Cibulková prehrala v Miami s Heninovou

Dominika Cibulková vypadla v Miami v treťom kole.
Dominika Cibulková vypadla v Miami v treťom kole. (Autor: AP)
TASR|28. mar 2010 o 22:47

Slovenská tenistka Dominika Cibulková neuspela v 3. kole dvojhry na prestížnom turnaji WTA v Miami (dotácia 4,5 milióna dolárov).

MIAMI. Ako nasadená dvadsaťšestka prehrala s bývalou svetovou jednotkou Belgičankou Justine Heninovou v ich prvom vzájomnom súboji za 94 minút v dvoch setoch 4:6 a 4:6. Cibulková mala v úvode oboch dejstiev brejk k dobru, no olympijská šampiónka z Atén 2004 vždy dokázala otočiť nepriaznivý vývoj.

Posledným slovenským želiezkom v Miami tak zostala Daniela Hantuchová, ktorú čakal v pondelňajšom osemfinále duel proti tretej nasadenej Američanke Venus Williamsovej. Cibulková si z Miami odnáša prémiu 18.740 dolárov a 80 bodov do rebríčka WTA. Heninová sa na dvoch prestížnych podujatiach americkej série stala katom slovenských tenistiek, v Indian Wells vyradila v 1. kole Magdalénu Rybárikovú.

Slovenka začala stratou podania

Cibulková začala zápas proti Heninovej dvojchybou a hneď v úvodnom geme stratila vlastné podanie. Vzápätí však zverenka českého trénera Jaroslava Bulanta získala tri hry v rade a pri svojom servise viedla 30:0. Brejk však nepotvrdila a Heninová po šnúre štyroch gemov otočila na 5:3.

Cibulková ešte znížila, no pri svojom podaní Belgičanka nestratila ani loptičku a prvý set sa stal jej korisťou. Na začiatku druhého dejstva sa Cibulková po rýchlom brejku ujala vedenia 2:0, Heninová však potom získala päť gemov za sebou a zabezpečila si postup do osemfinále. Cibulková ešte znižila na 4:5, keď pri svojom podaní odvrátila tri mečbaly, no v desiatom geme využila Heninová v poradí piatu možnosť na postup medzi elitnú šestnástku. Víťazka siedmich grandslamových turnajov prevýšila Cibulkovú najmä v efektivite prvého podania, v osemfinále ju čaká jedenásta nasadená Ruska Vera Zvonarevová.

Cibulkovú po skončení duelu s Heninovou mrzeli nevyužité šance. "Na začiatku zápasu som mala zo Justine trochu rešpekt. Je to predsa len bývalá svetová jednotka a nikdy predtým som proti nej nehrala, takže som nevedela, čo môžem od nej očakávať. Postupne som sa však dostala do správneho rytmu a v prvom sete som viedla 3:1 a 30:0. Škoda, že som sľubný náskok nevyužila, rovnako ako vedenie 2:0 a 30:0 v druhom dejstve. V každom geme sme sa ťahali, bolo tam množstvo zhôd a výhod, povedala Cibulková.

"Bol to podľa mňa veľmi dobrý zápas a pre mňa super skúsenosť. Škoda, že ma dnes v dôležitých momentoch nepodržal servis, dala som veľa dvojchýb, prvý servis som si vyhadzovala moc nad hlavu. Justine si niekedy pomohla servisom, ale tiež nepodávala výnimočne, takže sme videli veľa brejkov. Najväčší rozdiel bol vo výmenách zozadu, tam zahrala súperka častokrát neuveriteľné lopty, vickrát výnikajúco zakončila aj na sieti. Potvrdila, že je to výborná hráčka," pokračovala rodáčka z Bratislavy.

Heninová Cibulkovú pochválila

Slovenská reprezentantka celkovo hodnotí turnaj v Miami v pozitívnejšom duchu ako predchádzajúce podujatie v Indian Wells, kde vypadla v druhom kole s Taliankou Sarou Erraniovou. "To sa nedá ani porovnať, v Miami sa mi hralo oveľa lepšie. Škoda, že som v 3. kole natrafila na Heninovú. Proti Arvidssonovej som hrala vynikajúco a s takou hrou som sa mohla dostať i ďalej ako do 3. kola. V každom prípade som však urobila krok vpred. Teraz ma čaká antuková sezóna, ktorú odštartujem na zelenej antuke v Ponte Vedra Beach a Charlestone. Potom sa vrátim na pár dní na Slovensko a koncom apríla ma čaká fedcupové stretnutie v Srbsku," zakončila Cibulková. Heninová po postupe do osemfinále pochválila Slovenku za bojovný výkon.

"Dominika hrá veľmi dobre, vybehá veľa loptičiek a má naozaj veľmi dobrý bekhend. Je to pravá bojovníčka," povedala pre periodikum The Miami Herald 27-ročná Heninová, ktorá sa v januári vrátila do súťažného kolotoča po 16-mesačnej prestávke. Belgičanku v závere zápasu s Cibulkovou rozladilo'rozhodnutie čiarovej rozhodkyne, ktorá za stavu 5:2 a 30:30 označila loptičku z rakety slovenskej dvojky za dobrú. "Každý videl, že to bol aut, no teraz už na tom nezáleží. Bola to len jedna loptička v zápase. Trochu ma to vyviedlo z miery, začala som pociťovať napätie a nepremenila som niekoľko mečbalov, no dôležité je, že som to napokon zvládla," dodala Heninová.

dvojhra - 3. kolo:

Justine Heninová (Bel.) - Dominika CIBULKOVÁ (26-SR) 6:4, 6:4

Nachádzate sa tu:
Domov»Tenis»Cibulková prehrala v Miami s Heninovou