Akoby ho zrazilo auto. Van Aert kričal od bolesti. Spadol vlastnou vinou?

Wout van Aert si zlomil kľúčnu kosť, hrudnú kosť a sedem rebier.
Wout van Aert si zlomil kľúčnu kosť, hrudnú kosť a sedem rebier. (Autor: REPROFOTO - EUROSPORT)
Miloslav Šebela|28. mar 2024 o 11:25

Belgičan príde nielen o klasiky, ale aj o Giro d'Italia.

BRATISLAVA. Bol to hrozný pohľad. Na zemi ostalo ležať viac ako desať pretekárov v roztrhaných dresoch, bicykle pohádzané medzi nimi. Ozýval sa plač a nárek. Aj veľkí šampióni prežívali krutú bolesť.  

Na pretekoch Dwars door Vlaanderen prišlo v stredu k veľkému pádu v skupine favoritov. Na zemi skončili veľké mená ako Anthony Turgis, Jasper Stuyven, Mads Pedersen, Bini Girmay či Wout van Aert. V momente, keď prišlo k pádu, mala skupinka bezmála 90-kilometrovú rýchlosť. 

Najhoršie skončil zrejme práve líder tímu Visma Lease a Bike Wout van Aert. Po páde mal odhalený chrbát, pretože dres sa mu roztrhol. Diera odhalila veľkú odreninu, ako sa šúchal po asfalte. Sedel na zemi a opieral sa ruky.

Pri páde si zlomil kľúčnu kosť, sedem rebier a hrudnú kosť.

Zakričal: "Tiesj choď" a spadol

Pretekári vedeli, že ide o kritické miesto. Už v minulosti tu prišlo k pádom. Pelotón prichádza pod Kanariebeg v klesaní vo veľkej rýchlosti.

Zo širokej trojprúdovej cesty sa odbočí na úzku vidiecku cestu. Je to nebezpečné miesto a organizátori pretekov Okolo Flámska práve túto pasáž z trate vyradili vzhľadom na bezpečnosť pretekárov. Na Dwars door Vlaanderen ju nepochopiteľne zachovali. Obe súťaže pritom pipravuje tá istá organizácia.

Čo sa udialo pred hromadným pádom približne 68 kilometrov pred cieľom? 

Tím Visma sa pokúšal dostať dopredu svojho lídra. 

„Tim a Mick van Dijkeovci nás vytiahli dopredu po ľavej strane. Wout na mňa zakričal: Choď Tiesj! Zabral som a myslím, že Wout vtedy zozadu chytil moje koleso. Aspoň mám ten pocit,“ hovoril smutne pre Het Nieuwsblad Tiesj Benoot. 

VIDEO: Hromadný pád na Dwars door Vlaanderen

Spomalené zábery ukázali, že Van Aert spadol ako prvý a následne skončili na zemi ďalší pretekári. 

„Takýto hrozný pád som ešte nevidel naživo. Bolo to strašné. Wout doslova reval od bolesti. Hneď ste vedeli, že toto je koniec jeho nádejí na Okolo Flámska aj na Roubaix,“ opisoval reportér VRT Renaat Schotte, ktorý prechádzal okolo na motorke.

„Bol to veľmi krutý pohľad. No najhoršie zo všetkého je, že vy musíte sadnúť a ísť ďalej, pretože preteky pokračujú. Musíte nechať na ceste niekoho, kto sa zvíja od bolesti,“ hovoril športový riaditeľ tímu Visma Grischa Niermann. 

Giro zrejme nestihne

Visma nakoniec klasiku vyhrala. Zvíťazil Matteo Jorgenson, ale v tíme vládol napriek tomu smútok. Zisk v tomto prípade bol menší ako strata. Viacerí členovia tímu sa vyjadrili, že to bolo trpké víťazstvo.

Nadchádzajúce flámske klasiky boli veľkým cieľom tímu. Van Aert strávil prípravou oveľa viac času na vysokohorskom kempe. Podľa kolegov bol v životnej forme. Medzi úspechmi mu chýbajú práve triumfy na monumentálnych klasikách.

„Veľmi to mrzí. Wout je mi blízky a prajem mu, aby raz Okolo Flámska aj Roubaix vyhral. Naozaj bol v životnej forme. Zvyšok pretekov som šiel s tým, že som stále naňho myslel,“ hovoril Benoot pre Het Nieuwsblad. 

Vzhľadom na rozsah a vážnosť zranení je zrejmé, že van Aert vynechá nielen klasiky ale aj Giro d’Italia (4. – 26. mája). Pritom na talianskej Grand Tour mal štartovať po prvýkrát. Napríklad zlomené rebrá sa hoja tri až šesť týždňov.

Je veľmi nepravdepodobné, že by sa Belgičan vrátil k tréningu v najbližšej dobe. Teoreticky by mohol stihnúť Tour de France alebo olympijské hry, bude to však závisieť aj od toho ako rýchlo sa zotaví a kedy sa vráti k tréningu.

Podľa športového lekára Krisa Vandermierena je rozsah jeho zranení podobný s vážnymi dopravnými nehodami. 

Visma ráta straty

Pre tím Visma je to najhoršia správa, no predchádzali jej ďalšie negatívne. Celú jasnú časť bojuje tím s viacerými zraneniami a tri dni pred pretekmi Okolo Flámska nie je jasné, kto vôbec bude štartovať. 

Van Aert je prirodzene mimo. Christopha Laporta trápi vírus, Jan Tratnik si pred týždňom na Gent – Wevelgem poranil koleno, Dylan van Baarle ochorel, Per Strand Hagenes sa zranil pri páde na E3 Saxo Classic. Benoot síce v stredu na Dwars door Vlaanderen štartoval a skončil štvrtý, ale nie je celkom fit. Má narazené rebrá. 

Jediný istý na nedeľňajšie Ronde v drese Visma Lease a Bike je Matteo Jorgenson, ktorý je vo výbornej forme.

Visma aj napriek zdravotným problémom stále zrejme dokáže aj v nedeľu postaviť tím, ktorý bude bojovať o pódiové priečky, no bude musieť robiť kompromisy a na preteky pôjde prakticky každý, kto bude môcť. 

Okrem van Aerta sa predčasne skončili klasiky aj pre Jaspera Stuyvena z tímu Lidl-Trek. Rovnako si zlomil kľúčnu kosť. 

Ďalší cyklisti, ktorí v stredu utrpeli pád, by nemali mať žiadne fraktúry, no nie je známe, či vzhľadom na zranenia zmenia svoj súťažný program. 

Súvisiaci obsah

Nachádzate sa tu:
Domov»Cyklistika»Akoby ho zrazilo auto. Van Aert kričal od bolesti. Spadol vlastnou vinou?