Djokovič vyhral v Bazileji nad Federerom

Novak Djokovič s víťaznou trofejou.
Novak Djokovič s víťaznou trofejou. (Autor: SITA/AP)
SITA|8. nov 2009 o 18:30

Srb Novak Djokovič prekazil švajčiarskym fanúšikom tenisu radosť z ďalšieho očakávaného triumfu Rogera Federera v jeho rodnom Bazileji.

BAZILEJ.

Vo finále prestížneho halového turnaja Davidoff Swiss Indoors Open zo série ATP World Tour 500 a dotáciou 1,755 mil. eur si druhý nasadený Djokovič poradil s jednotkou Federerom za 130 minút 6:4, 4:6, 6:2. Finále snov v zaplnenej St. Jakobshalle sa neskončilo štvrtým prvenstvom Federera v rade, ale prvým v podaní 22-ročného Srba.

Zverenec slovenského trénera Mariána Vajdu dosiahol v 14. vzájomnom súboji s už takmer legendárnym 28-ročným Švajčiarom piate víťazstvo (bilancia 5:9).

Srb s piatym titulom v roku

Na konto si pripísal piaty víťazný turnaj v tomto roku, tretí na úrovni World Tour 500 (najviac zo všetkých hráčov) a celkovo v kariére pätnásty na hlavnom okruhu. Na konto mu pribudne 291 700 eur a do rebríčka ATP 500 bodov. Federer nevyužil šancu tešiť sa zo 62. singlového titulu kariéry a piateho vo vrcholiacej sezóne.

V prvom sete sa chlieb lámal v koncovke. V deviatom geme Djokovič svojho slávnejšieho súpera brejkol a vzápätí potreboval sedem setbalov na to, aby zisk setu potvrdil pri svojom servise. Druhé dejstvo prinieslo v závere takmer zrkadlový obraz prvého. Ibaže Federer zobral podanie Djokovičovi v desiatom geme za stavu 5:4, keď využil druhý setbal. Rozhodujúci set musel byť sklamaním pre fanúšikov 15-násobného grandslamového šampióna Federera.

Jeho súper si bez väčších problémov vybudoval náskok dvoch brejkov (4:0). Federer kazil na príjme aj ľahké údery najmä z bekhendovej strany. Za stavu 1:4 sa mu síce naskytla šanca aspoň na čiastkový zvrat, ale tri brejkové loptičky nevyužil. Napokon pri podaní Srba a jeho mečbale zakončil zápas nepodareným úderom ďaleko mimo vyznačenej časti dvorca.

Srbi zažili polovičnú radosť aj vo finále štvorhry v Bazileji. Najvyššie nasadená kanadsko-srbská dvojica si poradila s americkými dvojkami žrebu a zároveň dvojičkami Bobom a Mikom Bryanovcami hladko 6:2, 6:3.

Dvojhra - finále:

Novak Djokovič (2-Srb.) - Roger Federer (1-Švajč.) 6:4, 4:6, 6:2

Štvorhra - finále:

Daniel Nestor, Nenad Zimonjič (1-Kan./Srb.) - Bob Bryan, Mike Bryan (2-USA) 6:2, 6:3

Súvisiaci obsah

Nachádzate sa tu:
Domov»Tenis»Djokovič vyhral v Bazileji nad Federerom