Cibulková a Hrbatý zdolali aj Austráliu

Dominika Cibulková získala pre Slovensko prvý bod, keď vyhrala úvodnú dvojhru zápasu s Austráliou.
Dominika Cibulková získala pre Slovensko prvý bod, keď vyhrala úvodnú dvojhru zápasu s Austráliou. (Autor: FOTO - TASR/AP)
TASR|6. jan 2009 o 18:20

Po senzačnom víťazstve nad USA sa slovenským tenistom na Hopmanovom pohári podarilo zdolať aj domácu Austráliu.

PERTH. Tenisti Slovenska zvíťazili v utorňajšom stretnutí v základnej A-skupine na 21. ročníku Hopmanovho pohára miešaných reprezentačných družstiev v Perthe nad domácimi Austrálčanmi 2:1.

O celkovom úspechu Dominiky Cibulkovej a Dominika Hrbatého nad Casey Dellacquovou a Lleytonom Hewittom rozhodol až tzv. zápasový tajbrejk štvorhry trvajúcej 107 minút. Členovia TK Slovan Slovenská sporiteľňa Bratislava v ňom dominovali hladko 10:4. Predchádzajúce dve časti sa skončili z ich pohľadu 6:7 (5) - po nevyužití setbalu v desiatom geme pri vlastnom podaní i náskoku v tajbrejku 3:0 - a 6:3. Predtým si Cibulková poradila s Dellacquovou vďaka postupne zlepšovanému výkonu 7:5, 6:2 a Hrbatý podľahol Hewittovi v obrovskej dráme 6:7 (4), 7:6 (1), 4:6.

Hrbatý má šancu obhájiť

Tím SR ako šampión z ročníkov 1998 (Karina Habšudová, Karol Kučera) i 2005 (Daniela Hantuchová a práve Hrbatý) po vynechaní predchádzajúcich troch edícií a teraz v pozícii druhého najväčšieho outsidera má pred štvrtkovým duelom proti Nemcom Sabine Lisickej a Nicolasovi Kieferovi (od 2.30 h SEČ) obrovskú šancu na postup do piatkového finále. Naopak, Austrálčania už sú bez čo i len teoretickej nádeje vybojovať si prvenstvo.

Hrbatý, momentálne až 250. vo svetovom rebríčku ATP, nedokázal na tvrdom povrchu v hale Burswood Dome proti niekdajšiemu lídrovi svetového rebríčka Hewittovi (teraz 70. miesto) výsledkovo nadviazať na svoje pondelňajšie senzačné trojsetové zdolanie Američana Jamesa Blaka či utorňajší triumf krajanky Cibulkovej za 87 minút nad hostiteľkou Dellacquovou a prehral napriek statočnému odporu a kvalitnému výkonu za 173 minút. V novej sezóne však bez ohľadu na tento neúspech predvádza tenis pripomínajúci jeho najlepšie časy spred dvoch operácií pravej ruky na sklonku sezóny 2007.

Od nedele 31-ročný Bratislavčan Hrbatý doplatil v piatom vzájomnom súboji s víťazom 26 turnajov Hewittom na nevyužitie mnohých sľubných stavov a menšiu istotu i šťastie v kľúčových okamihoch. V prvej časti vyrovnal okamžitým rebrejkom na 2:2. V dvanástom geme po tom, ako v jedenástom odvrátil brejkbalovú hrozbu, sa dvoma fantastickými returnmi dostal na 30:15, Austrálčan si však vynútil tajbrejk. Do toho vstúpil Slovák smoliarskym nasmerovaním „tutovky“ pri sieti obiehaným forhendom zo záklonu presne na raketu pasívne blokujúceho súpera, pridal dvojchybu na 1:4 a dokázal zmazať účinným bekhendom z tlaku už iba polovicu svojho minibrejkového manka.

V druhej časti mal Hrbatý hneď na jej začiatku 2 brejkbaly, v tretej hre viedol na príjme 30:0, v piatej 30:15 a v siedmej dokonca 40:15, žiadnu z týchto príležitostí však nepremenil a sám medzičasom aj vinou dvoch dvojchýb v rade stratil na nulu vlastný servis na 2:4. Držiteľ 6 titulov z okruhu ATP však ešte dokázal vyrovnať proti zverencovi Tonyho Rocha z 3:5 a 15:30 na príjme a v pochopiteľnom rozlete perfektne zvládol aj tajbrejkový reparát, keď si vypracoval vedenie 4:0 a pozorne ho zužitkoval.

V treťom dejstve Hrbatý vo vstupnom geme vymazal štyri brejkbaly a sám neskôr mal možnosť uniknúť na 3:1, namiesto toho však o chvíľu prehrával 2:3* (z 30:0 v piatej hre). Austrálčan potom premrhal dva brejkbaly na 5:2 a priebežne za to pykal v podobe stavu 4:4. Bez straty fiftínu sa však ako returnujúci v deviatej hre opäť odpútal a už si udržal nervy. Pri prvom mečbale poslal Slovák vo výmene bekhend vedľa - 4:6.

Hewitta ešte nikdy neporazil

Hrbatý predviedol 45 víťazných úderov v porovnaní s len 27, ale vyprodukoval 55 nevynútených chýb, zatiaľ čo jeho protivník iba 42, teda o 13 menej (rozdiel presne spočíval na forhendovej strane). Hewitt dominoval na esá 9:3 a štatistika dvojchýb bola 5:5.

Dvadsaťsedemročný impulzívny rodák z Adelaide Hewitt, ktorý po augustovej prehre so Španielom Rafaelom Nadalom v 2. kole pekinských OH podstúpil operáciu v bedrovej oblasti, celkovo vedie nad Hrbatým už 5:0. Naposledy v auguste 2007 v osemfinálovom 3. kole na podujatí ATP Masters Series v kanadskom Montreale odvrátil dva mečbaly bývalého 12. muža počítačového poradia a zvíťazil 6:7 (10), 7:6 (6), 7:5. Pri ich vzájomnej premiére rozdrvil Slováka práve na Hopman Cupe 2003 jednoznačne 6:2, 6:0. Hrbatý odvtedy ťahal na týchto neoficiálnych MS tímov pod hlavičkou Medzinárodnej tenisovej federácie (ITF) s dotáciou 1 milión AUD sériu 6 singlových úspechov a v roku 2005 po boku Daniely Hantuchovej získal trofej.

Cibulková v utorok proti Dellacquovej v prvom sete trikrát prehrávala o brejk, vrátane stavu 4:5, a do druhého dejstva vstúpila ďalšou stratou svojho podania (na nulu), odvtedy však zverenkyňa Vladimíra Pláteníka získala štyri gemy v rade, podaril sa jej aj brejk na 3:1 z 0:40 so zavŕšením krížnym forhendom do protipohybu a definitívne prebrala taktovku.

Kontrolovala celý zápas

Devätnásťročná z Piešťan pochádzajúca Bratislavčanka Cibulková, 19. vo svetovom rebríčku WTA Tour, mala proti ľaváčke so silovým a zároveň značne neistým prejavom Dellacquovej (52.), osemfinalistke melbournských grandslamových Australian Open 2008, spočiatku problémy najmä pri vlastnom servise, ale bojovnosťou si viackrát udržala v úvodnej časti kontakt napríklad pri skóre 1:3 a 0:30 ako podávajúca a napokon postupne dokázala zlomiť odpor čoraz nervóznejšej zverenkyne Nicole Prattovej. Rebrejk na 5:5 dosiahla Slovenka aj s prispením pásky pri obhadzovaní „na telo“. V jedenástom geme preklenula dve vlastné dvojchyby i zhodu a v dvanástom ako returnujúca zužitkovala svoj druhý setbal zásluhou forhendového defenzívneho skrátenia half-volejom a vzápätí rýchlych nôh, ktoré jej umožnili doťuknúť takmer z lavičky do prázdnej časti dvorca. O pol hodinky neskôr potvrdilo premenenie mečbalu tzv. Jastrabie oko.

Finalistka vlaňajších turnajov WTA Tour v Amelia Island a Montreale Cibulková predviedla 15 víťazných úderov a pridala 21 nevynútených chýb, zatiaľ čo jej viac riskujúca súperka usilujúca sa o diktovanie tempa síce vyprodukovala až 27 vydarených zakončení, ale aj 47 omylov.

„Casey hrala najmä v úvode zápasu veľmi dobre a mala som problémy presadiť sa. Nešlo to tak ľahko, ako som si predstavovala, neprestávala som však bojovať. Som veľmi rada, že som napokon dokázala zvíťaziť,“ skonštatovala v prvej reakcii ešte na kurte Cibulková, ktorá v pondelok zdolala Američanku Meghann Shaughnessyovú 6:2, 6:2 a Slováci napokon zvíťazili nad trofej obhajujúcimi a najvyššie nasadenými USA (vlani ich reprezentovali Serena Williamsová a Mardy Fish) hladko 3:0. Austrálčania pri svojom vstupe podľahli Nemcom 1:2, keď o ich neúspechu takisto ako proti SR rozhodol až zápasový tajbrejk štvorhry.

Safinovci vedú B-skupinu

V úvodnom stretnutí utorňajšieho programu zvíťazili Taliani v základnej B-skupine nad Francúzmi 2:1 a uchovali si nádej na postup do piatkového finále. Predtým podľahli Rusom 1:2, zatiaľ čo ich súperi si poradili s Taiwančanmi 3:0.

Rozhodujúci bod si talianska dvojica Flavia Pennettová - Simone Bolelli vybojovala vo štvorhre, keď triumfovala nad francúzskym párom Alizé Cornetová - Gilles Simon za 83 minút 6:4, 7:6 (2), hoci v druhom dejstve prehrávala 3:5.

Favorizovaní zástupcovia krajiny „galského kohúta“ pritom viedli v tomto zápase na tvrdom povrchu v hale Burswood Dome 1:0. V úvodnej dvojhre dvoch členiek druhej desiatky svetového rebríčka WTA Tour totiž Cornetová (15.) zdolala Pennettovú (13.) za 80 minút 7:5, 6:2 a znížila skóre zo vzájomných duelov na 1:2. Osemnásťročnej rodáčke z Nice sa v úvodnej časti napokon nevypomstilo premrhanie náskoku 5:2 aj vinou problémov s dýchaním.

O vyrovnanie sa potom značne nečakane postaral Bolelli (38. v renkingu) úspechom proti šestke počítačového poradia Simonovi - za 76 minút 6:3, 6:3. Dvadsaťtriročný rodák z Bologne, ktorý nikdy predtým nezdolal hráča z hornej desiatky systému ATP, potvrdil proti semifinalistovi novembrového šanghajského „výberového“ Tennis Masters Cupu výsledok 6:4, 6:4 dosiahnutý vlani na antuke v Ríme.

Slovensko - Austrália 2:1

Dominika Cibulková - Casey Dellacquová 7:5, 6:2.

Dominik Hrbatý - Lleyton Hewitt 6:7 (4), 7:6 (1), 4:6

Cibulková, Hrbatý - Dellacquová, Hewitt 6:7 (5), 6:3, 10:4

Nachádzate sa tu:
Domov»Tenis»Cibulková a Hrbatý zdolali aj Austráliu