Dáždniky išli na dračku

Najžiadanejším artiklom v stánkoch vo Wimbledone boli v sobotu dáždniky za dvadsať a pršiplášte s logom turnaja za päť libier.
Najžiadanejším artiklom v stánkoch vo Wimbledone boli v sobotu dáždniky za dvadsať a pršiplášte s logom turnaja za päť libier. (Autor: REUTERS)
Sportnet|2. júl 2007 o 00:00

Tenis sa včera dostal do tieňa formuly 1, na ostrovoch majú novú hviezdu Hamiltona.

LONDÝN. Najžiadanejším artiklom v stánkoch na tenisovom Wimbledone boli v sobotu dáždniky za dvadsať a pršiplášte s logom turnaja za päť libier.

V Londýne takmer celý deň pršalo. Popoludní na chvíľu dážď ustal a obhajkyňa vlaňajšieho prvenstva Amelie Mauresmová z Francúzska aj víťazka z roku 2004 Maria Šarapovová z Ruska stihli na najväčších štadiónoch postúpiť do osemfinále, avšak tenistov na ďalších kurtoch opäť vyhnal lejak.

Diváci potom márne čakali na lepšie počasie až do večera. V prvú nedeľu sa vo Wimbledone podľa tradície nehralo (len v rokoch 1991, 1997, 2004 ju museli porušiť) aj napriek tomu, že predpoveď počasia na ďalšie dni nie je optimistická. Má byť polooblačno, s prehánkami.

Na obzore je tretí týždeň

Časový sklz zápasov robí organizátorom starosti. Hlavný rozhodca Andrew Jarrett zostáva zatiaľ pokojný, hoci v prvom týždni v ženskej dvojhre ešte nedokončili 3. kolo a vo štvor­hrách treba hrať zápasy 2. kola: „V nevyhnutnom prípade by sa záverečné zápasy mohli natiahnuť do tretieho týždňa, ale ešte je príliš skoro, aby sme o tom uvažovali. Ak každý deň odohráme jedno kolo, všetko stihneme. Keby v sobotu ne­spŕch­­lo, boli by sme v norme.“

Na svoj zápas 2. kola štvorhry žien zbytočne čakali slovenské hráčky Janette Husárová a Jarmila Gajdošová, so svojimi part­nerkami Shaughnessyovou resp. Morigamiovou nastúpia proti sebe dnes. Husárová hrá aj mix s Čechom Škochom.

Podľa Jarretta rozhodne počasie na začiatku tohto týždňa. Ak by však do stredy pršalo, presunutie zápasov do tretieho týždňa bude reálne. Najviac ťažkostí robia organizátorom tenisti, ktorí hrajú dvojhru aj štvorhry a hlavný rozhodca nemôže pripustiť, aby v jeden deň hrali tri zápasy.

Šarapovová si získala divákov

V roku 2001 sa hralo finále dvojhry mužov Ivaniševič - Rafter v tretí pondelok, v tom roku zaznamenal Wimbledon historicky najvyššiu návštevnosť (490 081 divákov). Daždivú sobotu pretrpeli diváci v areáli skrytí pod strechou, v stánkoch a v reštauráciách a mnohí zostali pod dáždnikmi, pršiplášťami v hľadis­kách.

Pretriasali témy úpadku britského tenisu, ktorý už v 3. kole dvojhier nemal zastúpenie a posledný grandslamový titul vybojovala Virginia Wadeová na wimbledonskej tráve ešte v roku 1977. V singli mužov naposledy triumfoval domáci tenista Fred Perry v roku 1936.

Briti sa radi porovnávajú s Francúzmi, ktorí majú v prvej stovke svetového rebríčka 12 mužov a 10 žien, kým oni len 2 mužov a žiadnu ženu. Zlepšenie by mohlo nastať, keď dozrejú juniori z novootvoreného Národného tenisového centra, do ktorého investovali 32 miliónov libier. Organizátorov si popudil ruský tenista Marat Safin, keď ich kritizoval za drahé jedlá v reštauráciách All England Clubu a krátko pred bombovými hrozbami v Londýne mu prekážali aj časté a dôkladné kontroly batožiny pri vstupe do areálu, na ktoré sú Londýnčania veľmi citliví.

Zdalo sa, že mnohým z nich sa uľavilo, keď Safina po 3. kole poslal domov najväčší favorit Roger Federer. Zato Safinova krajanka Šarapovová si získala divákov oblečením primabaleríny i výbornou hrou. Stala sa z nej labuť na tráve, aj keď hlasné prejavy sirény pri každom údere loptičky jej zostali.

Federer je už vo štvrťfinále

Švajčiarsky tenista včera ako prvý postúpil už do štvrťfinále, keď jeho súper vo 4. kole Tommy Haas z Nemecka oznámil skreč pre bolesti brušného svalstva. Zápas sa mal hrať dnes na centrálnom dvorci po osemfinálovom súboji Hantuchová - Serena Williamsová. Federer siaha vo Wimbledone na piaty titul za sebou, naposledy tu prehral v roku 2002 s Chorvátom Mariom Ančičom.

Včera sa tenis na ostrovoch dostal do tieňa formuly 1, na Veľkej cene Francúzska bojovala o prvenstvo nová hviezda britského športu Lewis Hamilton.

Súvisiaci obsah

Nachádzate sa tu:
Domov»Tenis»Dáždniky išli na dračku