Beck skončil na rakete Almagra

Dominika Cibulková nedala šancu v druhom kole Wimbledonu Urszule Radwanskej z Poľska.
Dominika Cibulková nedala šancu v druhom kole Wimbledonu Urszule Radwanskej z Poľska. (Autor: SITA)
SITA|24. jún 2009 o 20:38

Dominika Cibulková aj Daniela Hantuchová postúpili vo Wimbledone bez problémov do tretieho kola dvojhry. Karol Beck vypadol.

LONDÝN. Dominika Cibulková aj Daniela Hantuchová postúpili vo Wimbledone bez problémov do tretieho kola dvojhry. (dotácia 12 550 000 libier). Karol Beck vypadol.

Štrnástka turnajového "pavúka" Cibulková si poradila s nenasadenou Poľkou Urszulou Radwanskou bez väčších problémov 6:2, 6:4 a vôbec prvýkrát v kariére si zahrá na najslávnejšom turnaji o postup do osemfinále. Slovenka prevýšila miestnu víťazku dvojhry dievčat spred dvoch rokov najmä v prvom sete. V druhom dejstve už nebola stopercentná na podaní, ale v rozhodujúcom momente za stavu 5:4 získala potrebný brejk. Najbližšou súperkou 20-ročnej Slovenky bude víťazka ruského duelu Jelena Vesninová - Vera Duševinová.

Trinásta hráčka rebríčka WTA Tour Cibulková v súboji dvoch tenistiek z nastupujúcej generácie osvedčila väčšie skúsenosti, ale aj herné kvality. V otváracom dueli stredajšieho programu na dvorci číslo 7 od začiatku zatlačila 18-ročnú poľskú súperku (71.) do defenzívy. Slovenka začala čistou hrou, vzápätí súperku brejkla na 2:0. Potom pri svojom podaní pustila Poľku do náskoku 40:0, ale zlepšeným servisom odvrátila všetky hrozby a pridala aj tretí gem.

Mladšia z tenisových sestier Radwanských sa očividne horšie pohybovala a chýbala jej aj väčšia úderová istota. Cibulková za stavu 5:2 pri podaní súperky dlho nevedela premeniť setbal, no na piaty pokus sa jej to napokon podarilo. V druhom sete viedla zverenkyňa trénera Vladimíra Pláteníka po sérii brejkov a rebrejkov 3:1, ale tento sľubný náskok neudržala. Poľská hráčka vyrovnala na 3:3 a 4:4, ale za stavu 4:5 situáciu pri svojom podaní nezvládla a jej slovenská súperka premenila hneď prvý mečbal.

Cibulková bola po postupe do 3. kola so svojím výkonom veľmi spokojná. "Mám veľkú radosť, že sa mi na Wimbledone podarilo prvýkrát v kariére postúpiť medzi elitnú tridsaťdvojku. Nevedela som, čo mám od zápasu proti Urszule Radwanskej očakávať. Nikdy som proti nej nehrala, no mala som pred ňou rešpekt, veď v minulosti vyhrala wimbledonskú juniorku. Som rada, že mi zápas vyšiel podľa mojich predstáv. Servovala som lepšie ako v úvodnom kole s Francúzkou Coinovou, moje údery od základnej čiary mali správnu dĺžku. Tlačila som ju a bola som na kurte aktívnejšou hráčkou napriek tomu, že už po troch-štyroch gemoch ma začali pobolievať kríže. Po prvom sete som si musela dokonca nechať zavolať fyzioterapeuta, aby sa to ešte nezhoršilo. Dúfam, že to bude v poriadku. Túto bolesť poznám, väčšinou prichádza vždy na tráve a je to nepríjemné," povedala pre TASR Cibulková, ktorú v ďalšom kole čaká Vesninová. "Je to nepríjemná súperka. Na tráve bude určite nebezpečná, hrá priamky, dobre servuje. Som v treťom kole Wimbledonu a nemám už čo stratiť. Budem sa snažiť podať čo najlepší výkon a odplatiť jej dve tohtoročné prehry," dodala Cibulková.

Hantuchová vyradila minuloročnú semifinalistku

Daniela Hantuchová sa rovnako ako jej krajanka Dominika Cibulková prebojovala do 3. kola dvojhry na grandslamovom turnaji vo Wimbledone. V druhom kole na tráve All England Clubu vyradila vlaňajšiu semifinalistku a nasadenú šestnástku Číňanku Čeng-Ťie v dvoch setoch 6:3 a 7:5.

Hantuchová sa v dueli o postup do wimbledonského osemfinále v piatok stretne so svojou deblovou partnerkou a najlepšou kamarátkou na okruhu WTA Japonkou Ai Sugijamovou, s ktorou má zatiaľ negatívnu bilanciu 4:6. Zverenka brazílskeho trénera Larriho Passosa má už teraz istý šek na 48.084 dolárov, do rebríčka WTA jej pribudne 160 bodov.

Hantuchovej nevyšiel úvod zápasu s Čeng-Ťie, keď hneď v úvodnom geme stratila svoje podanie a Číňanka sa po potvrdení brejku ujala vedenia 2:0. Slovenka však ďalších minútach pritvrdila na podaní i na returne, od stavu 1:3 získala päť gemov rade a po víťaznom forhende sa ujala vedenia 1:0 na sety. Na začiatku druhého dejstva Hantuchová po rýchlom brejku odskočila svojej súperke na 3:1.

Číňanka zabojovala, vyrovnala na 4:4, no v deviatom geme opäť nevyužila výhodu podanie a Hantuchová išla podávať na víťazstvo v zápase. Slovenka túto situáciu nezvládla, no v jedenástej hre čistou hrou prelomila súperkin servis a druhú šancu už z rúk nepustila. Za stavu 6:5 premenila po víťaznom forhendovom voleji v poradí druhý mečbal. Wimbledonský zápas medzi Hantuchovou a Čeng-Ťie mal pikantnú príchuť. Slovensko a Čína totiž začiatkom februára 2010 nastúpia proti sebe v 1. kole II. svetovej skupiny Pohára federácie.

Daniela Hantuchová: "Proti Ťie Čeng to bol veľmi ťažký zápas, presne ako som vzhľadom na jej vlaňajšie miestne semifinále čakala. Súperka má hru stavanú na trávu: dobre sa pohybuje, dáva veľmi nízke údery. Navyše, podmienky boli dosť náročné, fúkal nepríjemný bočný vietor. Som rada, že som zvládla už ten prvý set, hoci mi rovnako ako predtým nevyšiel úvod zápasu. Nespanikárila som však, hrala som stále to svoje a čakala, kedy sa to zmení. Napokon sa to vyplatilo. Stretnutia so ´Sugi´, ktorá ma čaká v treťom kole, sú vždy špecifické, je to totiž jedna z mojich najlepších kamarátok. Budem sa teda cítiť trochu ´blbo´ bez ohľadu na to, či vyhrám alebo prehrám. Ai je rozbehnutá a najťažšie proti nej je to, čo nám pri spoločných štvorhrách pomáha - nedá ani loptičku zadarmo. Aj za stavu 6:0, 5:0, 40:0 hrá naplno. Zvlášť na tráve je veľmi rýchla, určite to bude náročné."

Slováci postúpili aj vo štvorhre

Michal Mertiňák postúpil do 2. kola štvorhry na treťom grandslamovom turnaji roka vo Wimbledone. V stredajšom súboji úvodného kola deblovej súťaže mužov zvíťazil trinásty nasadený česko-slovenský pár František Čermák - Michal Mertiňák nad nenasadeným argentínsko-portugalským duom Lucas Arnold Ker - Frederico Gil bez väčších problémov za 101 minút 6:3, 6:4, 6:4. Víťazný pár ani raz v stretnutí nezaváhal pri svojom servise, pričom v každom z troch setov dosiahol po jednom brejku.

Čermák s Mertiňákom zatiaľ nepoznajú svojich súperov v 2. kole. Bude ním víťazná dvojica zo súboja Jamie Delgado, Jonathan Marray (V. Brit.) - Nicolas Devilder, Christophe Rochus (Fr./Belg.). Deblovým maximom 29-ročného Mertiňáka (30. v párovom renkingu ATP) na wimbledonskej tráve je zatiaľ štvrťfinále z roku 2005, vtedy po boku krajana Dominika Hrbatého. Mertiňák a Čermák získali v tomto roku spoločný deblový titul na antuke v mexickom Acapulcu.

Po Michalovi Mertiňákovi uspela v stredu v 1. kole štvorhry na tenisovom Wimbledone aj ďalšia slovenská zástupkyňa Magdaléna Rybáriková. Spoločne s Belgičankou Yaninou Wickmayerovou zdolali na londýnskej tráve v súboji dvoch nenasadených párov lotyšsko-ukrajinské duo Liga Dekmeijereová, Viktoria Kutuzovová za 54 minút hladko 6:3, 6:0.

Víťazky premenili na brejk 5 z 9 možností, samy stratili svoje podanie jedinýkrát. Slovenská hráčka zaznamenala vôbec prvý deblový víťazný súboj na turnaji "veľkej štvorky", pričom doteraz evidovala iba tri prehry: vlani na US Open a tohto roku na Australian Open a Roland Garros. Dvadsaťročná Rybáriková štvorhry prakticky vôbec nehráva a v párovom rebríčku jej patrí až 245. priečka. Vo dvojhre sa zverenkyňa Mojmíra Mihala rozlúčila s Wimbledonom už v 1. kole po prehre s Taliankou Robertou Vinciovou. Po zápase sa sťažovala na problémy so svalom v ramene.

Beck už druhý päťseťák nezvládol

Slovenský tenista Karol Beck skončil svoje účinkovanie na tohtoročnom Wimbledone v 2. kole hlavnej súťaže mužskej dvojhry. Druhý päťsetový maratón na londýnskej tráve za sebou už slovenský tenista do víťazného konca nedoviedol.

Po skvelom pondelkovom víťazstve nad Felicianom Lópezom (21.) Beck v stredu podvečer podľahol jeho krajanovi Nicolasovi Almagrovi v poriadne dramatickom súboji po vyše troch hodinách 4:6, 6:7 (2), 6:3, 6:3, 5:7. Aj tak však môže byť 27-ročný Zvolenčan (143. v ATP Rankings) so svojím účinkovaní na 123. ročníku majstrovstiev Anglicka v tenise spokojný.

Po bezmála štyroch rokoch (predtým US Open 2005) si opäť zahral v hlavnom "pavúku" dvojhry na podujatí veľkej štvorky, kde dokonca vyhral jeden zápas. Za to si do singlového rebríčka ATP pripíše 45 bodov a na účet prémiu 17 750 libier. Beck predtým neuspel vo finále kvalifikácie a do hlavnej súťaže vo Wimbledone sa dostal iba ako "lucky loser" vďaka zdravotnej indispozícii Marcosa Baghdatisa.

Slovenský tenista v súboji dvoch nenasadených hráčov takmer dokázal zopakovať skvelý obrat z 1. kola hlavného "pavúka", keď vyradil iného španielskeho tenistu Feliciana Lópeza. V prvých dvoch setoch napriek snahe nedokázal brejknúť výborne podávajúceho Španiela.

Svoje podanie stratil v úvodnom sete iba raz na 1:2* a to stačilo 23-ročnému rodákovi z Murcie, aby ho získal v pomere 6:4. Druhý set odpodávali obaja súperi excelentne, ale v tajbrejku Beck akoby zaspal a zobudil sa až za stavu 0:5, keď sa už s vývojom nedalo veľa robiť.

Napokon prehral "skrátenú hru" 2:7 a za stavu 0:2 na sety mu nezostávalo iné, než spoliehať sa, že Almagro konečne zaváha na podaní. Tento moment nastal v treťom geme štvrtého setu. Slovák brejkol Španiela a neskôr potvrdil na 3:1. Zverenec Jána Krošláka napokon získal set čistou hrou pri podaní súpera na 6:3. Štvrtý set sa hral v Beckovej réžii. Od stavu 2:2 ušiel až na 5:2 a 30:0 pri súperovom servise. Mierne frustrovaný Almagro ešte znížil na 3:5, ale strate setu nezabránil - 3:6.

Po 2:20 h sa išlo do piateho dejstva. Almagro potreboval zastaviť svoj pozvoľný pád, pridal na dôraze a najmä z forhendu kúzlil neuveriteľné víťazné údery. Za stavu 2:1 Španiel tlačil Becka aj pri jeho servise a dostal sa k dvom brejkbalom. Slovenský tenista oba odvrátil a vyrovnal na 2:2. Beckovi odchádzali sily, zatiaľ čo Almagro bol na podaní takmer bezchybný a v medzihre presvedčivejší.

Ďalšie dve svoje podania získal španielsky tenista čistými hrami, zatiaľ čo Slovák sa držal zubami-nechtami. Za stavu 4:5 Beck podával prvýkrát na udržanie sa v zápase a takmer to nezvládol. Za stavu 30:40 čelil prvému mečbalu a to dokonca druhým servisom. Jeho súper však nevydržal s nervami a ľahké podanie poslal "do plota". Beck vyrovnal na 5:5, ale Almagro naďalej ťažil z výborného servisu a po troch hodinách bol znova vo vedení: 6:5. Beck už ďalší tlak zo strany súpera neustál. Za stavu 15:40 pustil Španiela k druhému mečbalu, ktorý mu zlým odhadom loptičky po jeho údere pomohol premeniť.

Výsledky Slovákov

Dvojhra žien - 2. kolo:

Dominika Cibulková (14-SR) - Urszula Radwanská (Poľ.) 6:2, 6:4

Daniela Hantuchová (SR) - Čeng-Ťie (16-Čína) 6:3, 7:5

Dvojhra mužov - 2. kolo:

Karol Beck (SR) - Nicolas Almagro (Šp.) 4:6, 6:7 (2), 6:3, 6:3, 5:7

muži - štvorhra - 1. kolo:

Michal Mertiňák, František Čermák (13-SR/ČR) - Lucas Arnold Ker, Federico Gil (Arg./Port.) 6:3, 6:4, 6:4

ženy - štvorhra - 1. kolo:

Magdaléna Rybáriková, Yanina Wickmaerová (SR/Bel.) - Liga Dekmeijereová, Viktoria Kutuzovová (Lot./Ukr.) 6:3, 6:0

Nachádzate sa tu:
Domov»Tenis»Beck skončil na rakete Almagra