Djokovič vyhral aj turnaj v Ríme, neprehral už 42 zápasov

Novak Djokovič.
Novak Djokovič. (Autor: TASR)
TASR|15. máj 2011 o 21:36

Djokovič získal vo "večnom meste" už siedmy tohtoročný singlový titul na okruhu ATP, 25. celkovo a 9. z turnajov Masters.

RÍM. Srbský tenista Novak Djokovič sa stal po druhý raz v kariére víťazom prestížneho antukového turnaja ATP Masters 1000 v Ríme. Zverenec slovenského trénera Mariána Vajdu zdolal vo finále svetovú jednotku Španiela Rafaela Nadala v dvoch setoch 6:4, 6:4 a natiahol svoju víťaznú sériu vo dvojhre už na 42 zápasov.

Djokovič nadviazal na víťazstvo nad Nadalom z minulotýždňového turnaja v Madride, Španiela v tomto roku zdolal vo finále aj na turnajoch na americkom harde v Indian Wells a Miami. Rímsky triumf je o to cennejší, že "Nole" mal v nohách náročný trojsetový semifinálový zápas so Škótom Andym Murraym.

Nadal prišiel do "večného mesta" s virózou a vo svojom vstupnom vystúpení sa riadne potrápil s domácim kvalifikantom Paolom Lorenzim. Srb však dohral asi o 8 hodín neskôr ako Španiel proti Francúzovi Richardovi Gasquetovi a musel sa zotavovať z 3-hodinového boja. Ani to ho však nezastavilo.

"Bol som v úžase z toho, ako som hral vo finále proti Nadalovi. Bol to zrejme môj najlepší zápas na antuke v doterajšej kariére. Zdolať najlepšieho hráča na svete na jeho obľúbenom povrchu v dvoch setoch, to sa nepodarí každý deň. Hral som ešte o niečo lepšie ako v Madride, hoci aj tam som podal výborný výkon," povedal pre akreditované médiá Djokovič, ktorý sa napriek dvom víťazstvám nad Nadalom pred Roland Garros necíti byť v úlohe favorita.

"Rafa je stále antukovým kráľom, na tom nemenia nič ani prehry v Madride a Ríme. Na Roland Garros v uplynulých rokoch dominoval a bude veľmi ťažké zosadiť ho z trónu. Dva triumfy v priebehu siedmich dní mi však dodali veľa sebadôvery" dodal Djokovič, ktorý má na konte už 25. singlových titulov na okruhu ATP a 9 z turnajov Masters. V rímskom Foro Italico zdvihol nad hlavu cennú trofej aj v roku 2008.

Dvadsaťtriročný Belehradčan sa už tento týždeň teoreticky mohol premiérovo vo svojej kariére stať jednotkou počítačového poradia. Potreboval však v areáli Foro Italico získať trofej a zároveň sa spoliehať na to, že Nadal prehrá najneskôr vo štvrťfinále.

Djokovič získal vo "večnom meste" už siedmy tohtoročný singlový titul na okruhu ATP, 25. celkovo a 9. z turnajov Masters. Urobil tak ďalší krok na ceste za postom svetovej jednotky. Vo Foro Italico zdvihol nad hlavu cennú trofej aj v roku 2008.

Americkí tenisti John Isner a Sam Querrey sa stali šampiónmi vo štvorhre. V nedeľňajšom finále miestnej deblovej súťaže uspeli bez boja, keď na derby nenasadených párov z USA nenastúpili Mardy Fish a Andy Roddick pre zranenie pravého ramena druhého menovaného.

Dvojhra - finále ATP World Tour Masters 1000 Internazionali BNL d'Italia v Ríme (dotácia 2,75 milióna eur, antuka vonku):

Novak Djokovič (2-Srb.) - Rafael Nadal (1-Šp.) 6:4, 6:4

Štvorhra - finále:

John Isner, Sam Querrey (USA) - Mardy Fish, Andy Roddick (USA) - bez boja, Fish a Roddick nenastúpili pre zranenie pravého ramena Andyho Roddicka

Súvisiaci obsah

Nachádzate sa tu:
Domov»Tenis»Djokovič vyhral aj turnaj v Ríme, neprehral už 42 zápasov