Jeden tím vládne všetkým. Jumbo nemá súpera. Už nikdy viac, reagoval víťaz Vuelty

Sepp Kuss sa stal celkovým víťazom Vuelta 2023.
Sepp Kuss sa stal celkovým víťazom Vuelta 2023. (Autor: TASR/AP)
Miloslav Šebela|17. sep 2023 o 14:15

Sepp si zaslúži šancu v budúcnosti, verí Vingegaard.

MADRID, BRATISLAVA. Rekordy sú na to, aby sa prekonávali a posúvali ďalej. Niektoré úspechy sú v modernom športe možno aj nereálne.

Napríklad asi sa nikdy nepodarí žiadnemu cyklistovi vyhrať všetkých 5 monumentálnych klasík v jednej sezóne alebo vyhrať všetky etapy na týždňových pretekoch.

Je to nereálne.

Niektoré bariéry však v tomto športe padajú aj po desiatkach rokov. Tím Jumbo Visma ako prvý v histórii vyhral všetky tri veľké etapové preteky v jednej sezóne.

Giro d’Italia v máji vyhral Primož Roglič, Tour de France Jonas Vingegaard a Vueltu a Espaňa Sepp Kuss. 

„Bol to náš veľký cieľ už od januára. Som veľmi šťastný a hrdý, že sme to dokázali. Išli sme krok za krokom. Najskôr Giro, potom Tour. Je to historická chvíľa. Niečo, čo sa ešte nikdy nepodarilo. Neuveriteľné,“ rozplýval sa manažér tímu Richard Plugge pre Eurosport.

Náskok získal vďaka úniku

Je až neuveriteľné, ako Jumbo berie veľké preteky útokom. Jeden tím vládne všetkým. 

Pred Vueltou bolo cítiť s akým dôrazom berie holandský tím tieto preteky. Poslal na ne tých najlepších pretekárov, ktorých má. 

S jasným cieľom: Musíme vyhrať. 

A im sa podarilo nielen to. Obsadili kompletné pódium, vyhrali tímovú klasifikáciu a pridali aj 5 víťazných etáp. 

Málokto však čakal, že víťazom trojtýždňových pretekov z tímu Jumbo môže byť niekto iný ako Primož Roglič a Jonas Vingegaard. 

Aj Plugge priznáva, že nebolo jednoduché zvládnuť taktiku v momente, keď sa ukázalo, že tím má až troch lídrov. 

Dvojicu Vingegaard – Roglič preskočil v celkovom hodnotení Kuss v šiestej etape, ktorú vyhral z úniku s veľkým náskokom. Pred kolegami mal viac ako dvominútový náskok. Od ôsmej etapy bol lídrom pretekov. 

V takej pozícii bol na veľkých pretekoch po prvý raz.

Kuss: Už nikdy viac

Skvele zvládol časovku a v horských etapách patril znovu k najlepším. Tam ho najviac ohrozovali len obaja kolegovia. Čo vyústilo do zvláštnych situácii. Ukazovalo sa, že trojica môže medzi sebou súperiť. V 17. etape s cieľom na Alto de l'Angliru obaja šampióni nechali Kussa za sebou.

Za túto stratégiu vtedy tím kritizovalo množstvo bývalých pretekárov a odborníkov. Podľa nich tým znevážili postavenie Kussa. "Zaslúžil by si viac rešpektu," vravel a Geraint Thomas.

Následne tím rozhodol, že Roglič s Vingegaardom musia Kussa podporovať. 

„Rozhodol to tím a ja mám na to svoj vlastný názor,“ reagoval následne Slovinec. Z jeho reči bolo cítiť, že ho situácia mrzí a preteky túžil vyhrať sám. 

Súvisiaci obsah

Nachádzate sa tu:
Domov»Cyklistika»Jeden tím vládne všetkým. Jumbo nemá súpera. Už nikdy viac, reagoval víťaz Vuelty