Cibulkovú čaká v 1. kole Australian Open kvalifikantka

Dominika Cibulková
Dominika Cibulková (Autor: tasr/ap)
SITA|18. jan 2009 o 14:20

Slovenská tenistka Dominika Cibulková nastúpi v utorok v 1. kole dvojhry na Australian Open v Melbourne proti juhoafrickej kvalifikantke Chanelle Scheepersovej.

MELBOURNE. Slovenská tenistka Dominika Cibulková nastúpi v utorok v 1. kole dvojhry na Australian Open v Melbourne proti juhoafrickej kvalifikantke Chanelle Scheepersovej bez podcenenia tejto súperky, ale so sebavedomím.

"Bol by v tom čert, ak by sa mi nedarilo presadiť sa mojou útočnou hrou - budem ju tlačiť,“ predpovedala Cibulková pre agentúru

Dvadsaťštyriročná pravou rukou hrajúca rodáčka z Harrismithu Scheepersová počas predchádzajúcich dvoch sezón zdolala zo Sloveniek Janette Husárovú a Zuzanu Kučovú. Ešte nebola lepšia ako 161. vo svetovom rebríčku WTA Tour - aj to už k 7. aprílu 2003. Momentálne jej patrí 186. pozícia, čo z nej robí jednotku v JAR. V melbournskej eliminácii postupne zdolal Ukrajinky Jevgeniju Savranskú a Julianu Fedakovú a Švajčiarku Stefanie Vögeleovú.

Cibulková: Nebude to úplne ľahké

"Môj tréner Vladimír Pláteník sa chodil pozerať na zápasy kvalifikácie, videl aj Scheepersovú. Už mi povedal, čo má lepšie a čo horšie. Je to skúsená hráčka, skôr zmeraná na štvorhru. Nebude to úplne ľahké, keď zvládla kvalifikáciu. Navyše, nastúpi uvoľnene, nemá čo stratiť. Také súperky sú vždy nepríjemné. Z kvalifikantiek som si vyložene neželala azda len Chorvátku Karolinu Špremovú, je to taká nevyspytateľná strelkyňa,“ povedala devätnástka renkingu Cibulková, ktorá v stretnutí ukončenom mečbalom naposledy podľahla rebríčkovo nižšie postavenej hráčke 23. júla 2008 v Los Angeles Ruske Alle Kudriavcevovej.

Vlani na Australian Open Cibulková pri svojej seniorskej premiére v Melbourne ešte ako 48. v počítačovom poradí nestačila v 1. kole na Talianku Flaviu Pennettovú (4:6, 7:5, 4:6), takže ju teraz neťaží obhajovanie renkingových bodov. V mládežníckom veku účinkovala v Melbourne dvakrát. V sezóne 2005 podľahla v osemfinále Maďarke Ágnes Szávayovej a v roku 2006 vo štvrťfinále Ruske Anastasii Pavľučenkovovej. Na grandslamových turnajoch je maximom slovenskej jednotky 3. kolo minulý rok na Roland Garros i US Open. Teraz je žrebom a renkingom naprojektovaný medzi najlepšími 32 hráčkami súboj Cibulkovej s ostrieľanou švajčiarskou rodáčkou Patty Schnyderovou, papierovo o právo vyzvať v osemfinále Rusku Jelenu Dementievovú.

V 2. kole čaká víťazku súboja Cibulková - Scheepersová Taiwančanka

V prípade očakávaného postupu do 2. kola by si 20-ročná finalistka vlaňajších podujatí WTA v Amelia Island a Montreale Cibulková zmerala sily s úspešnou z taiwanského derby Hsieh Su-wei (82.) - Čan Jung-jan (75.). Prvú si Slovenka mohla odsledovať nedávno v Perthe, druhú dvakrát zdolala v juniorskom období. "Nechcem vopred špekulovať. Nikdy sa nepozerám za najbližší zápas,“ upozornila Cibulková.

Po senzačnom zisku Hopmanovho pohára 2009 s Dominikom Hrbatým zaplatila Cibulková minulý pondelok na turnaji v Sydney daň z únavy, náročného nočného presunu a z prechodu z haly pod holé nebo. Podľahla Dánke Caroline Woznickej. Medzičasom je však všetko v normále.

"Som v pohode. Od utorka dvojfázovo trénujem, som aklimatizovaná a fit. Myslím si, že mám veľmi dobrú formu - ako v Perthe,“ spokojne odhadla Cibulková.

Vo štvorhre sa v Melbourne predstaví po boku Francúzky Virginie Razzanovej: "Už viem, že budeme hrať s druhými nasadenými, Španielkami Anabel Medinovou-Garriguesovou a Virginiou Ruanovou-Pascualovou. Nič jednoduché, ale vlani na US Open sa nám darilo, dostali sme sa až do štvrťfinále a chceme aj teraz zabojovať. Môžeme len prekvapiť." V miešanej štvorhre by takisto mala hrať, a to s Jürgenom Melzerom. "Asi áno. Je to na 90 percent,“ uviedla Cibulková.

Nachádzate sa tu:
Domov»Tenis»Cibulkovú čaká v 1. kole Australian Open kvalifikantka