Chára: Ocko, ľúbim ťa, je viac ako Stanley Cup

Najvyšší hráč v histórii NHL Zdeno Chára (206 cm), víťaz Stanleyho pohára,  patrí medzi kandidátov na popredné umiestenie v ankete Športovec roka na Slovensku. Big Z, ako ho v Amerike prezývajú, má s Bostonom zmluvu až do roku 2018.
Najvyšší hráč v histórii NHL Zdeno Chára (206 cm), víťaz Stanleyho pohára, patrí medzi kandidátov na popredné umiestenie v ankete Športovec roka na Slovensku. Big Z, ako ho v Amerike prezývajú, má s Bostonom zmluvu až do roku 2018. (Autor: SITA/AP)
Ondrej Gajdoš|20. dec 2011 o 17:58

Hokejista ZDENO CHÁRA (34) je siedmym slovenským rodákom s prvenstvom v Stanley Cupe, ale prvým ako kapitán víťazného tímu. Jeho Boston zdolal vo finále minulého ročníka Vancouver 4:3 na zápasy. S ročným platom 8,5 milióna dolárov je najlepšie zarábajúcim

slovenským športovcom.

Pred dvoma rokmi ste ako víťaz Norrisovej trofeje pre najlepšieho obrancu NHL skončili v ankete Športovec roka na Slovensku na druhom mieste. Bude teraz stačiť titul v Stanley Cupe na víťazstvo v ankete?

„Netuším. Slovensko má viacero špičkových športovcov, čo by si zaslúžili byť na tróne. Vybrať jedného je ťažké."

Komu by ste dali hlas vy?

„Cyklistovi Peťovi Saganovi. Úžasné, čo vo svojom mladom veku dosiahol - triumfoval na Okolo Poľska, Okolo Sardínie, vyhral tri etapy na Vuelte a etapy na ďalších pretekoch."

Spomínate si na stredu 15. júna 2011?

„Ľahká odpoveď: v ten deň sme s Bostonom vyhrali vo Vancouvri siedmy zápas finálovej série 4:0. Nikdy v živote naň nezabudnem."

Úspech v Stanleyho pohári vám pripomína víťazný prsteň. Kedy ste ho mali na ruke?

„Zatiaľ iba raz, keď sme ho na začiatku sezóny dostali. Odvtedy ho mám uložený. Je krásny. Ľudia, ktorí na ňom pracovali, mu dali veľa myšlienok - odviedli dobrú prácu."

Káder Bostonu sa oproti vlaňajšku príliš nezmenil, a predsa ste na začiatku v októbri mali viac prehier ako víťazstiev. Čomu to pripisujete?

„Neboli sme pripravení, že všetky mužstvá sa chceli na víťaza Stanley Cupu vytiahnuť. Keď sme výkony zlepšili, prišla aj desaťzápasová šnúra výhier. Dostali sme sa do nášho tempa a stále si ho držíme."

V decembri ste sa zranili v zápase s Columbusom, agentúrne správy boli nekonkrétne. Čo môžete o ňom prezradiť?

„Natiahol som si väzy v kolene. Vyzeralo to vážnejšie, našťastie, vynechal som iba dva zápasy."

V NHL pribúdajú zranenia, na maródke je pre otras mozgu aj Sidney Crosby. Sú dostatočne prísne pravidlá pri útoku na hlavu?

„Pravidlá už sprísňovali, mali by viac chránili hráčov. No hokej je veľmi rýchla a tvrdá hra, zavše sa pritrafia nové zranenia."

Víťazný americký tím zavíta zakaždým na návštevu k prezidentovi USA. Kedy sa chystáte do Bieleho domu k Barackovi Obamovi?

„Termín ešte nepoznáme, ale už sa na to teším."

Trúfate si prekonať váš rekord v prudkosti streľby 170,43 km/h, ak sa v januári dostanete na tradičný Zápas hviezd?

„Určite by som chcel obhájiť prvenstvo, ale či to bude nový rekord, neviem."

V NHL ste odohrali 958 zápasov a už v tejto sezóne by ste sa mohli dočkať tisícky. Na čo ste mysleli, keď ste v zime 1997 - 1998 nastúpili za New York Islanders na svoju premiéru?

„Myslel som na to, aby som zahral čo najlepšie. A potom som sa sústredil na ďalšie stretnutie. Tak to ide odvtedy od zápasu k zápasu."

Do NHL sa po prestávke vrátil Jaromír Jágr. Čakali ste, že český veterán môže byť po troch rokoch taký úspešný?

„Áno, čakal som to. Hokejista ako on sa len tak nestratí. Stále to má v rukách, nohách a v hlave. Je to špičkový svetový hráč."

Ako si najlepšie oddýchnete po ťažkej sérii zápasov?

„Doma pri rodine a s mojou dvaapolročnou dcérou, keď sa hráme."

Chcete, aby sa Elliz venovala nejakému športu? Je pohybovo nadaná?

„Zatiaľ sa na to nepozerám, či bude športovať. Chcem, aby mala zábavu a pekné detstvo, ktoré si bude pamätať. A keď sa jej bude páčiť niečo robiť, tak ju v tom podporíme."

Čím sa vyznačujú Vianoce v rodine Chárovcov?

„Pokojnou, sviatočnou atmosférou. Manželka Tatiana je výborná kuchárka, na stole sú rôzne dobroty. Trochu si odfúknem z náročného programu, no už začiatkom budúceho týždňa letíme do Phoenixu a z tripu sa vrátime až na Nový rok."

Čo bolo pre vás udalosťou roka 2011?

„Každá chvíľa, keď mi dcéra povie: Ocko, ľúbim ťa! A potom - Stanley Cup."

Vaše želanie do roku 2012?

„Zdravie pre rodinu, blízkych priateľov a aby sa mi vyhýbali zranenia."

Nachádzate sa tu:
Domov»Hokej»NHL»Chára: Ocko, ľúbim ťa, je viac ako Stanley Cup