Biatlonosti ešte nezažili, aby im vietor kýval s puškami

Česká biatlonistka Gabriela Soukalová v Östersunde.
Česká biatlonistka Gabriela Soukalová v Östersunde. (Autor: SITA/AP)
Miloslav Šebela|25. nov 2013 o 19:18

To sú na biatlon najťažšie podmienky, vraví Paulína Fialková. Nečakaný úspech povzbudil Čechov, na olympiáde budú patriť medzi favoritov.

ÖSTERSUND, BRATISLAVA. „S takým niečím som sa ešte nestretol. Vietor mi hojdal puškou doprava-doľava,“ vravel po nedeľňajších pretekoch ruský biatlonista Anton Šipulin pre skisport.ru.

Mladší brat Anastasie Kuzminovej patrí medzi výborných strelcov. V nedeľu minul šesť terčov a musel bežať aj trestný okruh. Rusi skončili v miešanej štafete na šiestej priečke.

Streľba bola o šťastí

Aké ťažké bolo trafiť terč, ukázal aj víťaz Svetového pohára Marcel Foucard. Francúz na poslednej streľbe prišiel o jedenapolminútový náskok. Minul až päťkrát a bežal tri trestné okruhy.

„Podmienky boli naozaj nepríjemné,“ vraví Paulína Fialková. Slovenka bežala na druhom úseku štafety. Musela bežať tiež jeden trestný okruh.

„Každý, kto tu bol, videl, že to bolo dosť o šťastí. Vietor bol silný a nebol stály, otáčal sa z jednej strany na druhú a niekedy prestal fúkať úplne. Keď sa mení vietor, to sú najťažšie podmienky na biatlon.“

Slovenská štafeta obsadila 14. priečku s odstupom takmer piatich minút na víťazných Čechov. Tí mali výbornú streľbu.

Česi sa na vietor pripravili

Minuli iba osemkrát, no nebežali žiadny trestný okruh. Na každej streleckej položke pri štafetách majú biatlonisti tri náhradné náboje.

„Fúkalo naozaj silno. Pri ležke sa v tom ešte strieľať dá, ale keď príde vietor aj na stojke, poriadne to s vami máva. Našou výhodou bolo, že už týždeň sme v Östersunde a na tréningoch sme taký silný vietor zažili,“ vravel pre idnes.cz Ondřej Moravec.

Čechov nečakaný úspech povzbudil a na olympiáde budú patriť medzi favoritov.

Do stredy sa má otepliť

Svetový pohár pokračuje v stredu vytrvalostnými pretekmi žien. Podľa predpovede však stále hlásia vietor.

„Podľa predpovede sa má do stredy otepliť. Čo nie je dobré pre snehové podmienky na trati. Vietor predpovedajú podobný ako na štafete, takže sa máme opäť na čo tešiť, ale predpoveď sa môže zmeniť každý deň,“ dodáva Fialková.

Zo Sloveniek v stredu nastúpia okrem Fialkovej Anastasia Kuzminová, Janka Gereková a Terézia Poliaková.

Nachádzate sa tu:
Domov»Zimné športy»Biatlonosti ešte nezažili, aby im vietor kýval s puškami