Djokovič: Nadal je stále najlepším tenistom na svete

Novak Djokovič po víťazstve v Miami.
Novak Djokovič po víťazstve v Miami. (Autor: TASR)
Tomáš Prokop|4. apr 2011 o 12:57

Srbská jednotka má skvelú formu, ale dodáva, že o najlepšom tenistovi roka rozhodne antuková sezóna.

Agentúrny článok bol nahradený autorským o 14.00

BRATISLAVA. Tenisová sezóna má naďalej jediného víťaza, Novaka Djokoviča. Srbský tenista dokázal v Indian Wells aj v Miami vyhrať nad Rafaelom Nadalom a na okruhu ATP ťahá 24-zápasovú sériu výhier.

Najdlhšie zápasové série

Viac ako Novak Djokovič vyhrali od začiatku roka len John McEnroe, ktorý v roku 1983 vyhral úvodných 39 zápasov sezóny, ale vynechal Australian Open.

Najviac stretnutí vrátane štartu na prvom grandslamovom turnaji tak má Ivan Lendl, ktorý triumfoval v roku 1986 v úvodných 25 zápasoch.

Väčšina odborníkov začína čoraz častejšie spomínať Djokoviča ako adepta na novú svetovú jednotku. V rebríčku sa už pred pár týždňami posunul na druhé miesto, keď preskočil Rogera Federera.

Výkony musí potvrdiť na antuke

O tom, či Djokovič dostane šancu dostať sa na vrchol rebríčka, rozhodne antuková časť roka. Na nej nemá Nadal v posledných rokoch konkurenciu, ale na druhej strane obhajuje aj veľa bodov. Na antuke obhajuje Španiel 5000 bodov, zatiaľ čo Srb len 945.

"Viem, že zažívam najlepšie štyri mesiace v kariére, o tom vôbec nechcem pochybovať,“ povedal rodák z Belehradu pre agentúru Reuters. „Je to len začiatok roka. Teraz nás čaká antuka, čo je úplne iný povrch a môže priniesť odlišné výsledky. Rafa je stále najlepším tenistom na svete.“

„Ak chcem byť svetovou jednotku, musím hrať vyrovnane celý rok. Antuka bude kľúčová. Všetci vieme, ako Rafovi sedí, ale mne posledné výhry dodali dosť sebavedomia,“ pokračoval dvadsaťtriročný zverenec Mariána Vajdu.

Srb vie, o čom hovorí. V tomto roku dokázal vyhrať nad každým, kto v tenise niečo znamená a okrem dvoch výhier nad Nadalom uspel trikrát nad Federerom. S hráčmi z top 10 má bilanciu 8-0.

„V zápasoch, aké sme odohrali s Nadalom v Indian Wells a v Miami, musíte ísť na doraz, na hranicu risku.“

Rozhodujúci tajbrejk finále v Mami medzi Djokovičom a Nadalom

Zvládol aj divákov

Djokovič v Miami znova ukázal, že okrem hry popracoval aj na psychike. V kľúčových momentoch tretieho setu, keď musel doťahovať Nadalov náskok, zvládol aj nápor divákov, ktorí boli často nedisciplinovaní.

„Americkí fanúšikovia sú špecifickí. Predsa len sú zvyknutí na šou a niekedy sú emotívnejší, ale nerobilo mi to problém,“ povedal Djokovič.

Napriek dvom prehrám bol so svojimi výkonmi spokojný aj Nadal. „Vždy chcem vyhrávať, ale Nole bol skrátka teraz lepší. Išiel som naplno, momentálne nemám silu na nič. Takéto zápasy ale milujem, keď musíte ísť doraz,“ povedal Španiel pre espn.com.

„Prehral som, ale nevzdávam sa. Teším sa na antuku, uvidíme, kto príde najlepšie pripravený,“ dodal päťnásobný víťaz Roland Garros.

Súvisiaci obsah

Nachádzate sa tu:
Domov»Tenis»Djokovič: Nadal je stále najlepším tenistom na svete