Djokovič vyhral v Belehrade 31. zápas v rade

Novak Djokovič
Novak Djokovič (Autor: SITA/AP)
SITA|29. apr 2011 o 23:40

"Nechcem hrať, nehodlám si ublížiť," namietal srbský tenista v druhom sete, keď začalo popŕchať, napokon si na konto pripísal ďalšiu výhru, ktorá len potvrdzuje jeho tohtoročnú suverenitu.

BELEHRAD. Srbský tenista Novak Djokovič dosiahol svoj 31. singlový úspech v rade vrátane Hopmanovho pohára.

V piatkovom stretnutí štvrťfinále dvojhry na turnaji ATP World Tour 250 Serbia Open v srbskom Belehrade (dotácia 416 650 eur, antuka vonku) zdolal Slovinca Blaža Kavčiča, 85. v renkingu, za 86 minút 6:3, 6:2.

Djokovič za stavu 4:1 v druhom sete nástojil na prerušení zápasu, pretože popŕchalo a 23-ročný Belehradčan nechcel riskovať zranenie z pokĺznutia na vlhkých čiarach. Niekoľko minút "trucoval" na lavičke a vynútil si aspoň vyutieranie predmetných miest.

"Nechcem hrať, nehodlám si ublížiť," protestoval Djokovič, ktorý po prestávke inkasoval brejk, ale získal nasledujúce dva gemy. Neskôr skonštatoval: "Bol tam trochu tlak, ale ja som sa už naučil vyrovnať sa s podobnými situáciami."

V sobotňajšom semifinále si Djokovič zmeria sily s krajanom Jankom Tipsarevičom (36.) nasadeným ako siedmym. V bilancii zo vzájomných duelov vedie "Nole" 2:0, v oboch prípadoch však potreboval tri sety, naposledy predvlani práve v Belehrade.

Zverenec Mariána Vajdu Djokovič hrá v tejto sezóne premiérovo na najpomalšom podklade. Druhý muž svetového rebríčka sa predtým naposledy predstavil v súťažnom dianí 3. apríla a vo finále v Miami na Floride zdolal Španiela Rafaela Nadala. Lídra renkingu prekonal aj v predchádzajúcom zápase o titul na úrovni Masters 1000 v kalifornskom Indian Wells.

Od začiatku mesiaca oddychoval pre problémy s kolenom, vypustil zo svojho programu antukový "tisíckový" turnaj v monackom Monte Carle. V 1. kole v Belehrade mal ako jednotka tohto podujatia voľno, v osemfinálovom 2. kole si poradil s rumunským kvalifikantom Adrianom Ungurom 6:2, 6:3.

Od januárových melbournských Australian Open už dvojnásobný grandslamový šampión Djokovič s 29 tohtoročnými úspechmi z rovnakého počtu singlových vystúpení už figuruje na spoločnom treťom mieste v historickom poradí najdokonalejších vstupov do sezóny v tzv. otvorenej ére.

ATP informovala, že vedie Američan John McEnroe zásluhou 42 triumfov na začiatku roka 1984, druhý je Švéd Björn Borg (33 víťazstiev z roku 1980) a už len ex aequo tretí je Čech Ivan Lendl za 29 úspechov na úvod sezóny 1986.

Djokovičova šnúra sa začala dvoma úspechmi v singli v decembrovom finále Davisovho pohára proti Francúzom. Stále platí, že 23-ročný Srb naposledy vo dvojhre prehral 27. novembra 2010 v semifinále "výberového" šampionátu World Tour Finals v londýnskej O2 Arene s Federerom.

Švajčiara v roku 2011 zdolal už trikrát a posunul sa pred tohto grandslamového rekordéra z tretej na druhú priečku v hodnotení.

Dvojhra - štvrťfinále:

Novak Djokovič (Srb.-1) - Blaž Kavčič (Slovin.) 6:3, 6:2 za 86 minút

Súvisiaci obsah

Nachádzate sa tu:
Domov»Tenis»Djokovič vyhral v Belehrade 31. zápas v rade