Djokovič vyhral už 30. zápas v rade

Novak Djokovič.
Novak Djokovič. (Autor: ČTK)
SITA|27. apr 2011 o 21:21

Djokovič je s 28 tohtoročnými singlovými víťazstvami na treťom mieste v historickom poradí najdokonalejších vstupov do sezóny v tzv. otvorenej ére.

BELEHRAD. Srbský tenista Novak Djokovič dosiahol svoj jubilejný 30. singlový úspech v rade vrátane Hopmanovho pohára. V stredajšom stretnutí osemfinálového 2. kola dvojhry na turnaji v Belehrade zdolal rumunského kvalifikanta Adriana Ungura za 69 minút bez vážnejších ťažkostí 6:2, 6:3, hoci dvakrát stratil servis.

Ako jednotka tohto podujatia vo svojom rodnom meste mal v 1. kole voľno. Dvadsaťšesťročný Ungur figuruje na 175. pozícii v hodnotení. "Nole" Djokovič si vo štvrťfinále zmeria sily so Slovincom Blažom Kavčičom (85.).

Zverenec Mariána Vajdu Djokovič hral v tejto sezóne premiérovo na najpomalšom podklade. Druhý muž svetového rebríčka sa predtým naposledy predstavil v súťažnom dianí 3. apríla a vo finále v Miami na Floride zdolal Španiela Rafaela Nadala. Lídra renkingu prekonal aj v predchádzajúcom zápase o titul na úrovni Masters 1000 v kalifornskom Indian Wells.

Od začiatku mesiaca oddychoval pre problémy s kolenom, vypustil zo svojho programu antukový "tisíckový" turnaj v monackom Monte Carle.

Od januárových melbournských Australian Open už dvojnásobný grandslamový šampión Djokovič s 28 tohtoročnými úspechmi z rovnakého počtu singlových vystúpení figuruje na treťom mieste v historickom poradí najdokonalejších vstupov do sezóny v tzv. otvorenej ére. ATP informovala, že vedie Američan John McEnroe zásluhou 39 triumfov na začiatku roka 1984 a druhý je Čech Ivan Lendl za 25 víťazstiev na úvod sezóny 1986.

Viacerí nezávislí kronikári však okamžite na webe upozornili, že McEnroe v skutočnosti dosiahol pred 27 rokmi na začiatku sezóny až 42 víťazstiev a Lendl o dva roky neskôr 29. Rozpor vyplýva z faktu, že vtedy sa tzv. Masters konali na začiatku roka - technicky síce súviseli s predchádzajúcou sezónou, ale kalendárne už patrili do novej.

Djokovičova šnúra sa začala dvoma úspechmi v singli v decembrovom finále Davisovho pohára proti Francúzom. Stále platí, že 23-ročný Srb naposledy vo dvojhre prehral 27. novembra 2010 v semifinále "výberového" šampionátu World Tour Finals v londýnskej O2 Arene s Federerom. Švajčiara v roku 2011 zdolal už trikrát a posunul sa pred tohto grandslamového rekordéra z tretej na druhú priečku v hodnotení.

Dvojhra - 2. kolo (osemfinále) ATP World Tour 250 Serbia Open v srbskom Belehrade (dotácia 416 650 eur, antuka vonku):

Novak Djokovič (Srb.-1) - Adrian Ungur (Rum.) 6:2, 6:3 za 69 minút

Súvisiaci obsah

Nachádzate sa tu:
Domov»Tenis»Djokovič vyhral už 30. zápas v rade