Črtá sa zaujímavý súboj Slovákov. Jeden musí útočiť, druhému stačí brániť

Slovenský cyklista Lukáš Kubiš.

Črtá sa zaujímavý súboj Slovákov. Jeden musí útočiť, druhému stačí brániť

Slovenský cyklista Lukáš Kubiš. (Autor: Soňa Niková)
Slovenský cyklista Lukáš Kubiš.
Slovenský cyklista Lukáš Kubiš. (Autor: Soňa Niková)
Miroslav Kováčik|14. sep 2023 o 18:20

Dosiahol svoj druhý najlepší výsledok na Okolo Slovenska.

POPRAD. Po etape priznal, že zo 144 kilometrov dlhej trasy poznal prakticky každý kilometer. Často tu trénoval, pre miestnych fanúšikov cyklistiky je známy.

Znalosť trate niekoľkokrát využil vo svoj prospech a výsledkom bolo jeho druhé najlepšie etapové umiestnenie na domácich pretekoch Okolo Slovenska. 

Lukáš Kubiš skončil v etape z Prešova do Popradu siedmy. Vyššie vo výsledkovej listine bol len v roku 2021, keď v Dolnom Kubíne finišoval štvrtý.

"Snažil som sa dostať čo najviac dopredu. Tento záver som poznal do detailu, keďže som si ho bol prejsť minulý týždeň. Bola to pre mňa výzva presadiť sa," povedal rodák zo Zvolena akreditovaným médiám.

Spolupráca s Pinotom viazla

Druhá etapa bola síce najkratšia, no mnohí si ju rozhodne neužili. Na štarte v Prešove husto pršalo, a tak sa nielen cyklisti schovávali všade, kde mohli. 

Dokonca jeden zo športových riaditeľov chcel, aby sa etapa neutralizovala a vôbec sa nepretekalo. To však neprešlo a postupne sa aj počasie umúdrilo. 

Kubiš ukázal prvýkrát znalosť trate po najťažšom stúpaní Branisko. V zjazde dupol do pedálov a dokázal sa sám dotiahnuť na vedúcu skupinu.

Slovenský cyklista Lukáš Kubiš vo farbách banskobystrickej Dukly.
Slovenský cyklista Lukáš Kubiš vo farbách banskobystrickej Dukly. (Autor: Ján Melicher)

"Ten zjazd som perfektne poznal, a tak som si docvakol únik, ktorý mal 30 sekúnd k dobru," povedal líder banskobystrickej Dukly.

Vo vedúcej skupine sa ocitol aj s Thibautom Pinotom, no spolupráca viazla a postupne malú skupinu dostihol pelotón na čele s jazdcami Quick Stepu.

Kubiš si výborne počínal aj v závere. Na technickom úseku so zúženou vozovkou zvládol boj o pozície a dostal sa do špurtu. A to bez tímovej podpory.

"Nemáme taký tím, že by mi to chalani dokázali rozbehnúť, takže som si išiel svoje. Cieľ bol mierne do kopca. Možno som zostal trochu viac na vetre, ale siedme miesto je fajn," povedal Kubiš.

Z víťazstva sa napokon tešil hlavný favorit Tim Merlier. Na otázku Sportnetu, či Kubiš v závere nehľadal práve jeho zadné koleso, odpovedal svojsky: 

Súvisiaci obsah

Nachádzate sa tu:
Domov»Cyklistika»Črtá sa zaujímavý súboj Slovákov. Jeden musí útočiť, druhému stačí brániť