Sagan môže prekonať rekord, v úvode Tour však nesmie zaváhať

Peter Sagan máva divákom počas prezentácie tímov pred začiatkom Tour de France.
Peter Sagan máva divákom počas prezentácie tímov pred začiatkom Tour de France. (Autor: TASR/AP)
Miroslav Kováčik|30. jún 2022 o 11:00

Jeho hlavným súperom bude Wout van Aert.

BRATISLAVA. Cyklistika je v Dánsku súčasťou každodenného života. V priemere až deväť z desiatich obyvateľov tejto krajiny má bicykel a mnohí z nich ho využívajú ako dopravný prostriedok namiesto auta. 

Oficiálny web Tour de France prišiel so zaujímavou informáciou, že cyklisti v Kodani každý týždeň prejdú vzdialenosť zodpovedajúcu 400 ročníkom týchto najslávnejších pretekov, čo je v prepočte 1 440 000 kilometrov. 

Cyklistická kultúra sa v Dánsku ukázala aj v stredu podvečer počas slávnostnej prezentácie tímov pred blížiacim sa začiatkom najslávnejších pretekov sveta. 

V zábavnom parku Tivoli sa tisli stovky fanúšikov, ktorí aplaudovali jazdcom z 22 tímov. Najväčšie ovácie patrili logicky domácim cyklistom, ktorých bude na Tour štartovať až desať. Viac je len Francúzov, Belgičanov a Talianov. 

Obhajca minuloročného druhého miesta Jonas Vingegaard len ťažko skrýval dojatie. Bolo vidno, ako sa mu leskli oči, keď diváci skandovali jeho meno.

"Je to veľmi emotívne. Chcem všetkým poďakovať za vrelé privítanie," povedal 25-ročný dánsky cyklista tímu Jumbo-Visma.

Froome takú energiu ešte nezažil

Zďaleka však nebol jediný, koho ohromila atmosféra v Kodani.

"Bol som už na desiatich Grand Départs, ale nikdy som necítil takú energiu ako teraz," povedal štvornásobný víťaz žltého dresu Chris Froome. 

Otázky moderátorov neraz zostali nezodpovedané, keďže do toho vstúpili diváci. Atmosféru si neužili len Marc Hirschi, Alexandr Riabušenko a Guillaume Boivin, ktorí pribudli do nominácie svojich tímov na poslednú chvíľu.

Francúzsky tím Total Energies bol v plnej osemčlennej zostave. Jeho najväčšou hviezdou bol trojnásobný majster sveta Peter Sagan. Keď moderátor spomenul jeho víťazstvo na národnom šampionáte, diváci okamžite reagovali. 

Na otázku ohľadom formy Slovák odpovedal typickým spôsobom: "Uvidíme". 

Takisto nechcel príliš rozoberať jeho ambície na prípadný ôsmy zelený. "Uvidíme, pôjdeme deň po dni a skúsime to," povedal Sagan. 

Zopár dní zvládne?

Rodák zo Žiliny v tejto sezóne absolvoval pre problémy s následkami ochorenia Covid-19 len 24 súťažných dní. Dvakrát skončil na pódiu a v oboch prípadoch na tom najvyššom stupienku. 

Najskôr vyhral už svoju 18. etapu na pretekoch Okolo Švajčiarska a hoci neskôr musel pre koronavírus odstúpiť, o sedem dní neskôr po kvalitnom výkone na náročnom okruhu v Mladej Vožici vyhral aj titul majstra Slovenska. 

Na Tour de France 2022 môže prekonať jeden rekord. 

Súvisiaci obsah

Nachádzate sa tu:
Domov»Tour de France 2022»Sagan môže prekonať rekord, v úvode Tour však nesmie zaváhať