Mami, mami, chcem byť ako ty, prosí ju dcéra. Wozniacka hrá pri návrate ráno aj po obede

Caroline Wozniacka.
Caroline Wozniacka. (Autor: TASR/The Canadian Press via AP)
Miloslav Šebela|28. aug 2023 o 14:00

Caroline Wozniacka nastúpi na US Open proti kvalifikantke.

NEW YORK. Keď v januári 2020 hľadisko v Melbourne spievalo refrén piesne „Sweet Caroline“ od Niela Diamonda, na kurte v slzách mávala Caroline Wozniacka. Bola to jej rozlúčka s tenisom.

Vypadla v treťom kole po veľkom boji. Mala za sebou úspešnú a dlhú kariéru. Okrem titulu z Australian Open, vyhrala aj Turnaj majsteriek a 71 týždňov bola svetovou jednotkou.

V tom momente bola presvedčená, že je to jej definitívny odchod z tenisu. Nemala to byť len prestávka. 

Prihlásila sa na Harvard Business School, cestovala po svete s manželom, vystúpila na Kilimandžáro a narodili sa jej dve deti. V roku 2021 dcéra Olivia a vlani v októbri syn James.

„Hrala som od veľmi, veľmi útleho veku. Bola to súčasť môjho života a môjho životného štýlu tak dlho. Potrebovala som si oddýchnuť. Porodila som dve deti. A tenisových rakiet som sa ani nedotkla. Dokonca som ani nevedela, kde ich mám,“ vravela dánska tenistka pre akreditované médiá pred US Open. 

Bude čeliť mladej generácii

Lenže po čase zistila, že niečo z jej športového života jej chýba. 

„Kardio cvičenie. Okrem toho som vždy milovala tenis a je jedno, či bude mať 33 rokov alebo 80. Vždy bude pre mňa veľa znamenať vzhľadom na to, čo všetko mi dal,“ vraví. 

Ešte vlani na jeseň sa jej narodil syn, neskôr však chytila raketu do ruky a zistila, že tenis jej skutočne chýba. Na jar oznámila, že sa k športu vráti.

„Stále som vo veku na to, aby som to mohla skúsiť znova. Žijeme len raz, tak prečo nie? Veľmi sa teším, že mám túto šancu a môžem znovu hrať na najvyššej úrovni. Ak by som to neskúsila, nikdy by som nezistila, ako to dopadne.“

Viac ako tri roky od momentu, keď kariéru prvý raz ukončila, sa Wozniacka vrátila na kurty. Po zápasoch na turnajoch v Montreale a v Cincinnati sa teraz vracia aj do grandslamového diania na US Open.

No na kurte bude čeliť mladej tenisovej generácii. 

V prvom kole ju v New Yorku čaká 19-ročná ruská kvalifikantka Tatiana Prozorovová. Zatiaľ z troch zápasov na okruhu WTA vyhrala jeden. 

Čo je najnáročnejšie? Logistika, vraví

Wozniacka je na okruhu jednou z mamičiek a práve v tomto ohľade čerpala rady a inšpiráciu od Sereny Williamsovej. 

„Som hrdá na to, že je na okruhu stále viac žien mamičiek. Ukazujú aj mladším hráčkam, že je možné dať si pauzu, založiť si rodinu a potom sa vrátiť k tenisu. Ukázali, že stále sa dá hrať na veľmi vysokej úrovni,“ vraví 33-ročná hráčka. 

Najväčšou výzvou teraz pre ňu nie sú len samotné súperky, ale logistika pri cestovaní na turnajoch. 

Wozniacka na prvé turnaje cestovala s celou rodinou.

„Cestujeme všetci spolu. Keďže sa môžem na sto percent venovať tenisu a pri tom ich stále môžem vidieť po zápase alebo skoro ráno, mi prináša do života obrovský pokoj.

Ako budem hrať viac a viac zápasov, toto bude pre mňa veľká vec. Keď som na kurte, som na sto percent sústredená na hru a keď som s deťmi, viem že to je to, na čom záleží najviac,“ opisuje Wozniacka. 

Dánska tenistka vraví, že jej návrat na kurty nie je krátkodobý pokus, ale chce hrať aj v budúcej sezóne. Aktuálne je vo svetovom rebríčku WTA až v siedmej stovke. Tenis však pre ňu už nie je len šport. Je to aj niečo, čo ju začína spájať s dcérou. 

„Aj dnes ráno za mnou prišla a hovorí: „Mami, mami. Môžem ísť s tebou do práce? Chcem byť tenistka ako ty.“ To sú krásne chvíle. Povedala som jej, že po obede si zahráme,“ dodala s úsmevom. 

Nachádzate sa tu:
Domov»Tenis»Mami, mami, chcem byť ako ty, prosí ju dcéra. Wozniacka hrá pri návrate ráno aj po obede