Cibulková postúpila, Lacko vypadol s Južným

Dominika Cibulková
Dominika Cibulková (Autor: TASR/AP)
TASR|26. máj 2010 o 13:48

Slovenská tenistka Dominika Cibulková sa prebojovala už do 3. kola dvojhry na grandslamovom turnaji Roland Garros. O osemfinále si zahrá s Venus Williamsovou

PARÍŽ. Slovenská tenistka Dominika Cibulková sa prebojovala už do 3. kola dvojhry na grandslamovom turnaji Roland Garros. Vlaňajšia semifinalistka si v druhom kole na parížskej antuke ako nasadená dvadsaťšestka poradila s Američankou uzbeckého pôvodu Varvarou Lepčenkovou v troch setoch 4:6, 6:2 a 6:0.

Cibulkovej vyšiel úvod stretnutia s Lepčenkovou a po rýchlom brejku sa ujala vedenia 2:0. Američanka však rebrejkom hneď vzápätí vyrovnala na 2:2, v Tildenovom geme opäť prelomila podanie Cibulkovej a prvý set získala vo svoj prospech.

V druhom dejstve Slovenka zvýšila agresivitu pri jednotlivých úderoch a po rýchlom brejku si vybudovala náskok 3:0. Lepčenková síce následne znížila na 2:3, no ďalšie tri gemy sa stali korisťou Cibulkovej, ktorá si tak vynútila tretí set. V rozhodujúcom dejstve zverenka trénera Petra Hrunčaka úplne ovládla antukový dvorec číslo 5 a Lepčenkovej uštedrila "kanára". Cibulková má v Paríži už teraz istú prémiu 42.000 eur a 160 bodov do rebríčka WTA.

"Na súperkin štýl som sa pripravovala, ale nečakala som, že to bude až také. Lepčenkovej taktika bola úplne jasná: hrozne mi to liftovala. V druhom a treťom sete som začala hrať aktívnejšie, čo mi kričal aj tréner a jednoznačne to pomohlo," povedala Slovenka.

V piatok potrebuje vyhrať

Cibulková má istotu prírastku 160 bodov do renkingu. V dueli o postup do osemfinále nastúpi Cibulková v piatok proti druhej nasadenej Američanke Venus Williamsovej, s ktorou má aktívnu bilanciu 1:0. Ak sa jej nepodarí vyhrať aj v piatok, dostane sa v rebríčku WTA za Magdalénu Rybárikovú a takisto je pravdepodobné, že vypadne z elitnej päťdesiatky.

"Aj Venus je len človek z mäsa a kostí. Nie je neporaziteľná. Má svoje muchy a dokáže robiť chyby, ale aj zahrať excelentne. Navyše, antuka je skôr mojím povrchom. Vlani ju porazila v treťom kole Maďarka Ágnes Szávayová, čo len potvrdzuje že je zdolateľná.

Lacko vypadol s Južným

Lukáš Lacko neuspel v 2. kole dvojhry na grandslamovom turnaji Roland Garros. Napriek sľubnému úvodu prehral po tretí raz v tomto roku s jedenástym nasadeným Rusom Michailom Južným v štyroch setoch 7:6 (8), 3:6, 3:6 a 2:6. Slovenský mužský tenis tak prišiel na antukovom vrchole sezóny aj o posledné želiezko v singli. Karol Beck sa s hlavnou súťažou rozlúčil v 1. kole po prehre s Nemcom Philippom Kohlschreiberom, Martin Kližan s Pavlom Červenákom stroskotali vo finále kvalifikácie.

lacko.jpg

Lacko bol v Paríži rovnako ako v dueloch s Južným v Dubaji a Madride v prvom sete aktívnejším hráčom. Dvakrát síce nedokázal potvrdiť brejk, no v dramatickom tajbrejku slávil úspech, hoci za stavu 4:6 musel čeliť dvom setbalom. Od stavu 3:3 v druhom sete však Južnyj chytil opraty zápasu pevne do svojich rúk. Ruský reprezentant ťažil z kvalitného podania a obávaného jednoručného bekhendu, vďaka ktorému tlačil Lacka do defenzívy.

Za stavu 5:1 pre Južného vo štvrtom sete sa v Paríži rozpršalo, no empajrový rozhodca po krátke pauze už nechal zápas dohrať. V ôsmom geme premenil Rus pri vlastnom podaní v poradí tretí mečbal. Lacko, ktorý štartoval v hlavnej súťaži na Roland Garros prvýkrát, si z Paríža odnáša prémiu 25.000 eur.

Chcel som vzdorovať za každého stavu, lenže telo neposlúchalo, reakcie a štarty za loptičkami sa horšili. Dobrý bol len prvý set. Možno ak by som nemal za sebou taký dlhý zápas v prvom kole a vydržal by som teraz v nezmenenom nasadení, mohlo to byť iné. Herne sme totiž set a bol boli vyrovnaní, lenže toto je grandslamový turnaj a také veci sa stávajú, nemôžem sa na to vyhovárať," povedal pre agentúru SITA Lacko.

Mertiňák v debli postúpil, Polášek vypadol

Filip Polášek neuspel v 1. kole štvorhry na grandslamovom turnaji Roland Garros. Spoločne s Čechom Martinom Dammom prehrali na parížskej antuke s talianskym párom Daniele Bracciali, Potito Starace hladko v dvoch setoch 1:6 a 3:6.

Michal Mertiňák spolu s Čechom Františkom Čermákom postúpili vo štvorhre mužov na druhom grandslamovom tenisovom turnaji roka Roland Garros v Paríži (23. mája - 6. júna, celková dotácia 16 807 400 eur, antuka vonku) do 2. kola. V tom úvodnom zdolali nasadené deviatky juhoafricko-ruskú dvojicu Rik De Voest, Dmitrij Tursunov 6:3, 4:6, 6:2 za 106 minút. V šestnásťfinálovom druhom kole si Čermák s Mertiňákom zmerajú sily s víťazmi duelu Sergij Stachovskij, Michail Južnyj (Ukr./Rus.) - David Marrero, Stéphane Robert (Šp./Fr.).

Výsledky Slovákov na Roland Garros - streda

Štvorhra mužov - 1. kolo:

František Čermák, Michal Mertiňák (9-ČR/SR) - Rik De Voest, Dmitrij Tursunov (JAR/Rus.) 6:3, 4:6, 6:2

dvojhra - 2. kolo:

Michail Južnyj (11-Rus.) - Lukáš LACKO (SR) 6:7 (8), 6:3, 6:3, 6:2

ženy - dvojhra - 2. kolo:

Dominika CIBULKOVÁ (26-SR) - Varvara Lepčenková (USA) 4:6, 6:2, 6:0

muži - štvorhra - 1. kolo:

Daniele Bracciali, Potito Starace (Tal.) - Filip POLÁŠEK, Martin Damm (SR/ČR) 6:1, 6:3

Nachádzate sa tu:
Domov»Tenis»Cibulková postúpila, Lacko vypadol s Južným