Copa América: Čile zdolalo Mexiko

Mexičan Garcia v súboji s Čiľanom Vidalom.
Mexičan Garcia v súboji s Čiľanom Vidalom. (Autor: SITA/AP)
TASR|5. júl 2011 o 07:17

Semifinalista vlaňajších MS vo futbale Uruguaj v úvodnom zápase C-skupiny Copa América iba remizoval s Peru 1:1.

SAN JUAN. Semifinalista vlaňajších MS vo futbale Uruguaj v úvodnom zápase C-skupiny Copa America iba remizoval s Peru 1:1. Zaváhanie zverencov trénera Oscara Tabareza iba podčiarklo vyrovnanosť mužstiev na tohtoročnom šampionáte Južnej Ameriky.

Svoje úvodné zápasy totiž predtým nedokázali vyhrať ani vysoko favorizované tímy Argentíny a Brazílie. V druhom súboji Chile otočilo nepriaznivý vývoj a nad oslabeným výberom Mexika triumfovalo 2:1, čím sa usadilo na čele tabuľky a priblížilo sa k postupu do štvrťfinále.

Uruguaj v útoku s dvojicou Diego Forlan a Luis Suarez bol považovaný za vysokého favorita v dueli proti Peru, ktoré v juhoamerickej kvalifikačnej skupine na MS 2010 skončilo posledné. V 24. minúte však favorita zmrazil stredpoliar Michael Guevara, ktorý poslal prihrávku za polovicu ihriska medzi dvoch uruguajských obrancov. Obaja čakali odpískanie ofsajdu, no zástavka čiarového rozhodcu ostala dolu a útočník Paolo Guerrero po sóle obišiel i brankára a otvoril skóre. V nadstavenom čase prvého polčasu sa však favoritovi podarilo vyrovnať, keď Nicolas Lodeiro pretlačil loptu k Suarezovi a útočník Liverpoolu poslal loptu do siete.

V druhom dueli mexický tím, ktorý na turnaji neštartuje v plnej sile, zaskočil Chile v závere prvého polčasu, keď Nestor Araujo hlavičkou prekonal brankára Claudia Brava. V polovici druhého polčasu Chiľania vyrovnali, keď striedajúci Esteban Paredes po rohovom kope dotlačil loptu za bránkovú čiaru. O šesť minút strhol vedenie na ich stranu po ďalšom rohovom kope hlavičkou Arturo Vidal. Na tribúnach oslávilo víťazstvo Chiľanov asi 15.000 ich krajanov, ktorí sa prišli pozrieť na svoj tím.

Svoje prvé zápasy na turnaji tak má už za sebou všetkých 12 tímov, pričom štyri z poltucta duelov sa skončili nerozhodne a iba Kolumbia a Chile dokázali svojich súperov zdolať o gól. "Vyrovnanosť je typickým znakom moderného futbalu," mieni Tabarez. "Pred turnajom nás považovali za favorita, ako keby sme vyhrali všetky zápasy ešte skôr, ako sa začali."

C-skupina:

Uruguaj - Peru 1:1 (1:1)

Góly: 45. Suarez - 23. Guerrero

Čile - Mexiko 2:1 (0:1)

Góly: 67. Paredes, 73. Vidal - 41. Araujo

Tabuľka:

1. Chile 1 1 0 0 2:1 3

2. Uruguaj 1 0 1 0 1:1 1

3. Peru 1 0 1 0 1:1 1

4. Mexiko 1 0 0 1 1:2 0

Súvisiaci obsah

Nachádzate sa tu:
Domov»Futbal»Reprezentácie»Copa América: Čile zdolalo Mexiko