Cibulkovej zápas odložili, Heninovú čaká Dementievová

Dominika Cibulková
Dominika Cibulková (Autor: ap)
SITA|18. jan 2010 o 12:27

Slovenská tenistka Dominika Cibulková prehrala svoj vstupný set na tohtoročnom Australian Open v Melbourne.

MELBOURNE. Netradičný dažďový úvod má za sebou prvé grandslamové podujatie tenisovej sezóny Australian Open v Melbourne.

Z pôvodného programu 32 zápasov 1. kola dvojhry mužov a rovnakého počtu súbojov dvojhry žien stihli ženy odohrať pätnásť a muži jedenásť stretnutí. Väčšinu z nich pod zatiahnutou strechou niektorej z dvoch najväčších arén - Roda Lavera a Hisense.

Niektoré ďalšie zápasy boli aspoň rozohraté, ale veľa tenistov sa v dôsledku permanentného dažďa na dvorec vôbec.

Cibulková bude dohrávať zajtra

Slovenská tenistka Dominika Cibulková prehrala svoj vstupný set na tohtoročnom Australian Open v Melbourne (celková dotácia 24,094 milióna AUD, tvrdý povrch Plexicushion vonku) s Američankou Vaniou Kingovou 3:6.

Za tohto stavu stretnutie 1. kola dvojhry žien prerušili pre dážď. Po dlhej trojhodinovej prestávke stihli obe aktérky odohrať iba necelé štyri gemy. Za stavu 2:1 a 15:30 z pohľadu Cibulkovej začal opäť úradovať dážď a tak o postupujúcej do 2. kola sa rozhodne až v utorok po 5.00 h SEČ.

Až trikrát prehrala slovenská hráčka v úvodnom sete svoje podanie a keďže súperkino získala späť len dvakrát, výsledkom bola prehra za 45 minút.

Zverenkyňa Jaroslava Bulanta Cibulková (22.) mala proti rovesníčke Kingovej (79.) pred zápasom bilanciu 0:1, keď jej podľahla už na jeseň 2007 na "harde" v thajskom Bangkoku v trojsetovom súboji s troma tajbrejkami.

V utorok v hre 3 Slováci, vrátane Cibulkovej a Lacka

V revidovanom utorkovom programe 1. kola dvojhry na úvodnom grandslamovom turnaji roka Australian Open figurujú traja slovenskí tenisti.

Pôvodne vyžrebovaných na utorok Danielu Hantuchovú a Kristínu Kučovú nahradili v programe na druhý hrací deň hlavných súťaží v Melbourne Parku Dominika Cibulková a Lukáš Lacko. A to z dôvodu, že ich zápasy v pondelok nemohli dohrať, resp. vôbec sa nezačali pre dážď.

Treťou Slovenkou v hre bude v utorok Zuzana Kučová. Úspešná kvalifikantka sa v 1. kole ženskej dvojhry stretne s Argentínčankou Giselou Dulkovou. Pôjde o štvrtý súboj na dvorci č. 4 so začiatkom približne po 7.00 h SEČ.

Revidovaný utorkový program slovenských tenistov na úvodnom grandslamovom turnaji sezóny Australian Open v Melbourne:

Dvojhra žien - 1. kolo:

Zuzana Kučová (SR) - Gisela Dulková (Arg.) / štvrtý zápas na dvorci č. 4 (začiatok približne po 7.00 h SEČ)

Dominika Cibulková (23-SR) - Vania Kingová (USA) 3:6, 2:1 a 15:30 - dohrávka z pondelka, druhý zápas na dvorci č. 13 (začiatok približne po 2.30 h SEČ)

Dvojhra mužov - 1. kolo:

Lukáš Lacko (SR) - Leonardo Mayer (Arg.) / tretí zápas na dvorci č. 10 (začiatok približne po 5.00 h SEČ)

V 2. kole Australian Open súboj Heninová - Dementievová

Ruská tenistka Jelena Dementievová si v druhom kole turnaja Australian Open zmeria sily v divácky príťažlivom súboji s Justine Heninovou.

Piata nasadená Ruska v pondelok bez väčších problémov vyprevadila z kurtu krajanku Veru Duševinovú po setoch 6:2, 6:1.

Dementievová, ktorá minulý týždeň zdolala vo finále turnaja WTA v austrálskom Sydney Američanku Serenu Williamsovú, mala pôvodne odohrať súboj prvého kola úvodného grandslamu roka na Kurte Margaret Courtovej. Neutíchajúci dážď natlačil hráčky pod strechu.

Dvadsaťosemročná rodáčka z Moskvy v priebehu duelu si neustále vytvárala tlak, vďaka čomu až šesťkrát prelomila súperkino podanie.

Víťazka z Melbourne z roku 2004 Justine Heninová má za sebou úspešný návrat do grandslamového diania po dvoch rokoch.

V úvodnom kole si poradila s krajankou Kirsten Flipkensovou za 73 minút 6:4, 6:3. Sedemnásobná grandslamová šampiónka prestrieľala súperku vo víťazných úderoch 22:11, ale urobila až 5 dvojchýb. Často si však chodila pre loptičky k sieti a používala aj účinné dropšoty.

"Toto je cesta, akou by som sa mala uberať, ak chcem v budúcnosti uspieť vo Wimbledone," skonštatovala 27-ročná Belgičanka. Súperkou Heninovej v 2. kole bude turnajová päťka a v tomto roku zatiaľ nezdolaná Ruska Jelena Dementievová (zdolala krajanku Duševinovú 6:2, 6:1) a to by mohol byť jeden z prvých vrcholov ženského turnaja na tohtoročnom Grand Slame Pacifiku a Ázie.

dvojhra, ženy, 1. kolo:

Dominika Cibulková (23-SR) - Vania Kingová (USA) 3:6, 2:1 po I. sete, prerušené pre dážď

Jelena Dementievová (5-Rus.) - Vera Duševinová (Rus.) 6:2, 6:1

Alisa Klejbanovová (27-Rus.) - Jelena Dokičová (Austr.) 6:1, 7:5

Barbora Záhlavova Strýcova (ČR) - Regina Kulikovová (Rus.) 7:6 (5), 6:7 (10), 4:3 (30:40) - prerušené pre dážď

Tamarine Tanasugarnová (Thajsko) - Sesil Karatančevová (Kaz.) 6:1, 5:6 - prerušené pre dážď

Šarapovová a Štěpánek dohrali

Prekvapujúco však zakopla šampiónka z roku 2008 Maria Šarapovová, ktorá vlani chýbala pri rieke Yarra pre vleklé problémy s ramenom.

Nasadená štrnástka prehrala v ruskom derby s rovesníčkou a kamarátkou Mariou Kirilenkovou za 202 minút 6:7 (4), 6:3, 4:6, keď urobila 11 dvojchýb a dovedna 77 nevynútených chýb. Šarapovová predtým naposledy prehrala v 1. kole na úrovni "veľkej štvorky" na parížskom Roland Garros 2003.

"Nevyužila som šance, ktoré som mala a prehrala som. Bol to zlý deň, ale to ma nemôže odradiť od ďalšej práce a tvrdého tréningu," komentovala Šarapovová.

"Nie je jednoduché komentovať takýto zápas. Sme s Mariou kamarátky," vravela víťazná Kirilenková a ešte dodala: "Je to len jedno kolo, čiže ešte nemám príliš čo oslavovať."

Zrejme jediným pondelkovým prekvapením v mužskom singli je vypadnutie Čecha Radka Štěpánka. Trinásty nasadený a nedávny finalista z Brisbane zostal na rakete obávaného chorvátskeho delostrelca Iva Karloviča, keď podľahol v piatich setoch 6:2, 6:7 (5), 4:6, 6:3, 4:6.

Vyše dvojmetrový Karlovič uštedril súperovi 34 es a odplatil mu prehru z lanského semifinále Davisovho pohára, keď sa na antuke v Poreči v piatich setoch tešil po šiestich hodinách český tenista.

"Mrzí ma to, tento zápas som mal vyhrať v štyroch setoch. Nevyužil som veľa brejkbalov a zaplatil som za to. Karlovič bol dnes zdolateľný," cituje idnes.cz českého daviscupového reprezentanta Štěpánka.

Nachádzate sa tu:
Domov»Tenis»Cibulkovej zápas odložili, Heninovú čaká Dementievová