Malatinský ma dusil do úplného úmoru. Do šatne som chodil štvornožky, spomína rekordér

(Autor: TASR, solofutbol.cl)
Ivan Mriška|29. mar 2021 o 17:50

Nikto nemá viac štartov za Trnavu. Dušan Keketi oslavuje sedemdesiatku.

TRNAVA. Petržalka bola v tých časoch bez sídliskových panelákov. Na dvor si chodil kopať chlapec, ktorý sníval o kariére futbalistu. Sen sa stal skutočnosťou.

„Trénovať som začal ako desaťročný, v dnes už neexistujúcom klube Dynamo Spoje Bratislava. Mali sme pekný športový areál,“ v publikácii Zlatý vek trnavského futbalu spomína Dušan Keketi, ktorý minulý týždeň oslávil okrúhlu sedemdesiatku.

Ihrisko Spojov sa nachádzalo vedľa vtedajšieho štadióna Červenej hviezdy Bratislava, ktorá bola svojho času majstrom Československa. Išlo o predchodcu neskoršieho ŠKP Bratislava.

Dušan Keketi

Bývalý slovenský brankár, československý reprezentant, držiteľ bronzovej medaily z majstrovstiev Európy v roku 1980 (hoci na šampionáte nenastúpil), majster Európy do 23 rokov z roku 1972. V československej reprezentácii odohral sedem zápasov.

Svoju ligovú kariéru prežil v Spartaku Trnava a Dukle Banská Bystrica. Na záver odišiel do rakúskeho klubu Austria Klagenfurt. V československej lige nastúpil v 309 stretnutiach. V Pohári majstrov európskych krajín nastúpil v desiatich stretnutiach a v Pohári víťazov pohárov v dvoch. Pôsobil aj ako prezident Spartaka Trnava.

Novinári ho videli v Slovane či Interi

Keketi už v žiackych kategóriách ukazoval veľký talent a neskôr ako dorastenec stabilne obliekal dres reprezentácie.

V lete roku 1969 ma niektorí novinári videli ako budúceho brankára Slovana či Interu. Mňa však oslovil vtedajší tréner Spartaka Trnava Ján Hucko, pomohla mu manželka, ktorá ma učila latinčinu. Presvedčil ma, že Trnava je to správne miesto pre moje napredovanie,“ prezradil ako sa bratislavský brankár dostal k rivalovi do Trnavy.

„Bola to pre mňa obrovská pocta. Že si ma vyhliadol klub, ktorý bol už vtedy majstrom ligy,“ dodal.

Premiéru za Spartak si odkrútil doma proti Baníku Ostrava. Vystriedal Josefa Geryka a pomohol Trnavčanom k jasnému víťazstvu 5:1.

„Do Trnavy sa vtedy vrátil tréner Anton Malatinský. Od prvých dní som cítil, že mu na mne záleží. Na tréningoch ma neskutočne dusil. Pravidelne so mnou zostával i po nich a driloval ma do úplného úmoru. Niekedy som po individuálnom tréningu išiel do šatne po štvornožky,“ zaspomínal Keketi.

„Sezónu napriek tomu začal ako číslo jedna Geryk. Psychicky ma to deptalo, ale neskôr som pochopil, že to má tréner premyslené,“ dodal.

Dušan Keketi v reprezentácii Československa v roku 1980.
Dušan Keketi v reprezentácii Československa v roku 1980. (Autor: solofutbol.cl)

Malatinský? Druhý otec

Dušan Keketi sa na jeseň 1971 stal stabilnou jednotkou. V desiatom kole vychytal remízu 0:0 proti Žiline a medzi tri žrde nepustil nikoho dlhých dvanásť rokov.

„Futbal bol pre mňa veľká radosť. Navyše, mal som najlepšieho trénera. Pán Malatinský bol mimoriadny človek. Vďačím mu nielen za to, že mi dal prvú ozajstnú šancu. Ale aj za to, že mimo ihriska bol pre mňa druhý otec,“ prezradil.

Za Trnavu odchytal Keketi presne 309 stretnutí a v rokoch 1971 až 1973 sa výraznou mierou zaslúžil o tri majstrovské tituly v rade. Okrem toho v roku 1975 zdvihol nad hlavu Slovenský pohár po triumfe nad AC Nitra.

Nikdy nezabudnem na derby so Slovanom. Na starom Tehelnom poli bolo vyše štyridsaťtisíc divákov


DUŠAN KEKETI, bývalý brankár

„Rád spomínam na neuveriteľnú šnúru 23 ligových zápasov bez prehry, ktorú sme zavŕšili ziskom titulu. Séria bez porážky pokračovala až do nasledujúceho ročníka, čiže celkovo sme neprehrali 27 zápasov za sebou,“ zaspomínal a pokračoval ďalším výnimočným momentom kariéry:

„Nikdy nezabudnem na derby v Bratislave so Slovanom. Na starom Tehelnom poli bolo vyše štyridsaťtisíc divákov. Prvýkrát v histórii rozhodoval zahraničný rozhodca, Maďar. Odohrali sme výnimočný zápas, ktorý sa skončil nerozhodne 2:2.“

Sedem čistých kont v Európe

V európskych súťažiach odchytal Keketi dvanásť zápasov a až v siedmich si udržal čisté konto.

V Pohári majstrov európskych krajín čelil takým klubom ako RSC Anderlecht, Derby County (štvrťfinále), Viking Stavanger, Zarja Vorošilovgrad či Dózsa Újpest (štvrťfinále), v Pohári víťazov pohárov to zas bola portugalská Boavista Porto.

Na snímke krst knihy Od Laussane po Zürich, vľavo bývalý športový riaditeľ Spartaka Dušan Keketi a autor knihy Mikuláš Rožňák.
Na snímke krst knihy Od Laussane po Zürich, vľavo bývalý športový riaditeľ Spartaka Dušan Keketi a autor knihy Mikuláš Rožňák. (Autor: TASR)

Ako brankár Československa do 23 rokov sa pričinil o zisk titulu majstrov Európy.

„Veľkí kamaráti sme boli Jarom Masrnom, s ktorým sme to ťahali v Trnave i reprezentácii. Škoda, že mal Jaro smolu a v rozhodujúcom finálovom zápase proti ZSSR nemohol nastúpiť,“ pomyslel na priateľa.

Stabilné miesto mal Keketi i v A mužstve Československa, v rokoch 1973 až 1980 nastúpil sedemkrát a bol v širšom kádri na ME 1980 v Taliansku a MS 1982 v Španielsku.

Gól nedostal 648 minút

Reprezentačných trénerov zaujal fantastickým rekordom. V lige neinkasoval dlhých 648 minút, teda viac ako sedem zápasov v rade.

„Fanúšikovská eufória v tých časom bola obrovská, na domáce zápasy sa nedalo ani dostať. Vždy bolo vypredané, aj na tie relatívne slabšie mužstvá. Skrátka v Trnave bol futbal vždy sviatkom,“ uviedol.

Pôsobenie v slovenskom Ríme ukončil v lete 1983, kedy prestúpil do Austrie Klagenfurt. O rok neskôr nastúpil proti svojmu milovanému klubu vo vtedajšom Pohári Intertoto, Trnavčania vyhrali oba zápasy 4:2 a 3:1.

„Do Trnavy som prišiel v roku 1969, odvtedy tu žijem a neskromne sa považujem za Trnavčana. Našiel som si tu množstvo priateľov a prežil tu krásne chvíle,“ uzavrel čerstvý sedemdesiatnik Dušan Keketi, ktorý v rokoch 2013 až 2018 bol prezidentom FC Spartak Trnava a momentálne je členom komisie Siene slávy slovenského futbalu.

Súvisiaci obsah

Nachádzate sa tu:
Domov»Futbal»Malatinský ma dusil do úplného úmoru. Do šatne som chodil štvornožky, spomína rekordér