Cibulková v Ríme postúpila, Hantuchová vypadla

Dominika Cibulková postúpila v Ríme do druhého kola.
Dominika Cibulková postúpila v Ríme do druhého kola. (Autor: SITA)
TASR|3. máj 2010 o 18:00

Slovenskej tenistke Dominike Cibulkovej vyšiel návrat na kurty po zranení slabín.

RÍM. Slovenskej tenistke Dominike Cibulkovej vyšiel návrat do súťažného kolotoča po trojtýždňovej pauze zavinenej zranením slabín. Na prestížnom antukovom turnaji WTA v Ríme (dotácia 2 milióny dolárov) sa prebojovala do 2. kola, keď v úvodnom zdolala Francúzku Pauline Parmentierovú za 2:42 h po trojsetovej bitke 6:1, 3:6 a 7:5. Cibulková mala zápas skvele rozohratý, keď viedla 6:1 a 2:0.

Parmentierová, ktorá sa dostala do hlavnej súťaže ako lucky loser namiesto zranenej Austrálčanky Samanthy Stosurovej, však otočila nepriaznivý vývoj, vyhrala druhý set a v treťom viedla 4:2 a 5:4. Záver však patril Cibulkovej, ktorá sa v 2. kole stretne s Taliankou Albertou Briantiovou.

Zverenka českého trénera Jaroslava Bulanta máa v Ríme už teraz istú prémiu 10.275 dolárov a 70 bodov do rebríčka WTA. Cibulková sa naposledy predstavila na okruhu WTA 10. apríla v semifinále turnaja v Ponte Vedra Beach, v ktorom podľahla Bieloruske Olge Govorcovovej. Pre zranenie slabín vynechala turnaje v Charlestone i Stuttgarte a nemohla nastúpiť za Slovensko ani v baráži o účasť v I. svetovej skupine Pohára federácie proti Srbsku. Napriek jej absencii zverenky kapitána Mateja Liptáka zvíťazili v Belehrade 3:2 a vybojovali postup medzi elitnú osmičku.

Netajila spokojnosť

Cibulková po úspešnom návrate na dvorce netajila spokojnosť, priznala však, že Parmentierová bola veľmi tvrdým orieškom. "Bola to veľká bitka, aj keď to tak spočiatku nevyzeralo. Zápas som mala skvele rozohratý, no od stavu 2:0 v druhom sete začala hrať Parmentierová výborne, tlačila ma a nepokazila takmer žiadnu loptičku. Dôležité však bolo, že v treťom sete za stavu 2:4 a 4:5 som sa psychicky nezlomila, vydržala som to a veľkou bojovnosťou sa mi podarilo zápas dotiahnuť do víťazného konca. Iba pred tromi dňami som začala poriadne trénovať a po takmer trojhodinovom maratóne ma bolí celé telo. Takýto zápas na úvod po trojtýždňovej pauze, to bol riadny šok. Slabiny som necítila, no rýchlejšie som sa zadýchala a v závere som toho už naozaj mala plné zuby. Som rada, že som to zvládla. Dúfam, že do utorka stihnem zregenerovať," povedala pre TASR Cibulková, ktorá proti Briantiovej čaká ďalší ťažký zápas.

"Pred dvomi rokmi som s ňou prehrala na turnaji ITF na veľmi rýchlom harde, no to bolo už dávno. Na antuke to bude úplne iný zápas. V prvom kole zdolala Pavľučenkovovú, takže si musím na ňu dať pozor. Dôležité je, aby som bola fit a schopná podať maximálny výkon."

Hantuchová nestačila na Schiavoneovú

Daniela Hantuchová neuspela v 1. kole dvojhry na prestížnom antukovom turnaji WTA v Ríme (dotácia 2 milióny dolárov). Vo Foro Italico napriek sľubnému úvodu prehrala s trinástou nasadenou domácou Taliankou Francescou Schiavoneovou za 2:09 h v troch setoch 6:3, 2:6 a 2:6. Hantuchová, ktorá sa vo fedcupovom dueli proti Srbsku v Belehrade rozhodujúcou mierou zaslúžila o návrat Slovenska do svetovej skupiny, si z Ríma odnáša šek na 5400 dolárov a 1 bod do rebríčka WTA. Jej maximom vo "večnom meste" zostáva semifinále z roku 2007.

Hantuchová v prvom sete duelu so Schiavoneovou ťažila z kvalitného podania i účinných returnov a získala ho vo svoj prospech, keď súperku nepustila k jedinému brejkbalu. V druhom dejstve sa však karta obrátila. Schiavoneová zvýšila agresivitu pri jednotlivých úderoch, po dvoch brejkoch si vybudovala náskok 4:0 a vynútila si tretí set. Talianka bola na koni, v rozhodujúcom dejstve po dvoch brejkoch odskočila súperke na 5:1 a šiesty vzájomný zápas s Hantuchovou dotiahla do úspešného konca. V ôsmom geme premenila pri vlastnom podaní hneď prvý mečbal a upravila vzájomnú bilanciu so slovenskou jednotkou na 4:2.

dvojhra - 1. kolo:

Francesca Schiavoneová (13-Tal.) - Daniela HANTCUHOVÁ (SR) 3:6, 6:2, 6:2

Dominika CIBULKOVÁ (SR) - Pauline Parmentierová (Fr.) 6:1, 3:6, 7:5

Nachádzate sa tu:
Domov»Tenis»Cibulková v Ríme postúpila, Hantuchová vypadla