Cibulková ide na Australian Open ďalej, Hantuchová skončila

Dominika Cibulková.
Dominika Cibulková. (Autor: SITA)
SITA|17. jan 2011 o 07:57

V zápasoch 1. kola Australian Open dokázala zo štyroch slovenských tenistov postúpiť do ďalšej časti turnaja len Dominika Cibulková.

Agentúrny text sme nahradili autorským článkom SME.

MELBOURNE. Prvý deň 99. tenisových majstrovstiev Austrálie pred takmer 60 000 divákmi v Melbourne Parku nepriniesol Slovákom veľa radosti. Podľa očakávania jasne vypadol Lukáš Lacko, ktorému obhajca Federer dovolil len 5 hier.

Ženy hrali dlhé zápasy - Dominika Cibulková, Daniela Hantuchová a Magda Rybáriková strávili na dvorcoch dovedna osem a pol hodiny. Prvé kolo ustála len Cibulková, ba aj ona mala namále za stavu 2:4 v 3. sete s Kerberovou. Dnes ešte uvidíme Becka, asi o piatej nadránom SEČ v treťom zápase v Hisense aréne proti Murraymu.

Magde Melbourne nežičil ani do tretice

Rybáriková bola včera doteraz najbližšie k premiérovému úspechu v Melbourne, no ani tentoraz jej šťastie nežičilo. Azda ho aj sama mohla pokúšať odvážnejšie. Viedla nad dvadsiatkou Kanepiovou 2:0, potom otočila za stavu 2:2 a 0:40 na 6:2 a herne mala nad Estónkou navrch.

Kanepiová po októbrovom zranení ruky podávala nie veľmi tvrdo, slabšie sa hýbala a čelila Cibulkovej rozumnej taktike i nasadeniu. Za stavu 4:4 v 2. sete nevyužila núkajúcu sa príležitosť na brejk, mala aj smolu a potom stratila aj vlastné podanie.

Súperka ožila, pritvrdila, trochu sa aj rozhýbala a už potvrdila úlohu favoritky. Dvaapolhodinový boj našu hráčku vyčerpal, v závere mlela z posledného.

,,Strašne ma táto prehra mrzí," povedala Rybáriková, 106. v rebríčku. ,,Hoci to nebol najprijateľnejší žreb, dalo sa postúpiť. Víťazstvo mohlo zlomiť moju smolu a otočiť kariéru k lepšiemu. Bola som už v päťdesiatke, ale vlani odohrala zlú sezónu a teraz sa budem trápiť ďalej. Potrebovala by som nejaké dve-tri grandslamové kolá, tie sú bodovo najcennejšie. Nereturnovala som v druhom sete tak ako v prvom, dochádzali mi sily, nemám natrénované. V zime som bola pol druha týždňa chorá, potom ma seklo v krížoch a kondičku neoklameš. Dhšie výmeny ma stáli veľa energie, nasledujúce lopty som strácala."

Daniela nevyužila 4:1 v 3. sete

,,Rozpamätala som sa počas rozcvičky, ako som hrala v Aréne Margaret Courtovej pred 10 rokmi proti Kurnikovovej svoj prvý zápas na Australian Open. Bože, kto by si bol pomyslel, že čas utečie tak rýchlo, ešte aj 10-ročné víza mi vypršali. Teraz som bola proti inej Ruske Kulikovovej rada, že vôbec hrám po tých problémoch s nohou," povedala Hantuchová.

Určite nečakala ani to, že nohu zaťaží až na 220 minút a napriek vedeniu 4:1 v 3. sete prehrá 7:9 a odíde po 1. kole domov.

Od začiatku doháňala aktívnejšiu Rusku, v 1. sete z 0:2 a neskôr z 3:5 vyrovnala, ale tajbrejk stratila, v druhom diktovala vývoj a pokračovala aj v treťom do 4:1. Potom po chybách prehrávala 4:5, ale otočila na 6:5 a 7:6, no to bolo všetko. Urobila 54 nevynútených chýb, napodiv menej chodila k sieti, čo vyplynulo z jej zranenia a súperkinho tlaku.

,,Mám zmiešané pocity. Na jednej strane som veľa nečakala a trochu ma utešuje, že túto prehru neberiem tragicky, lebo som nebola stopercentne fit a spravila všetko preto, aby som nastúpila. Noha síce nebolela, ale 12 dní som netrénovala, nehrala, a tento nedostatok sa prejavil. Poriadne som si to tými takmer štyrmi hodinami vynahradila, veď to by mohlo byť aj 5 kratších zápasov," podotkla Hantuchová.

"Vyhraté kolo by mi pomohlo, získala by som deň voľna, ale nechcem nič ospravedlňovať. Treba to hodiť za hlavu, dobehnúť manko a ísť ďalej. Čaká ma Fed Cup, na ktorý sa strašne teším. S trénerom Liptákom sme sa poctivo pripravovali, je náročný, má správnu víziu a vie, čo môže so mnou dosiahnuť. Pracujeme na istých zmenách, no zranenie túto snahu pribrzdilo. Verím, že sa to ešte prejaví, ale viem, že to nebude ľahká cesta."

Daniely sme sa opýtali aj na šíriace sa správy o kúpe bytu v Bratislave a sťahovaní na Slovensko: ,,Prosím vás! Absolútne výmysly, sama som sa na to na internete s údivom pozerala. Totálna hlúposť. Nikam sa nesťahujem, žijem v Monaku a som tam spokojná."

Dominika sa pohrávala s ohňom

Cibulková chcela na tom istom dvorci, kde vlani nešťastne vypadla v 1. kole s Kingovou, odčiniť neúspech a presvedčiť o stúpajúcej forme s novým trénerom Krajanom. Aj sa jej to podarilo, ale tak ako viseli oceľové mraky nad dvorcom, tak visel aj Damoklov meč nad našou staronovou jednotkou v 3. sete s Kerberovou.

Dominika hladko vyhrala úvodný, no v druhom bolo rýchlo 0:3. Vyrovnala, ale znovu prehrávala 3:5. Aj tento stav vyrovnala, ale stratila tajbrejk. V rozhodujúcom sete Nemka ušla na 3:1 a 4:2, podávala a viedla 30:15. Potom už nasadená Slovenka nepustila ani gem.

Lukáš znovu žiačikom v hlavnej aréne

Kým vlani prehral Lacko v Aréne Roda Lavera s Nadalom 2:6, 2:6, 2:6, teraz znovu s dvojkou a v tej istej aréne získal o hru menej. Majster Federer mu pustil len päť. Lukáš zbieral skúsenosti a možno ho pochváliť za 3. set, v ktorom držal skóre do 3:3 a mal šance na 4:4.

,,Bola to veľká škola, no prvé dva sety som nezvládol, hral som s veľkým rešpektom," priznal piešťanský rodák. ,,Roger ma trochu prekvapil, lebo vzal prvé kolo veľmi vážne, sústredene a na úvod sezóny je vo vynikajúcej forme. Skvele behá, javí sa úplne inak ako v televízii, človek to musí zažiť na vlastnej koži. V porovnaní s Nadalom je kompletnejší, ovláda pestrejší úderový arzenál, mieša to, mení tempo, spomalí, keď chce, tvrdo zakončí, keď potrebuje. Nadal má síce menej zbraní, ale sú dokonale zvládnuté."

"Zo začiatku som stál príliš ďaleko za čiarou, vyčítal mi to aj tréner Tibor Tóth, osmelil som sa až v závere. Proti takýmto hráčom zrejme zaberiem až v druhom vzájomnom súboji, ako proti Nadalovi v Katare. Viem však, že v ideálnej forme potrápim viac silnejších súperov aj z dvadsiatky, musím ešte viac pracovať."

Dvojhra žien - 1. kolo:

Dominika Cibulková (SR-29) - Angelique Kerberová (Nem.) 6:2, 6:7 (4), 6:4 za 149 minút

Regina Kulikovová (Rus.) - Daniela Hantuchová (SR-28) 7:6 (3), 3:6, 9:7 za 219 minút

Kaia Kanepiová (Est.-20) - Magdaléna Rybáriková (SR) 2:6, 6:4, 6:3 za 146 minút

Dvojhra mužov - 1. kolo:

Roger Federer (Švaj.-2) - Lukáš Lacko (SR) 6:1, 6:1, 6:3 za 84 minút

Nachádzate sa tu:
Domov»Tenis»Cibulková ide na Australian Open ďalej, Hantuchová skončila