Derrick Rose vedie Bulls k siedmemu titulu v NBA

Chicago na čele s Derrickom Roseom čaká v prvom kole play off Indiana.
Chicago na čele s Derrickom Roseom čaká v prvom kole play off Indiana. (Autor: SITA/AP)
Tomáš Prokop|16. apr 2011 o 11:55

Najväčšími favoritmi blížiaceho sa play off NBA sú Chicago, Miami, Boston, Los Angeles Lakers a Dallas.

BRATISLAVA. Basketbalisti Chicaga prekvapili všetkých odborníkov, keď vyhrali základnú časť NBA a zaradili sa k najväčším kandidátom na titul v profilige.

Slávny klub, ktorý v deväťdesiatych rokoch získal šesť titulov, má skvelú hlavne druhú polovicu sezóny. Vo Východnej konferencii predbehol Boston, Miami aj Orlando a v play off si zabezpečil výhodu domáceho prostredia.

Zásluhu na tom majú hlavne dvaja muži. Tréner Tom Thibodeaue, ktorý sa podľa všetkého stane trénerom roka a Derrick Rose, ktorý je už skoro istým víťazom ceny MVP pre najužitočnejšieho hráča.

Desať najlepších akcií Derricka Rosa v základnej časti

Roseovi cenu MVP predpovedá aj Jordan

"Derrick si cenu MVP zaslúži, za to čo tento rok dokázal. Skvele sa zlepšil a Bulls majú konečne nového lídra," povedal pre espn.com legendárny Michael Jordan.

Chicago prehralo od februárového Zápasu hviezd len štyri z 28 zápasov. "Hráme výborne, ale rozhodujúce bude play off," dodal Rose.

Play off NBA začína v noci zo soboty na nedeľu a okrem Bulls sú hlavnými kandidátmi na titul z východu Boston a Miami.

Celtics s tradične silným triom veteránov Paul Pierce, Kevin Garnett, Ray Allen nemajú najlepšiu formu. Na konci základnej časti sa herne trápili a nakoniec skončili v konferencii až tretí. O ich sile veľa napovie, či sa uzdraví Shaquille O´Neal.

Obrovitý pivot má už 39 rokov, ale stále vie pod košom dominovať. A práve tvrdá hra pod košom je to, čo Bostonu chýba. Po výmene pivota Kendricka Perkinsa do Oklahomy nemajú na poste pivota potrebnú silu.

"Shaq je pre nás dôležitý, ale ak nebude hrať, máme ďalších výborných hráčov, ktorí majú dostatok skúseností. V poslednom čase sme nehrali dobre, ale v play off prepneme na inú úroveň," uviedol pre Boston Herald tréner Celtics Doc Rivers.

Desať najlepších akcií základnej časti

Formu majú aj hráči Miami Heat

Podobne ako Chicago majú na konci sezóny výbornú formu aj basketbalisti Miami. Trio superhviezd LeBron James, Dwyane Wade a Chris Bosh sa zohralo a Heat doviedli k druhému miestu vo Východnej konferencii.

"Ľudia vás budú neustále súdiť, ale my sme na to pripravení. Darí sa nám a všetci sme presvedčení len o jednom a spravíme pre to všetko," citoval Miami Herald Jamesa, ktorému sa nepodarilo vyhrať titul v drese Clevelandu.

Posledné slovo nechce povedať ani najlepší pivot súčasnosti Dwight Howard, ktorý vedie Orlando. Magic skončili vo Východnej konferencii síce až štvrtí, ale majú dostatok talentovaných hráčov so skúsenosťami vo vyraďovacej časti.

Oveľa vyrovnanejší boj sa čaká v Západnej konferencii. V nej odborníci favorizujú najmä dvojicu Los Angeles Lakers a Dallas.

Desať najlepších akcií Kobeho Bryanta v základnej časti

Lakers by mali byť v plnej sile

Obhajcovia titulu z Los Angeles nakoniec uhájili v poslednom zápase v Sacramente druhú pozíciu v Západnej konferencii, ale v stretnutí stratili kľúčového pivota Andrewa Bynuma.

Bynum si zranil koleno, s ktorým mal v minulosti veľké problémy a vynechal kvôli nemu aj časť tohto ročníka. Podľa posledných informácii by sa však mal dať dokopy a Lakers bude k dispozícii. "Zranenie Andrewa vyzeralo zle, ale vyšetrenia neukázali väčšie poškodenie. Myslím si, že sa dá dokopy a pomôže nám," povedal pre nba.com tréner Phil Jackson.

Uznávaný kouč pred časom opäť potvrdil, že táto sezóna je pre neho v NBA poslednou a rád by sa rozlúčil ziskom dvanásteho titulu (šesť získal s Chicagom, päť s Lakers.). Šiesty titul môže získať Kobe Bryant, ktorý získal v posledných dvoch sezónach ocenenie pre najlepšieho hráča finále.

Tieň večne porazeného tímu chce prekročiť Dallas. Texaský klub hrá dlhé roky výborný basketbal, o čom svedčí, že posledných jedenásť rokov vždy vyhral aspoň 50 zápasov z 82 v základnej časti. Dokázal sa však len jedenkrát dostať do finále. Mavericks vedie nemecká hviezda Dirk Nowitzki.

Silným súperom bude v play off určite aj San Antonio. Skúsený tím prekvapil svojou dominanciou v prvej polovici sezóny, ktorá mu nakoniec zabezpečila prvé miesto v Západnej konferencii. Spurs vedení trojicou Tim Duncan, Manu Ginobili a Tony Parker nemajú v posledných týždňoch najlepšiu formu. Okrem toho im v úvodných zápasoch play off asi bude chýbať skvelý Argentínčan Ginobili.

Za čierneho koňa západu sú považované Oklahoma s najlepším strelcom základnej časti Kevinom Durantom a Denver, ktorý síce vo svojom strede nemá žiadnu superhviezdu, ale za to má tréner George Karl k dispozícii asi najvyrovnanejšiu zostavu v profilige.

Play off NBA, prvé kolo
Východná konferencia:

Chicago Bulls (1. miesto po základnej časti) - Indiana Pacers (8.)

Miami Heat (2.) - Philadelphia 76ers (7.)

Boston Celtics (3.) - New York Knicks (6.)

Orlando Magic (4.) - Atlanta Hawks (5.)

Západná konferencia:

San Antonio Spurs (1.) - Memphis Grizzlies (8.)

Los Angeles Lakers (2.) - New Orleans Hornets (7)

Dallas Mavericks (3.) - Portland Trail Blazers (6.)

Oklahoma City Thunder (4.) - Denver Nuggets (5.)

Play off NBA začína zo soboty na nedeľu.

Súvisiaci obsah

Nachádzate sa tu:
Domov»Halové športy»Basketbal»Derrick Rose vedie Bulls k siedmemu titulu v NBA