Cibulková vyzve svetovú jednotku

Razantný forhend je najväčšou zbraňou Dominiky Cibulkovej. Zatlačí ním súperky do defenzívy a zahráva víťazné loptičky. V osemfinále ju čaká bieloruská siréna Victoria Azarenková.
Razantný forhend je najväčšou zbraňou Dominiky Cibulkovej. Zatlačí ním súperky do defenzívy a zahráva víťazné loptičky. V osemfinále ju čaká bieloruská siréna Victoria Azarenková. (Autor: TASR/AP)
Ondrej Gajdoš|1. jún 2012 o 21:39

Slovenská tenistka hrá na Roland Garros v oslnivej forme, už je v osemfinále.

PARÍŽ, BRATISLAVA. Slovenská tenisová jednotka Dominika Cibulková predvádza na grandslamovom turnaji Roland Garros vynikajúci tenis. Na parížskej antuke zatiaľ nestratila ani set a aj obávanú španielsku ľaváčku Mariu Jose Martinezovú Sanchezovú rozdrvila za 67 minút 6:2, 6:1. Prebojovala sa medzi 16 najlepších hráčok, v osemfinále vyzve svetovú jednotku Viktoriu Azarenkovú.

„Bol to jeden z mojich najlepších zápasov na Roland Garos,“ povedala Cibulková pre stránku Slovenského tenisového zväzu. „Podala som úžasný výkon.“

Súperku k ničomu nepustila

Cibulková v doterajších dvoch zápasoch na turnajoch WTA Tour s Martinezovou Sanchezovou prehrala, ale v piatok od začiatku diktovala tempo hry a súperke nič nedovolila.

Slovenka si aktívne chodila pre fiftíny, agresívnou hrou zatlačila Španielku do obrany. Cibulkovej išlo podanie, dobre sa na dvorci pohybovala.

„Je to najnepríjemnejšia súperka, ktorá mi nedožičí žiadny rytmus,“ pokračovala 23-ročná Bratislavčanka. „Ale ja som hrala výborne, tlačila som ju, zahrala veľa víťazných úderov a nepustila som ju k jej hre. Dokonca som používala kraťasy, ktoré používa ona. Hrala som svoju nátlakovú hru. Súperka bola proti mne zúfalá.“

Cibulková v zápase neustále viedla. V každom sete dva razy prerazila podanie Martinezovej Sanchezovej a sama ani raz nestratila servis. Na víťazné údery bola slovenská tenistka výrazne lepšia 22:7. Premenila hneď prvý mečbal.

Posunie sa bližšie k top 10

Cibulková má za postup do osemfinále istú prémiu 80 000 eur i 280 bodov do rebríčka. A môže dosiahnuť ešte viac.

Vlani po zdravotných ťažkostiach vypadla na Roland Garros už v prvom kole, a tak všetky body sa jej rátajú do svetového renkingu. Z terajšieho 16. miesta sa posunie bližšie k top 10. Doterajším maximom Dominiky je 12. miesto z júla 2009.

Hrou pripomína úspešný rok 2009

Cibulková stratila v prvých troch kolách len osem gemov. V prvom kole zdolala Francúzku Mladenovicovú 6:2, 6:1, potom Američanku Kingovú 6:0, 6:2 a teraz Martinezovú Sanchezovú 6:2, 6:1.

Jej rýchla, nátlaková hra pripomína rok 2009, keď sa v Paríži prebojovala až do semifinále.

Ďalšou súperkou slovenskej tenistky bude svetová jednotka Victoria Azarenková. Bieloruská siréna vyradila v 3. kole Kanaďanku Wozniakovú 6:4, 6:4.

Cibulková má s Azarenkovou nepriaznivú bilanciu 1:7, ale na antuke ju už zdolala - v americkom Amelia Islande 2008 vyhrala v troch setoch.

ico

Tréner Miklušičák: Dominika hrá lepšie a lepšie

Tréner-sparringpartner tenistky Dominiky Cibulkovej PETER MIKLUŠIČÁK prežíval v prvom týždni turnaja Roland Garros samé radostné zápasy.

Ako je to možné, že Dominika chytila na parížskej antuke takú formu?

„Nie je to žiadny zázrak. Je v pohode, uvoľnená, hrá svoj agresívny tenis. Zlepšuje sa zo zápasu na zápas. Víťaz?stvá jej dodávajú sebavedomie.“

So Španielkou Martinezovou Sanchezovou doteraz dva razy prehrala, no v treťom vzájomnom stretnutí už Slovenka jasne dominovala. V čom sa zmenila oproti minulým zápasom?

„Dobre sme sa na španielsku ľaváčku pripravili. Domča sa nenechala vyviesť z rytmu, aj keď Martinezová Sanchezová hrala veľa slajzovaných lôpt z forhendu a často sa pokúšala o kraťasy za sieť. Bola na ne prichystaná. Pokyny splnila na sto percent. Presadila sa svojou typickou aktívnou hrou.“

Cibulková hrala aj štvorhru so SajSaj Čeng. Nie je to pre ňu záťaž? Nemala sa sústrediť iba na dvojhru?

„Naopak. Štvorhra bola pre ňu zábava, mohla si vyskúšať údery.“

Ako sa našli s Číňankou?

„SajSaj Čeng požiadala Dominiku o možnosť spoločnej štvorhry, naša hráčka súhlasila. Pôvodne mala hrať v Paríži s Hantuchovou, ale Daniela neštartuje zo zdravotných dôvodov.“

Boli ste si pozrieť osemfinálovú súperku?

„Áno. Dalo sa čakať, že to bude favorizovaná Victoria Azarenková. Dominika už s ňou vyhrala a aj tohto roku v Miami ju mala v trojsetovej bitke na lopate - Bieloruska lepšie zvládla záver. Ten zápas Azarenkovej určite zostal v pamäti. Ich duel – nech sa už bude hrať v nedeľu alebo v pondelok – by som videl ako úplne otvorený.“

Súvisiaci obsah

Nachádzate sa tu:
Domov»Tenis»Cibulková vyzve svetovú jednotku