Cibulková vyradila na Roland Garros Azarenkovú

Dominika Cibulková
Dominika Cibulková (Autor: SITA/AP)
Tomáš Prokop|3. jún 2012 o 14:07

Slovenská tenistka postúpila v Paríži do štvrťfinále. Set jej nezobrala ani svetová jednotka Viktoria Azarenková, ktorú zdolala 6:2 a 7:6.

BRATISLAVA. Dominika Cibulková postúpila do štvrťfinále Roland Garros. Na parížskom turnaji ešte neprehrala set. Vo štvrťfinále sa stretne v utorok o 14.00 h SELČ s Austrálčankou Samanthou Stosurovou.

V osemfinálovom zápase proti Viktorii Azarenkovej bola slovenská hráčka od začiatku zápasu lepšia. Prvý set vyhrala jasne 6:2 a v druhom viedla 4:2. Napokon ho však získala v tajbrejku.

O dominancii našej jednotky hovoria aj štatistiky, keď zahrala 28 víťazných úderov a spravila len 20 nevynútených chýb. Bieloruska mala víťazných úderov devätnásť a nevynútených chýb 25.

Slovenka dokázala nad Azarenkovou vyhrať len druhý zápas z deviatich. Napodobnila svoj výkon z vlaňajšieho Wimbledonu, kde tiež dokázala vyradiť svetovú jednotku, ktorou vtedy bola Caroline Wozniacka. Najvyššie postavenú hráčku v rebríčku zdolala tretíkrát v kariére.

"V Miami som viedla 6:1, 5:2 a zápas som napokon prehrala. Nechcela som pripustiť, aby sa v Paríži stalo niečo podobné, no na konci druhého setu som začala byť trochu nervózna. Nechodila som si pre údery tak, ako dovtedy. Podarilo sa mi však potlačiť negatívne emócie. Som hrdá na to, ako som zahrala v tajbrejku, vyšiel mi na jednotku. Vyhrala som ho vďaka aktívnej hre," povedala Cibulková pre akreditované médiá.

Azarenkovej frustrácia bola cítiť aj na tlačovke po zápase, na ktorej odpovedala na otázku akreditovaných novinárov, že čo bude po takej prehre robiť značne ironicky, keď povedala, že asi sa zabije.

"Dnes som hrala veľmi zle. Chýbala mi agresivita, nebola som dostatočne skoro pri loptičkách, ale žiaľ aj takéto zápasy musia byť," uviedla víťazka Australian Open.

ico

Viktoria Azarenková - Dominika Cibulková 2:6, 6:7 (4:7)

Dominika Cibulková začala štvrté kolo parížskeho grandslamu výborne. S Viktoriou Azarenkovou síce prehrala svoju úvodné podanie, ale ihneď na to odpovedala ribrejkom.

V ďalších gemoch začala byť aktívnejšia a postupne si vypracovala vedenie 5:2. Svetová jednotka v tých chvíľach podávala na udržanie v sete a ťažký stav nezvládla a set prehrala 2:6.

Bieloruska naopak dobre začala druhý set, v ktorom zobrala Slovenke podanie a potvrdila ho ziskom gemu na 2:0. Naša jednotka sa však nevzdala, následný servis vyhrala čistou hrou a stav otočila na 3:2 vo svoj prospech.

Po piatom geme Azarenková roztrieskala o zem raketu, čo jej nepomohlo, keďže si prehrala ďalšie podanie. Diváci ju po jej nešportovom správaní mierne vypískali.

V siedmom geme mala Cibulková šancu na definitívne zlomenie zápasu, ale prehrala si podanie, ktoré zakončila dvojchybou a dala svetovej jednotke opäť šancu. Tá v ďalšej hre vyrovnala na 4:4.

Slovenka v deviatom geme zvládla náročnú situáciu, keď prehrávala 0:30. Dokázala sa však skoncentrovať a stav otočiť.

Bieloruská tenistka v týchto chvíľach zlepšila hru a ďalšie podanie Cibulkovej už dokázala zobrať a za stavu 6:5 podávala na výhru v druhom sete. Situáciu však nezvládla a o víťazke druhého setu rozhoduje tajbrejk.

V skrátenej hre sa vrátila Cibulková ku svojej trpezlivej a nátlakovej hre, ktorou si vytvorila vedenie 4:2 a 6:3. Z trojice mečbalov využila druhý hraný a tajbrejk vyhrala 7:4.

ico

Najväčšie úspechy Cibulkovej

v auguste 2005 vyhrala prvý turnaj ITF v portugalskom Amarante

v októbri 2006 vyhrala turnaj ITF Ritro Slovak Open v bratislavskom NTC

11. júna 2007 sa prvýkrát v kariére dostala do elitnej stovky svetového rebríčka WTA, vďaka postupu do 3. kola na grandslamovom turnaji Roland Garros v Paríži poskočila zo 131. na 86. priečku

1. októbra 2007 prvýkrát prenikla do najlepšej svetovej päťdesiatky, vďaka postupu do semifinále turnaja v Kantone poskočila na 47. priečku

13. apríla 2008 sa prvýkrát prebojovala do finále turnaja WTA, v boji o titul v Amelia Island prehrala s Mariou Šarapovovou

3. augusta 2008 postúpila do finále turnaja WTA v Montreale a prvýkrát sa dostala do Top 20

10. novembra 2008 sa stala prvýkrát slovenskou ženskou jednotkou. Na tróne vystriedala Danielu Hantuchovú, ktorá bola rebríčkovo najvyššie postavenou Slovenkou od 11. januára 2002

9. januára 2009 triumfovala spoločne s Dominikom Hrbatým na Hopmanovom pohári miešaných družstiev v austrálskom Perthe

24. januára 2009 postúpila do osemfinále dvojhry na grandslamovom turnaji Australian Open v Melbourne

2. júna 2009 postúpila do semifinále dvojhry na grandslamovom turnaji Roland Garros v Paríži

6. júna 2009 sa v rebríčku WTA vyšplhala na 12. miesto, čo je jej doterajšie maximum

6. septembra 2010 postúpila do štvrťfinále dvojhry na grandslamovom turnaji US Open

27. júna 2011 postúpila do štvrťfinále na grandslamovom turnaji vo Wimbledone

15. októbra 2011 postúpila do finále turnaja WTA v Linzi

23. októbra 2011 získala v Moskve prvý titul na okruhu WTA

14. apríla 2012 postúpila do finále turnaja WTA v Barcelone

3. júna 2012 postúpila do štvrťfinále dvojhry na Roland Garros

TASR

Súvisiaci obsah

Nachádzate sa tu:
Domov»Tenis»Cibulková vyradila na Roland Garros Azarenkovú