Cibulkovú prehra v Limoges mrzí

TASR|27. apr 2009 o 08:04

Dva gemy delili slovenské tenistky od postupu do I. svetovej skupiny Pohára federácie.

Limoges. V baráži o elitnú osmičku na antuke v Paláci športu v Limoges viedli nad favorizovaným Francúzskom 1:0 a 2:1, no v dramatickej záverečnej štvorhre napokon Dominika Cibulková s Danielou Hantuchovou ťahali za kratší koniec po výsledku 6:4, 2:6 a 4:6. Kľúčom k francúzskemu triumfu bola Amélie Mauresmová, bývalá svetová jednotka vyhrala obe dvojhry a po boku Nathalie Dechyovej uspela i v debli.

Slovenky sa tak aj v roku 2010 predstavia v II. svetovej skupine. O ich súperovi v 1. kole rozhodne žreb, ktorý sa uskutoční začiatkom júna počas grandslamového turnaja Roland Garros v Paríži. Ak by si zverenky kapitána Mateja Liptáka vo fedcupovom rebríčku krajín udržali terajšiu 11. priečku, pri žrebe by figurovali medzi nenasadenými tímami, pričom by mohli naraziť na jedného z kvarteta Španielsko, Čína, Belgicko, Argentína. V prípade, že predstihnú Juhoameričanky, budú nasadené a okrem Argentíny sa môžu stretnúť s Estónskom, Poľskom alebo Austráliou.

Cibulkovú mrzelo, že slovenskému tímu o vlások ušiel postup medzi najlepšiu osmičku. "S Danielou sme pri našej spoločnej deblovej fedcupovej premiére veľmi chceli vyhrať, dali sme do toho naozaj všetko, no šťastie sa napokon priklonilo na stranu Francúzok. Dechy je skvelou deblistkou a v kľúčových momentoch zahrala naozaj výborne. S Danielou sa mi hralo vynikajúco, mám sa od nej čo učiť. Myslím, že v budúcnosti môžme vo Fed Cupe vytvoriť veľmi dobrý a silný pár. Bol to prakticky iba môj druhý zápas v debli v tomto roku, ten jediný som odohrala na Australian Open v Melbourne," povedala Cibulková. Slovenská jednotka musela v nedeľu v Limoges deväť dní po tom, ako na turnaji v Charlestone pre zranenie slabín skrečovala štvrťfinále proti Jelene Dementievovej, odohrať šesť náročných setov. "Po víťaznej dvojhre proti Alizé Cornetovej som bola trochu unavená, no pred štvorhrou som sa dala dokopy a išla som nadoraz. Noha našťastie vydržala. Ešte raz škoda prehratého zápasu s Amélie Mauresmovou. Veľmi ma to mrzí, pretože som na ňu mala. Dali sme si za cieľ do dvoch rokov sa vrátiť do I. svetovej skupiny a pevne verím, že v budúcej fedcupovej sezóne sa nám to podarí. Máme kvalitný tím, s dievčatami tvoríme dobrú partiu," povedala Cibulková, ktorá spoločne s Hantuchovou už v pondelok o šiestej ráno odletela na turnaj WTA do Stuttgartu.

Slovenský kapitán Lipták bol po tesnej prehre vo Francúzsku smutný, Cibulkovej s Hantuchovou však zložil poklonu. "Dominika s Danielou podali heroický výkon a môžem im iba veľmi poďakovať za to, ako bojovali za náš národ. S ich výkonmi som veľmi spokojný. Proti Francúzsku som očakával vyrovnaný zápas, čo sa potvrdilo, rozhodlo pár loptičiek. Už v sobotu sme mali šancu na druhý bod, no Dominika prehrala kľúčovú dvojhru s Mauresmovou. Daniela odohrala proti Amélie veľmi dobré stretnutie, bol to super tenis. Boli sme dva gemy od toho, aby sme boli v I. svetovej skupine, Francúzky mali viac šťastia. Získali sme dva body na Cornetovej, ktorá mala oba zápasy dobre rozohraté, no v koncovkách zlyhala. Vo štvorhre boli papierovo favoritkami Francúzky, no naše nesklamali a naozaj im nemám čo vyčítať. Prvý set vyhrali, v druhom sete sa presadili Francúzky, ktoré dobre prečítali hru našich dievčat. V rozhodujúcom dejstve Dominika s Danielou mali koncept, našli recept ako vyhrávať na returnoch, ale nenašli ideálny recept na vyhrávanie servisu," povedal Lipták, ktorý sa chce v novej sezóne opäť pokúsiť o postup do I. svetovej skupiny. Slovensko v nej naposledy účinkovalo v roku 2004. "Máme silný, mladý a veľmi perspektívny tím. Môžme sa do budúcnosti pozerať veľmi optimisticky. Je škoda, že sa nám nepodarilo postúpiť už teraz."

Francúzsky kapitán Nicolas Escudé, ktorý mal po februárovom debakli 0:5 a Talianskom v Orleans nad hlavou Damoklov meč, bol po víťazstve nad Slovenskom veľmi šťastný. Francúzsko sa udržalo vo fedcupovej "smotánke", z ktorej ešte nikdy nevypadlo, dvojnásobne držiteľky trofeje z rokov 1997 a 2003 v nej pôsobia už 23 sezón. "Očakával som veľmi ťažký zápas, čo sa aj potvrdilo. Slovenky majú výborný tím. Je fantastické, že sme sa udržali v elitnej osmičke. Tretí set rozhodujúcej štvorhry bol šialený. Deväť prehratých podaní za sebou, to sa nevidí každý deň. Kľúčom k nášmu víťazstvu boli skúsenosti Amélie Mauresmovej, ktorá je ikonou francúzskeho tenisu. Je to veľká osobnosť a počas celého víkendu predvádzala v Limoges neskutočný tenis. Alizé Cornetová síce prehrala obe dvojhry, no boli to jej najlepšie zápasy v Pohári federácie. Mala blízko k víťazstvám, no nedokázala sa vyrovnať s tlakom."

Mauresmová po triumfe nad Slovenskom ďakovala divákom v Limoges. "Majú obrovskú zásluhu na našom úspechu. V závere môjho zápasu s Danielou i počas rozhodujúcej štvorhry boli veľmi hluční, neustále nás povzbudzovali. Keď hrá človek doma, cíti väčší tlak, no na druhej strane zažíva aj veľa zábavy a radosti, je tam veľa emócii. Stretnutie proti Slovensku bolo mimoriadne ťažké a vyrovnané. Môj zápas proti Daniele priniesol tenis vysokej kvality. V prvom sete ani jedna z nás nechcela prehrať svoje podanie, za stavu 6:5 sa mi napokon podaril rozhodujúci brejk. Snažila som sa využiť každú príležitosť rozbehať ju, byť vo výmenách aktívna, čo sa mi vyplatilo."

Nachádzate sa tu:
Domov»Tenis»Cibulkovú prehra v Limoges mrzí