a viem, čo mám na kurte robiť. V dôležitých momentoch si dokážem zachovať chladnú hlavu," dodal Djokovič, ktorý v tomto roku vyhral už šesť turnajov ATP.

Jeho víťazná séria je druhou najdlhšou na okruhu ATP od roku 1975. Lepší štart mal iba legendárny Američan John McEnroe, ktorý v roku 1984 vyhral 42 zápasov za sebou.

Djokovič ukončil Nadalovu šnúru triumfov na antuke na hodnote 37. Španiel predtým naposledy neuspel na najpomalšom povrchu 31. mája 2009 v osemfinálovom 4. kole parížskeho Roland Garros proti Švédovi Robinovi Söderlingovi.

Dvojhra - finále:

Novak Djokovič (2-Srb.) - Rafael Nadal (1-Šp.) 7:5, 6:4

Súvisiaci obsah

Nachádzate sa tu:
Domov»Tenis»Famózny Djokovič zdolal Nadala aj na antuke